Storförlust på mardrömsarenan

Norrporten har blivit något av en mardrömsarena för Öster, och årets besök  blev inget undantag. Precis som 2010 släppte man in hela fem mål, och om Geros snygga reducering i första halvlek tröstade lite spred en tidig skada på Marcus Bergholtz rejält med salt i såren.

GIF SUNDSVALL - ÖSTERS IF  5-1 (2-1)
20' 1-0 Dibba
21' 2-0 Eklund
28' 2-1 Gero
47' 3-1 Eklund
52' 4-1 Dibba
57' 5-1 Eklund

Publik: 2640

Öster startade med en uppställning som var anmäld som 4-3-3, men såg mer ut som:

Nadj
Wihlborg - Lindblad - Vasilj - Bojent
Velic - Elvby - Bergholtz - Henningsson
Söderberg - Gero

12'  Lindner (Bergholtz)
64'  Eriksson (Henningsson)
87' Hellgren (Söderberg)

Mer statistik finns på förbundets matchsida , referat av matchen finns nedanför bildgalleriet.

Sundsvall är ruskigt starka hemma på Norrporten, och självförtroendet är därefter. Mot Öster tog man grepp om matchen direkt och redan i andra minuten jobbade man fram den första av sina elva hörnor. Hörnan i sig blev för låg, men Walker fick tillbaka bollen och revanscherade sig med ett välplacerat inlägg mot Johan Eklund, som dessbättre blev avblåst för ruff i sin duell mot Alexander Nadj. Minuten senare skallade Marcus Bergholtz ihop med hemmalagets sommarvärvning Rajalakso i en nickduell - något som skulle bli kostsamt då Bergholtz, trots tappra försök att spela vidare, några minuter senare tvingades kliva av och göra matchens första byte redan innan kvarten gått.

Fem minuter in i matchen kunde Öster så etablera sig lite på Sundsvalls planhalva, men när försöket till genombrott kom fungerade inte samspelet och Söderberg fina direkttouch mot Gero hamnade strax bakom fötterna på denne. Istället skulle hemmalagets högerback Robert Lundström sticka upp och skapa en riktigt bra målchans. Förbi alla rullade han bollen in mot Eklund framför ett vidöppet mål, men i absolut sista ögonblicket hann Andreas Wihlborg mellan med en fot och kunde i samarbete med Lindblad rensa. Den sistnämnde fick fortsätta sitt arbete då Rajalakso fick tag på rensningen och skickade en boll mot bortre burgaveln, som Lindblad kunde nicka ut till hörna.

När Öster stack upp hade man inte marginalerna med sig. I anfallet efter lyfte Velic in en bra boll mot Gero, som såg ut att hålla sig på rätt sida men ändå blev avvinkad för offside. Minuterna senare fick man ett omställningsläge med en öppen Gero på högerkanten, men då såg Velic inte nigerianen och förvånade alla med en kortpassning åt vänster istället.

Men det var Sundsvall som stod för farligheterna. I 14e minuten stack Pa Dibba genom på vänsterkanten men var lite för osjälvisk och försökte passa istället för att gå på eget avslut och Vasilj kunde med tåspetsarna styra undan bollen innan den nådde en helt fri Eklund. Minuterna senare bjöd hemmalaget på ett mönsteranfall. Man spelade sig ur en Österpress, Lundström lyfte över bollen till Dibba som petade ner den till Eklund, som fick till ett bra avslut men ändå fick se det styras ut till hörna av Nadj.

Tjugo minuter in i matchen kom så ödesminuten. Hemmalaget spelövertag gav utdelning två gånger på en minut, och i båda fallen började det med bortslagna passningar från Öster. I 20e minuten bjöds Chennoufi på bollen och spelade fram Dibba som kallt rullade in ledningsmålet under Nadj. Öster hade knappt hunnit slå avspark innan man tappade bollen på mitten och Rajalakso kunde skicka ut den till Dibba, vars precisa passning Eklund bara behövde peta in i mål - 62 sekunder efter 1-0.

Det skulle inte sluta där. Minuterna senare var trean ytterst nära att ramla in när Dibba spelade in en boll mot Chennoufi, som Vasilj bröt men i brytningen petade förbi Nadj och bara någon centimeter utanför vänstra stolpen.

Trots stort spelövertag verkade inte alla hemmaspelare glada. I 27e minuten tryckte Walker omkull Alexander Henningsson, men nöjde sig inte med det utan sprang fram och sparkade den liggande Österspelaren oroväckande högt upp på insidan av låret - häpnadsväckande nog utan att ens få en varning. Frisparken skickade Wihlborg mot bortre stolpen och Lindner, men en försvarare kunde nicka ut bollen till högerhörna. Denna la Bojent mot Gero, som smugit sig fri och kunde dra in reduceringen på en hård nick.

Därefter var det lugnt ett tag, men i 35e minuten var det nära igen. Walker lyfte en frispark mot bortre stolpen där Eklund nådde den med huvudet men inte lyckades hålla avslutet på mål. Sundsvalls press fortsatte till tre minuter före paus, då Bojent vann boll tio meter in på egen planhalva och gav sig ut på en dribblingsräd som tog honom ända fram till straffområdet, där han slog en boll till Gero som stod lägligt mellan två försvarare men inte fick kontroll på bollen. Öster fick även chansen till en en hörna före paus, men denna gick mot bortre delen av målområdet där inga spelare fanns.

Om första halvlek började illa blev andra etter värre. Direkt på en inspark när bara minuten gått skickade Rajalakso in bollen i mitten där Eklund klippte till på volley och styrde in 3-1. Efter detta var Österspelarna än mer modfällda och bara någon minut senare var Dibba bara centimeter från att kämpa in hemmalagets fjärde mål i närkamp med Wihlborg. Fyran skulle istället komma fem minuter senare när Sigurjonsson skickade in en boll från kortlinjen och Dibba dök fram och vinklade upp avslutet i nättaket ovanför Nadj.

Nu gick inget Östers väg, och bara minuten senare släppte domaren en tokoffside på Eklund, vilket ledde till att två förvånade Sundsvallsanfallare kom helt fria men denna gång hann Vasilj ned och kunde stjäla bollen från Dibba. Femman skulle ändå komma tre minuter senare när Eklund hann förbi Vasilj som missade en desperat volleyrensning, och Sundsvallsanfallaren kunde kallt lyfta in sitt tredje mål för dagen över en chanslös Nadj.

Öster hade som sagt var inte heller marginalerna med sig. I 59e minuten borde man haft en jättechans att slipa siffrorna efter att Bojent än en gång tråcklat sig förbi ett antal motståndare, denna gång för att skicka bollen mot en Freddy söderberg som till synes kom löpande från onside och hade fri löpväg fram mot Naurin i Sundsvallsmålet - bara för att bli avblåst för offside. Minuten senare borde Wihlborg haft frispak när Eric Larsson sprang ner honom bakifrån, men istället kunde hemmalaget ställa om och genom fint spel få ut bollen till Chennoufi som sånär hann genom men Lindblad kunde jobba tillbaka och bryta till hörna. I efterspelet på denna var det än en gång bara centimeter som skilde Dibba från mål, denna gång efter ett nickavslut mot bortre stolpen.

Så småningom tappade matchen i intensitet. Öster hade ett hyfsat omställningsläge med knappa tjugo minuter kvar, men Ålander lyckades glidtackla undan bollen precis framför Gero och Söderberg. Hemmalaget fortsatte mala på, men var av förklarliga skäl inte lika hungriga längre. Med knappa kvarten kvar bröt sig ändå Sigurjonsson genom på egen hand och spelade bollen förbi Nadj mot en helt ren Eklund, men då hävde sig Lindblad fram och kunde skicka ut bollen till hörna.

Till slut skulle Öster ändå få till en bra målchans till. I 83e minuten stack Otto Eriksson fram en bra boll mot Gero, som insåg att han kommit lite ur vinkel och istället drog en snygg skott fint men vek in bollen till Jocke Lindner som kom fri mitt i plan. Lindner fick bra träff med vänstern men fick bollen mot Naurin, som lyckades få upp en hand och stöta bollen över ribban.

Tre minuter före full tid hade hemmalaget en ypperlig chans att förvandla speedwaysiffrorna till tennissiffror när Lundström lyfte in en boll till nyss inbytte Granat, som skickade iväg ett lågt avslut (som dessutom såg ut att toucha en Österfot) men Nadj lyckades fotparera bollen till ännu en hörna.