Johannesson sänkte Syrianska

Öster visade effektivitet när man tog tre nya poäng i hemmapremiären mot Syrianska. Trots stundtals mycket bollinnehav för gästerna visade David Johannesson att fjolårets succé inte var någon slump när han satte båda målen.

Johannesson

69' Fuhre (Lövdahl)
93' Pavic (Johannesson), Bajrovic (Levi)

På artikelbilden ser vi Johannesson fira sitt 1-0.
Alla stillbilder: Andreas Nilelind/bilderna.it

Mer statistik på förbundets matchsida.

Höjdpunkter från tv4sport:

Öster fortsatte på den inslagna vägen från första omgången och inledde försiktigt samtidigt som man lät motståndarna springa av sig. Gästerna skapade också ett par halvchanser i början, men Östers stabila backlinje avvärjde såväl ett bra inlägg som en fin boll upp mot Makdesie som såg ut att vara på väg genom innan Månz Karlsson rutinerat blockerade honom och lät bollen rulla ut till inspark.

Efter en defensiv första kvart, där en fin nickskarv från Robin Östlind till Jesper Lövdahl - som blev tufft nedbrottad men bara fick inkast för besväret - var den enda uppstickaren visades det i 16e minuten upp bländande omställningsspel när Jonathan Levi stal bollen från Torres och slog en väl avvägd boll upp mot David Johannesson, som låg perfekt i höjd med mittlinjen och sedan kunde hålla sig framför/hålla undan en mittback och ändå ha kylan att rulla in ledningsmålet bredvid Syrianskas målvakt Dwayne Miller.

Nio minuter senare var "Älgen från Åmål" nära att spä på sin poängskörd när Öster fått frispark efter att Torres spelat handboll och Levi prickat in bollen från 45 meter på Johannesson som nickade hårt men halvmetern utanför högra stolpen.

I 28e minuten blev det farligt hemåt efter att Syrianskas vänsterback Wernersson visat ruskig fart och lyft bollen in mot Makdesie men Kalle Lindblad hade positionerat sig väl och kunde nicka undan innan det hann hända något.

Fem minuter senare såg det lovande ut framåt när Östlind lade en bra boll fram mot Levi, som skulle springa runt Diarra när denne missade bollen och istället träffade Levi i ansiktet med högerskon. I brist på annat fick Öster en frispark med sig och ställde upp en höger- (Crona) och en vänsterfot (Levi) i position. Det blev den yngre av de båda skåningarna som klippte till, och även om han inte fick bollen så långt ut åt vänster var det så mycket kraft i den att Miller fick jobba bra för att styra den över ribban till en resultatlös hörna.

Minuten före paus såg det åter lovande ut när Crona vann boll på egen planhalva, spelade Lövdahl som satte bra fart innan han vidarebefordrade bollen till Levi, som hittade in till Östlind men när denne skulle klacka fram bollen till Levi som fortsatt in i straffområdet blev det lite för mycket av det goda och bollen fastnade få ett Syriansk-ben.

Istället kom en neslig kvittering på två minuters stopptid efter att gästerna fått frispark för att Wernersson sprang in i en stillastående Levi. Frisparken lade Genc mot första stolpen där två Syrianskaspelare stod obevakade och Liljestrand kunde nickstyra bollen otagbart förbi Malmkvist till 1-1.

Pausvilan hade knappt hunnit ta slut när Björkén satte full fart, petade bollen runt sin försvarare i en Marockofint och sånär hittade in med inlägget på Johannesson, som nog ändå hade fått vara ytterligare två decimeter längre för att nå den bollen. Läget fortsatte när Lövdahl klackade in bollen till Östlind som spelade bakåt till Crona, vars stenhårda avslut från straffområdeslinjen sånär knäckte den högra stolpen i sin frustration över att inte ha gått fem centimeter åt vänster.

Tre minuter senare sprang sig Johannesson fri efter en lyftning från Östlind, men fick se sig avblåst efter att domaren hittat en touch mot försvararen som gick omkull i kampen om bollen.

Därefter tog gästerna över mer av spelet igen, dock utan att ens komma särskilt nära Malmkvist. I 65e minuten hettade det till åt rätt håll igen när Lövdahl la en bra boll innanför högerbacken mot Östlind, som hann före och hade bra läge men lite väl osjälviskt försökte spela Levi istället för att gå på avslut och en försvarare kunde dynga undan bollen.

Nu hade matchen tagit rejäl fart och bara minuten senare ställde Syrianska om farligt efter att Öster slagit bort en frispark, men en resolut Crona satte fart och utmanövrerade Makdesie totalt innan han rullade hem bollen till Malmkvist. Bara sekunder senare lyfte samma Crona en femtiometersboll för Johannesson att älga på, och när Dwayne Miller efter att ha gått ut bra och nickat undan bollen sedan fattade det besynnerliga beslutet att fortsätta jaga boll istället för att återgå in i mål kunde Jonathan Drott med en perfekt boll spela fram Johannesson, som snurrade runt och skickade in 2-1 i vänster burgavel.

I 73e minuten fick nyss inbytte Lars Mendonca Fuhre visa upp sig för sin nya hemmapublik för första gången när han med en fin mottagning vände bort tre försvarare och sedan rundade en till innan inlägget tyvärr täcktes ut till inkast av en femte.

Fem minuter senare var Johannesson nära igen. Först var han ytterst nära att peta bollen över Diarra varefter han hade haft fri lejd mot mål, men när detta inte lyckades fortsatte han jaga och kunde tiotalet sekunder senare peta bollen från fötterna på Success och sånär få ett nytt läge, men fick bollen lite långt ifrån sig och Miller kunde snappa upp den.

Tio minuter före full tid utnyttjade Syrianska ett bortslaget uppspel och hittade in med bollen till en i stort sett fri Bisse, men en fantastiskt placerad glidtackling av Lindblad förvandlade friläget till en resultatlös hörna.

Nu kunde Öster spela runt boll mycket och lät gästerna jaga utan att ta några större risker, och ett mittfält förstärkt av en pigg Fuhre vann tillbaka bollen i stort sett direkt varje gång man tappade den.

På en minuts stopptid var Öster mycket nära att spika igen matchen när Fuhre spelade fram Levi, som inte riktigt nådde bollen men då dök Björkén upp och avslutade mot stolproten men Miller fick ut en fot och kunde rädda och när han petade andrabollen förbi målvakten till Johannesson fanns en back på mållinjen och kunde styra dennes avslut ut till hörna.