Öster krossade BoIS-spöket

Velic och Nurkic använde huvudet

När det gamla sovjetiska hockeylandslaget var på sin absoluta topp sa man ofta att "de var bättre med en man utvisad". Den nya rödblå maskinen visade upp något liknande i söndagens match mot Landskrona. Trots femtio minuter med en man mindre på plan ägde Öster det mesta av spelet, och 1-2 var smickrande siffror för hemmalaget.

85 Lundgren - Wihlborg

Öster hade en tråkig historia på Landskrona IP inför söndagens match, och det syntes till en början. Det tog några minuter innan Österspelarna blev bekväma i sina roller.
I femte minuten kom matchens första chans, men bolltappande Ivo Vasgec hade turen och domaren på sin sida på hörnan, och fick en helt påhittad frispark med sig.
Åtta minuter senare började saker hända. Först kom Söderberg fram i ett bra läge i mitten men fick inte träff på bollen, och i anfallet efter tvingades Mario Vasilj kapa Svanbäck strax utanför eget straffområde, och fick ett nytt gult kort. Thomas Raun fick försöka två gånger, men drog ändå frisparken enkelt i famnen på Alexander Nadj.
Nästa läge kom, inte alldeles otippat, från Östers högerkant. Stefan Karlsson rundade sin försvarare, men fick i inläggsögonblicket en smäll så han flög ut i reklamskyltarna, och bollen in kunde Vasgec plocka lätt.
Minuten efter visade Jonas Hellgren hur stark han är. Istället för att falla på en ful satsning reste han sig och serverade ett inlägg rakt på pannan på Denis Velic, och 0-1 var ett faktum.
Efter det dröjde det till knappa halvtimmen innan något intressant hände, då Söderberg jobbade fram en hörna. Efter hörnan spelade Öster runt bollen bra och fick till slut in den till en fri Hellgren, som dock inte fick träff på bollen.
Det var här någonstans som Öster började få igång sitt spel på den högre nivån och började vägra låna ut bollen.
I 37 minuten kunde Vasgec precis undanröja en väl slagen hörna från Velic, och hemmalaget var definitivt på defensiven.
Med tio minuter kvar försökte Öster än en gång anfalla, men fick en obegriplig avblåsning mot sig på ett till synes helt lovligt inspel.
Minuten senare var det Johan Persson som stressade BoIs-försvaret. En sylvass genomskärare mot Henningsson tvingade fram ännu en rödblå hörna.
Den följande utsparken blev en vattendelare av guds nåde. Vasgec och Vasilj sprang ihop när den förre skulle sparka ut bollen, och orädd för att fälla okänsliga och matchavgörande beslut som han var skickade domaren raskt upp Vasiljs andra gula kort.
Årets upplaga av Öster är dock mentalt starkare än nånsin tidigare, och laget bet ihop bra fram till paus med den ytterst kvalificerade Johan Persson på Vasiljs position. Utan att ha någon egentlig plan neutraliserade man hemmalagets offensiv, och skapade en del själva - krönt av en Bojenthörna i burgaveln i slutsekunderna.

Inledningen av andra halvlek kommer stolta smålänningar och självplågande skåningar att prata om under lång tid framöver. Istället för att dra sig tillbaka spelade Öster som om man var en-två man mer på plan - på hemmaplan. De zebrarandiga läts endast i undantagsfall nära bollen, och i varje läge hade den bollförande Österspelaren minst två spelalternativ, oftast betydligt fler.
Inhoppande Nurkic höll på att näta redan i första minuten - Söderberg spelade fram den konstant springande Stefan Karlsson son rundade sin försvarare och spelade in till Nurkic, men Vasgec fick ut bollen till en resultatlös hörna.
Fem minuter in i halvleken visade Öster upp ett lysande exempel på den småländska fotbollen. Ett brutet anfall studsade ut till Velic, som i en rörelse gjorde bort sina två mittfältskollegor, slog en yttersida ut till Henningsson som via Karlsson fick in bollen till ett farligt avslut av Nurkic - på femton sekunder från försvarsspel upp till ett livsfarligt avslut, med bara hyfsat korta passningar.
Minuten senare blev det tredje gången gillt. Stefan Karlsson fick bollen i en av sina patenterade löpningar, och satte inlägget rakt på pannan på Elmin Nurkic, som givetvis överlycklig kunde ge gästerna lite arbetsro.
Fyra minuter senare var det dags igen. Freddy Söderberg på väg genom, men ur tomma intet hittade domaren en avblåsning till försvarets fördel.
Med dryga halvtimmen kvar fick Öster frispark i bra läge efter en synnerligen vårdslös tackling av hemmakapten Svanbäck (men det gula kortet verkade domaren glömt i omklädningsrummet i halvtid. Frisparken tog förstås Denis Velic, som fick bra träff rakt på mål men på Vasgecs retur fanns ingen rödblå som kunde klippa in bollen.
Minuten senare fick Öster lite kompensation för alla missöden. Bojent sprang ner en BoISare i eget straffområde, förmodligen korrekt, men kunde lika gärna fått en hel sjö av domslut mot sig men tilläts bara spela vidare.
Med knappa tjugo minuter kvar slet sig Henningsson fram bra på kanten trots tuff uppvaktning, och spelade inåt i plan till Stefan Karlsson som ryckte en bit, men fick skottet en bit till vänster om mål.
Med tolv minuter kvar borde Öster nog stängt matchen. Karlsson drog upp ännu ett anfall på högerkanten och fick in bollen till Söderberg, som trots att han inte fick kontroll över bollen spelade fram Wihlborg som avslutade bara centimeter utanför.
Med sju minuter kvar skapade Luka Mihailovic i stort sett på egen han BoIS bästa läge. På en boll från Lantz vände han runt och klippte till i en rörelse, men skottet stressade inte ens Nadj. Snyggt men ofarligt - TV-skott kanske vi ska döpa det till?
Med fem minuter kvar kom Nurkic, som börjar växa fram till ett anfallsvapen fri, men tog skott tidigt och fick bara en hörna som ledde till massa runtbollande med sig.
Några minuter senare kom Söderberg genom i ett typiskt ''Söderbergsläge'', men Vasgec var ute bra och stötte bollen upp i luften, och när Söderberg skulle slå in returen fick han en gratis flygtur in i Landskrona IPs reklamskyltar.
På returanfallet var det äntligen hemmalagets tur. Linus Olsson gjorde ett galet starkt jobb och slet sig genom hela backlinjen, och på bollen in kunde Unkuri enkelt stöta bollen upp i nättaket.
Förutom ett läge minuten senare när en BoISare försökte tackla in Nadj i mål hände inte mycket under de tre minuter som var kvar.
Vad ska man säga om matchen? Som Östersupporter sedan många år är det ytterst svårt att inte gå i spinn. Andra halvlek idag var ren fotbollspoesi. Att en man kort gå ut och spela ut hemmalaget - som i sig är ett topplag och inte gjorde någon dålig match - är kusligt starkt. Att Öster trots en man mindre inte slår en enda snål rensning i andra halvlek utan i varje läge hittar en konstruktiv spelväg visar på vilken grundträning och vilket avgrundsdjupt självförtroende ledarstaben lyckats ingjuta i dessa spelare - som ju i många delar är samma som knappt hörde hemma i toppen på söderettan för tre år sedan. Makalöst är ett både överutnyttjat och urvattnat ord i östersupporterkretsar, men jag vet inte riktigt vad man annars ska ta till en sån här dag. Högsta betyg rakt över, både till lag och klack idag.

Text: Support1930