Straffar tog Öster till cup-semi

Det satt långt inne men efter tre straffräddningar av Malkolm Nilsson blev Öster klara för semifinal i årets Hyundai Cup.

På artikelbilden stoppar Malkolm Nilsson sin tredje straff för kvällen och säkrar Östers plats i Hyundai Cup-semifinalen.

ÖSTERS IF - ASSYRISKA IK JKPG 5-3 e. str. 2-2 e. full tid (0-2)

Johannesson

45' Lindblad (Örnblom), Östlind (Ahonen), Björkén (Donkor)
65' Velic (Elvby), Berglund (Strömberg)
97' Ahonen (Nurkic)
107' Strömberg (Johannesson)
109' Donkor (Pavic)

Kompletta uppställningar på förbundets matchsida.

//oster.bilderna.it/#!album-1329

Gästerna Assyriska IK från Jönköping inledde piggt i Hyundai Cup-kvartsfinalen på Myresjöhus Arena. I sjätte minuten fick Abdulahi Hussein bollen strax utanför straffområdet och tryckte iväg ett bra lågt avslut, men Malkolm Nilsson var med bra och kunde plocka skottet.

Några minuter senare kom Öster första riktiga avslut när Donkor jobbade in bollen i straffområdet och hittade in till David Johannesson, men anfallaren fick inte till avslutet som stack rakt på Assyriskas målvakt Joakim Jans.

I 14e minuten radade Öster så upp ett par chanser efter att Johannesson jobbat fram en hörna. Till slut jagade Mattias Pavic upp en boll nere vid högra kortlinjen och hittade in med en låg boll till Stahre, vars avslut täcktes av en försvarare och när Nurkic tryckte till returen hann Jans dit och kunde rädda.

Några minuter senare kom kallduschen. Vukojevic klippte till strax utanför Östers straffområde och fick en bra träff som Nilsson tvingades släppa retur på, och på den höll sig Jesper Ritheim framme och tryckte in 0-1.

Tre minuter senare var det nära kvittering när Robin Strömberg lyfte in en fin boll från högerkanten som Johannesson nickstyrde halvmetern utanför vänstra krysset. I 24e minuten var det åter nära när Daniel Ahonen ryckte sig loss från sin vänsterposition och tog sig förbi sin försvarare in i straffområdet, men en riktigt bra brytning av backen inte bara avslutade anfallet utan fick även insparken med sig.

Efter dryga halvtimmen såg det riktigt tungt ut. Öster slarvade med bollen på mittfältet efter en egen frispark och Arian Banda fick fri lejd från halvplan och kunde placera in 0-2 till vänster om Nilsson.

Trots att Öster ökade tempot lyckades man inte reducera före paus - ett läge där Johannesson blev rejält stämplad när han skulle avsluta och nog borde haft straff samt ett avslut halvmeter över efter bra förarbete av Strömberg samt en nickstyrning strax utanför högra stolpen av Stahre var det närmsta man kom.

Trots total Österdominans i början av andra halvlek dröjde det nästan tio minuter innan det uppstod någon riktig målchans. I 54e minuten nickades dock ett inlägg ner framför fötterna på Pavic som hade bra läge en bit in i straffområdet men tyvärr tryckte avslutet en bit över. Tre minuter senare var det nära igen på ett bra inlägg från högerkanten, men Nurkics hårda nick stack en halvmeter utanför vänstra stolpen.

Med knappt en halvtimme kvar kom så reduceringen. Gästerna hade sjunkit ner väldigt djupt i sitt spel och Josef Elvby stressade en av mittbackarna, kunde stjäla bollen och spelade osjälviskt in till Strömberg, som kunde pricka in kvällens första rödblå mål.

I 73 minuten blev det riktigt farligt framför Assyriskas mål när bollen damp ner hos Johannesson, som hade öppet mål men inte fick någon chans att slå in bollen eftersom Jans kastade sig och slog undan benen för honom med armarna, men domaren lät spelet gå vidare.

Tre minuter senare kom kvitteringen efter snyggt spel. Björkén väggspelade med Velic, tog sig ner mot kortlinjen och petade bollen inåt till Björn Berglund som kunde raka in 2-2.

Med fem minuter kvar av matchen trodde hela arenan att Öster också tagit ledningen - hela arenan förutom en assisterande domare. En hörna boxades ut till Pavic som fick bra träff från ett par meter utanför straffområdeslinjen, bollen studsade förbi en skymd målvakt in i burgaveln och alla trodde mål - tills assisterande signalerade för en touch på Berglund. Efter en stunds resonerande instämde huvuddomaren och gästerna kunde istället slå igång spelet med en frispark strax framför eget mål.

Avslutningen blev dramatisk. Först avslutade Östlind hårt men strax till höger om mål. Minuten senare kom gästerna i en snabb omställning med tre man där Vukojevic lyckligtvis höll i bollen lite länge och bara kunde rulla den strax framför mållinjen från dålig vinkel. Strax därefter blev det förvirrat när en boll hittade fram mot en helt fri Ashor Denka-Nishan, men en bra utrusning av Malkolm Nilsson fick anfallaren ur balans och bollen rullade iväg på egen hand. Slutligen tog sig Elmin Nurkic på stopptid genom ända fram till straffområdet där han sånär tog sig förbi men efter brysk behandling fick den udda kombinationen hörna med sig och gult kort mot Assyriska-försvararen.

FÖRLÄNGNING

Förlängningen höll på att få en olycklig start när gästernas Ismael höll sig framme bra när Nilsson skulle rensa en boll och lyckades blockera uppspelet, men studsen gick dessbättre inte mot mål.

I 99e minuten stod Johannesson för ett bra jobb när han fick med sig bollen förbi Jans ner mot kortlinjen, men hamnade ur vinkel och valde att spela in mot Ahonen, vars avslut tyvärr stoppades av en försvarare på mållinjen.

Mot slutet av övertiden uppstod ytterligare två omdiskuterade situationer. Först lyfte Östlind in en bra boll mot bortre stolpen där Ahonen fanns och tog mot bollen, men inte kunde avsluta efter en synnerligen resolut kapning från målvakten som inte var nära att träffa bollen men ändå kunde se spelet gå vidare.

Minuten senare lyfte Björkén in en boll mot mitten där Velic gick upp för att nicka men trycktes ner av en armbåge i nacken och även han fick se spelet gå vidare utan avbrott.

på förlängningens stopptid kom Öster en sista gång nära att avgöra matchen när Östlind lyfte in en bra boll som Strömberg satte huvudet till, men styrningen stack några decimeter utanför den högra stolpen.

STRAFFLÄGGNING

Straffarna slogs mot Myrans södra mål, där Strömberg ställde upp sig för att slå första straffen mot Jans. Målvakten gick åt rätt håll men straffen var placerad precis nere vid högra stolpen och målvakten nådde inte ända ut.

Målskytten Ritheim gjorde inget misstag när han steg fram för att slå gästernas första straff, lät Malkolm gå åt fel håll och klippte säkert in sin straff i höger sida av målet.

Nästa straffläggare var Kalle Lindblad vars straff var nästan identisk med Ritheims (om än lite bättre placerad) och innebar ledning 4-3 för Öster.

En ledning som stod sig efter nästa straff då Malkolm Nilsson gick helt rätt och enkelt kunde freda sitt mål.

På den tredje straffrundan gick Jans än en gång åt rätt håll, men även denna gång var straffen för välslagen för att han skulle kunna nå den och Ahonen kunde nöjt konstatera att han slagit in 5-3 och satt Öster i förarsätet.

Läget förbättrades ytterligare efter nästa straff för gästerna, då Nilsson trots att han gick fel lyckades hålla kvar foten i mitten av målet och med en fantastisk fotparad styra bollen strax över ribban.

Joakim Jans höll dock matchen vid liv ytterligare en straff då han läste Björkén rätt och kunde rädda, men det var inte till mycket nytta då Nilsson på nästa straff gjorde samma sak med Vukojevic och med sin tredje straffräddning för kvällen säkrade Östers plats i årets semifinalrunda av Hyundai Cup.