Utvisning sänkte Öster

Öster stod länge upp ganska bra mot topplaget Helsingborg, men kunde inte hänga med efter att lagkapten Velic i 54:e minuten protesterat till sig två varningar i snabb följd.

HELSINGBORGS IF - ÖSTERS IF 3-0 (1-0)

37' 1-0 Accam
66' 2-0 Andersson
74' 3-0 Andersson

Publik: 9572

Efter skadan på PPA fick Öster testa ännu en ny uppställning:
Nadj
S Karlsson - M Karlsson - Vasilj - Bojent
Pavey - Persson - Velic - Zlojutro
Söderberg - Bojanic

68' Bergholtz (Zlojutro)
71' Henningsson (Pavey)
82' Robledo (Bojanic)

Hösten hade nått Olympia när Öster på måndagen kom på besök, men båda lagen satte direkt fart för att hålla sig varma. Hemmalaget stod för de första bra chanserna när man i fjärde minuten satte press. Först ett skott som styrdes precis utanför Nadjs vänstra stolpe, och på den resulterande hörnan nickade Atta stenhårt nästan lika tätt utanför på andra sidan.
    Minuten senare var det dags för Östers första läge, och även detta var farligt. Pavey slank genom och touchade bollen för att runda Pär Hansson, men fick den en smula för långt från sig, så en back hann kasta sig mellan och täcka undan avslutet när det väl kom. Några minuter senare märktes vädret av när en rensning från Stefan Karlsson - som alla trodde skulle gå långt upp på västra läktaren - blåste kvar på planen och till slut hamnade hos David Accam som dock drog skottet högt över i medvinden.
    Helsingborg hade mest boll men Öster saknade inte möjligheter. I 13e minuten kom Zlojutro runt och rullade in bollen mot Söderberg framför mål, men denne gick tydligen för hårt åt försvararen i duellen och fick frispark mot sig istället för friläge. Velic och Bojanic fortsatte irritera försvaret, och i 24e minuten såg Bojanic ut att kunna slinka genom framspelad av Zlojutro, men sprang rakt in i Sadiku och gick i däck. Bollen hamnade i slutändan ute hos Pavey som lite optimistisk lyfte mot mål men bara landade bollen uppe på nättaket.
    Runt halvtimmen ökade hemmalaget tempot igen, och började åter oroa mer. Först fick Nadj ge sig ut långt och plocka en långboll framför tåspetsarna på Accam, och minuten senare kunde Vasilj precis bryta ett inlägg med nacken och nicklobba det tillbaka till Nadj innan det nådde avsedd mottagare. Åtta minuter före paus skulle Emil Krafth visa att släkten är värst. På en förlupen boll som Österförsvaret - helt utan att ha lärt sig förra helgens läxa från straffsituationen mot Mjällby - avsåg låta rulla ut till inkast jobbade den förre Österspelaren stenhårt och öppnade med ett snabbt inlägg vägen för Accam, som klippte in 1-0.
    Målet gav hemmalaget än mer energi, och de följande minuterna kunde det mycket väl blivit även 2-0. Närmast var Atta, även denna gång på nick efter en hörna men nu strax till höger. När Öster till slut kunde sticka mellan i 42 minuten blev det ändå farligt. Steffi fick tillbaka bollen efter ett inkast, ryckte och rullade in bollen mot Söderberg som gick omkull i jakten på bollen men inte hade domaren med sig. Uppiggade av chansen skapade Öster ytterligare två bra lägen innan det var dags att ta paus. Först hann Zlojutro upp en lång boll på sin vänsterkant, jagade runt Krafth och klippte till så Pär Hansson - tyvärr efter att ha räddat så Krafth kunde rensa ut till hörna - föll baklänges av kraften. Bara minuten senare var det nära igen för Zlojutro, denna gång efter en misslyckad bakåtpass på högerkanten som Östermittfältaren hann mellan, men i ivern att få till ett avslut med vänsterfoten vred han kroppen för mycket och fick avslutet rakt på Hansson.

Andra halvlek inleddes i bra tempo, men tappade efter några minuter fart när Vasilj gjorde ner Accam men själv blev liggande en bra stund. Den följande frisparken kunde blivit rejält farlig, men Simovic ville lite för mycket och lyfte den upp på nättaket. Minuterna senare var det dags för Zlojutros tredje chans på kort tid när han från bra läge runt straffområdeslinjen klippte till, men fick bollen högt över. Minuten senare kom Helsingborgs första riktiga läge för halvleken när Simovic nickade ner ett inlägg på fötterna på Christoffer Andersson, som inte kunde hålla nere avslutet.
    I nästa spelmoment avgjordes definitivt en match som då hade jämnat ut sig. Först blev Denis Velic irriterad när han stoppades tufft precis utanför hemmalagets straffområde utan åtgärd. När Zlojutro minuten senare fick frispark mot sig i en till synes oskyldig luftduell mot Krafth kunde Österkaptenen inte hålla sig längre utan delgav domaren sin åsikt om nivån, vilket resulterade i två gula kort i omedelbar följd. Därmed försvann även Östers teoretiska chans att skrälla till sig poäng.
    David Accam fick allt mer ytor i numerärt överläge, vilket skulle straffa sig. I 66 minuten hamnade Stefan Karlsson högt i banan och blev rundad av Ghananen. Karlsson jobbade ifatt, men kapade Accam precis utanför eget straffområde. På den följande frisparken såg Christoffer Andersson en lucka och slog retfullt bollen under Nadj till 2-0.
    Öster fortsatte försöka, men kom sällan i närheten av Pär Hansson. Istället lyfte hemmalaget in en boll som nye Smarason klippte till på. Skottet täcktes men på returen fick Christoffer Andersson till sitt livs träff med en klockren cykelspark som gick in nere vid Nadjs vänstra stolpe.
    Med tolv minuter kvar kom ett av allt färre Österlägen när Bojent slog in en boll som Månz Karlsson läckert styrde med klacken, dessvärre rakt på Pär Hansson. Minuten senare jämnade lagens numerär ut sig, då matchhjälte Andersson fick sitt andra gula efter att demonstrativt ha kastat bort bollen på mittplan efter avblåsning. Öster försökte utnyttja detta genom det otippade draget att byta in Juan Robledo för att jaga boll på topp. Likaledes inbytte Henningsson såg i 84e minuten ut att vara på väg genom, men hölls hårt av sin försvarare och tappade till slut farten. Anfallet mynnade istället ut i ett avslut där Bergholtz inte riktigt fick träff på bollen som stack utanför.
    Mot slutet fick Nadj en hel del att göra, och stod för ett par riktigt svettiga räddningar. I 85 e ryckte Simovic på vänsterkanten och försökte rulla bollen förbi Östermålvakten, som fick ut foten och kunde parera. Minuten senare var det dags för samme anfallare men denna gång från höger - även denna gång stoppad av en fotparad från Nadj. Ytterligare någon minut senare trodde nog de flesta att det var dags att anteckna även ett fjärde mål. Bollen lyftes över på Accam som drog till både hårt och välplacerat mot bortre krysset, men Nadj hann upp och kunde styra ut bollen till hörna. Efter detta fortsatte Helsingborgspressen i princip matchen ut, men utan att lyckas få in någon mer boll.