Styrkebesked mot seriekonkurrenten

Det blev en ensidig historia när Öster för första gången denna försäsong matchade mot en seriekollega. Trots ett fletal omkastningar i startelvan dominerade man fullständigt mot Husqvarna och endast ett antal jätteräddningar av gästernas nyförvärv Marcus Harrysson i målet räddade dem från en storförlust.

Berglund

45' Strömberg (Berglund)
66' Björkén (Vasilj)
73' Drott (Velic)
80' Östlind (Rajalakso)
88' Wik (Rydén), Stahre (Hafizovic)

På artikelbilden slår Mehmed Hafizovic in 2-0.
Alla bilder och video: Andreas Nilelind/bilderna.it

Husqvarna såg ut att ha läst på och startade på högsta varv - bara dryga minuten hade gått när man stack upp på högerkanten och tvingade Österförsvaret att täcka ut ett inlägg till en resultatlös hörna.

I sjätte minuten jobbade Öster fram en hörna, som Denis Velic prickade mot huvudet på Filip Örnblom men gästernas mycket alerta målvakt Marcus Harrysson kunde peta undan den precis innan den nådde sitt mål. Shaze kunde ändå tvinga fram en ny hörna och denna blev farlig. Örnblom nådde åter högst men satte nicken strax till vänster om mål.

Försvaret hade ändå en del att göra - i nionde minuten var Stankovic på väg genom efter egen bollvinst men Vasilj kunde rutinerat hålla undan honom trots att han först såg ut att hamna på efterkälken. Stankovic oroade även i tionde minuten, när han efter en bra räd längs vänsterkanten rullade in en låg boll som Husqvarna fick till ett avslut på, men Filip Stenmark täckte skottet och kunde efter visst grimaserande spela vidare.

Sedan satte Öster fart och tog över. I tolfte minuten vann Lindblad boll och gick själv långt innan han lyfte ut bollen till vänster, där Rajalakso tyvärr inte lyckades ta ner den höga bollen. Två minuter senare tog Berglund ett hårt lågt avslut från straffområdeslinjen mot vänster burgavel, men målvakten kunde precis stöta ut bollen till hörna.

Fem minuter senare lyfte Velic in en frispark från distans, som Örnblom än en gång nådde högst på och nickstyrde i ribbans underkant, via mållinjen ut - ett läge där stora delar av publiken trodde det var mål. Öster fortsatte pressa de närmaste minuterna och i 21a minuten fick målvakten göra en jätteräddning på ett avslut från nära håll.

I 28e minuten slog Velic en snabb frispark fram till Hafizovic som snabbt sprang sig fri med Harrysson, som än en gång gjorde sig stor och med viss smärta som resultat kunde täcka avslutet.

Minuten senare skapade gästerna sin bästa chans i första halvlek när Eriksson Ibragic utnyttjade en lucka på vänsterkanten och hittade in med en låg boll till Laborde som skickade avslutet tätt utanför högra stolpen.

Nu var matchen ytterst händelserik och bara en minut senare stal Berglund boll högt och skapade ett friläge, men än en gång var gästernas målvakt omutlig och stod för en klassräddning.

I 38e minuten kunde målvakten dock inte freda sig längre, när Berglund plötsligt klippte till med vänstern från distans och satte ledningsmålet stenhårt via ribban. Minuten senare borde det blivit även 2-0 när Rajalakso på förnämligt vis klackade fram sig själv och avslutade från nära håll, men Harrysson lyckades på något sätt komma i vägen även för den bollen.

I momentet efter hann målvakten ändå inte med. Hafizovic fick en bra boll från Velic och mötte den bakom backlinjen, där han kunde lyfta in 2-0 över målvakten.

Minuten före halvtidsvilan var Berglund nära att kopiera sig själv när han klippte till från distans, men den här gången stack avslutet strax över ribban.

Andra halvlek hade knappt hunnit börja innan det hettade till. Först blev gästernas Laborde upprörd på Denis Velic och skickade denne i backen, och strax därefter var det Robin Strömbergs tur att utmana Harrysson i Husqvarnamålet. Målvakten stod för ännu en jätteräddning på det luriga avslutet, men denna gång fanns Hafizovic på plats och kunde på returen raka in sitt andra mål för dagen.

Efter ett hyfsat läge i 51a minuten där Drott (som vuxit som framspelare) sånär nådde in till en fri Söderberg men långe Snarberg kunde rensa avtog spelet i intensitet. I 59e minuten utmanade gästernas David Svensson när han bröt genom till vänster men lite obehagligt flipperstudsande av bollen senare kunde Öster rensa. Minuten senare var gästernas provspelare Beqaj nära att ta sig genom men en bra insats av Lindblad stoppade honom halvvägs in på offensiv planhalva.

Tjugo minuter in i halvleken bröt Velic ett uppspel och hittade Strömberg med en bra boll, men skåningen var lite väl osjälvisk och klackade vidare bollen till Shaze - som hamnade ur läge - istället för att gå på avslut.

Minuterna senare jobbade inbytte Björkén fram en högerhörna, som blev riktigt farlig. Bollen nådde Söderberg vid bortre stolpen och han satte nicken på mål, men målvakten hann dit och kunde rädda. I momentet efter såg gästerna ut att kunna ställa om farligt, men en bra löpning av Stenmark följt av en snygg brytning omintetgjorde det hoppet.

Med kvarten kvar tog matchen fart igen. Först spelade Söderberg in en låg boll till Rajalakso vars avslut tvingade Harrysson till ytterligare en bra räddning. Minuten senare låg bra förarbete på högerkanten bakom att Strömberg kunde spela fram Shaze som drog iväg ett stenhårt lågt avslut som slank mellan alla försvararben men stoppades av - ständigt denne - Harrysson.

Åtta minuter före full tid fick Rasmus Rydén visa att han höll koncentrationen uppe trots lite att göra. Hamidovic tog sig genom och avlossade ett lågt avslut men Rydén kunde avvärja. Minuterna senare var inbytte Vukojevic nära att ta sig genom men en snygg glidtackling av Örnblom stoppade effektivt den möjligheten.

I sista matchminuten fick även inbytte Östermålvakten Pontus Wik känna på bollen, när bollen lyftes in från vänsterkanten mot flera blårandiga men Wik med en bestämd tvåhandsboxning skickade bollen ur farozonen.