Landskrona stoppade firandet

Östers hemmasvit sprack

Öster klarade inte att stå emot nerverna. På 15 månader har man inte förlorat två matcher i rad, eller en match på hemmaplan - men på fredagkvällen sammanföll de båda. Öster, långa stunder till synes tyngt av stundens allvar, spelade långt under den nivå vi alla vet att de kan, och ett påpassligt mål av Landskrona avgjorde matchen.

82 Birgersson - Nurkic

Trots att Öster hade mycket på spel var det aldrig någon tvekan om vilket lag som fick hårdast in i fredagkvällens möte. Matchen höll på att få en otäck vändning redan i fjärde minuten, när Philip Andersson mycket väl kunde förstört Alex Henningssons karriär med en tackling mot smalbenet i frustration över att ha blivit bortgjord av Bojanic, men chockerande nog kom undan med ett gult kort.
Båda lagen kändes nervösa, och passningsprocenten var stundtals oroväckande låg. I tolfte minuten fick gästerna ett jätteläge, när Bojent tappade ut en till synes enkel brytning till Surprise, men när sydafrikanen rullade in bollen tappade Svanbäck balansen och tofflade avslutet rakt på Nadj.
Minuterna efter kunde Öster skapat sitt första riktiga läge, men Söderberg stack lite för tidigt och var offside när Johan Persson frispelade honom. Strax därefter agerade Johan Persson räddande ängel, när en frispark från Luka Mihailovic styrdes på muren och ställde Nadj fullständigt, men Sheriffen kunde kallt rensa undan från öppet mål.
Lagen fortsatte växla halvchanser. I tjugonde minuten jobbade Bojanic fram en högerhörna som Bojent slog väl - bara för att se en oförklarlig frispark för gästerna. Minuten senare hade man ånyo otur med domsluten, när Sheriffen än en gång spelade fram Söderberg - den här gången onside (bekräftat efter videogranskning) - bara för att åter bli avvinkade.
25 minuter in i matchen kom så chocken. "Mini" spelade fram Fredrik Karlsson, som utnyttjade en lucka i Östers försvarslinje perfekt för att undvika offsiden, och kunde tunnla in 0-1 bakom Nadj.
Bara minuterna senare var det nära igen. BoIS kom stormande med fyra anfallare i bra fart, men Philip Andersson ville för mycket och snubblade till slut på bollen som aldrig nådde Fredrik Karlsson.
Öster, däremot, tappade luften efter målet och åstadkom inte någon vettig chans förrän i 35 minuten. Då spelade Persson ut bollen till Nurkic som rullade en låg boll genom straffområdet, vilken någon anfallare nog borde kunnat nå.

Andra halvlek började lite bättre. Efter fyra minuter väggspelade Henningsson snyggt med Velic och skapade en bra lucka på högerkanten, men inlägget gick alltför nära Vazgec som kunde roffa år sig bollen. Minuten senare pressade Bojanic Vazgec med en bra hörna, men på den nästföljande framtvingade hörnan lyckades ynglingen inte alls, och bollen rann ut till inspark efter att Velic försökt få träff på bollen.
Efter en lång period med mycket bollbytande på mitten försökte i alla fall inbytte Andreas Wihlborg i 67 minuten när han vann boll utanför BoIS straffområde och tog skott själv strax till vänster om mål. Minuterna senare jobbade Wihlborg fram en ny farlighet, när ett lågt inlägg strök precis framför foten på Nurkic som var i bra läge framför mål.
Med dryga kvarten kvar fick Öster frispark precis utanför Landskronas straffområde efter att Liverstam tryckt ner Velic, men lagkapten lyfte själv frisparken högt över mål. Fem minuter senare kom så äntligen en hyfsad chans, när Velic fick bollen i yttre delen av straffområdet och avslutade stenhårt men rakt på Vazgec som inte gärna kunde missa att rädda. Minuten senare slet sig Johan Persson genom halva plan för att jobba fram ännu en hörna, men gästernas stabila mittbackar hade inga problem att hålla undan.
Med fem minuter kvar fick nyss inbytte Andreas Birgersson ett gyllene läge att skriva in sig i historieboken. Persson sköt ett hårt skott nere i Vazgecs vänstra hörn, och på returen stod "Ea" helt rätt men Vazgec lyckades (med hjälp av vad som såg ut som båda låren) med nöd och näppe avvärja.
Med tre minuter kvar fick Philip Andersson så sitt sedan länge intjänade andra gula kort, och frisparken som följde drog Sheriffen hårt i muren, men Vazgec var observant på styrningen och kunde styra ut till hörna. Öster låg på stenhårt mot slutet, och i ordinarie tids sista sekund trodde många att det var utjämnat när nätet rasslade efter en hörna, men bollen hade landat i burgavelns utsida. Vazgec stod för ett par kvalificerade räddningar under de kvarvarande minuterna, men borde fått ett gult för sin grova filmning för att maska i tredje övertidsminuten. I 94 minuten missade BoIS-målvakten dock en utrusning, och Blomqvist-Zampi vann duellen, men kom ur läge och blev tvungen att lyfta in en boll som försvaret kunde rensa undan.
Dramatiken höll i sig in i det sista, när Svanbäck i slutsekunderna kapade Wihlborg fult precis utanför straffområdet men Velic kunde inte utnyttja läget utan Bojan Pandzic kunde blåsa av efter att skåningarna rensat undan bollen.

Oroväckande att Öster gör två så halvhjärtade insatser i rad, nu får vi bara hoppas att Falkenberg och Bajen får betala dyrt för det.

Text: Support1930