Utvisningar sänkte Öster

Öster fick  jobba i uppförsbacke mot Värnamo. Med Berglund utvisad före paus och Gero tjugo minuter senare kämpade resterande spelare väl, men på stopptid kunde Pär Cederqvist nicka in Värnamos segermål.

Publik: 3184

Öster startade i bra tempo på Finnvedsvallen. Bara tolv sekunder hade gått när Gero jobbade fram matchens första hörna, som dock fastnade på första försvararen. I tredje minuten var det hemmalagets tur att inleda skyttet när Benjamin Fadi drog till utifrån men inte var särskilt nära att pricka mål. Efter det fortsatte Öster komma runt på vänsterkanten men rullade flera gånger in bollen rakt på försvarare istället för att lyfta in bollar, och var inte nära några större chanser. I 14 minuten tog sig Zlojutro runt på andra sidan och lyfte in mot mitten där både Söderberg och Velic befann sig, men ingendera fick kontroll på bollen och Robledo kunde rensa. I andraläget tråcklade sig Gero genom snyggt, men stoppades i sista sekund av en klockren brytning från Robledo och fick bara inkast med sig.

Efter en period av Österpress spelade Velic exakt kvarten in i matchen in bollen till en helt fri Zlojutro i höjd med straffpunkten, men Vlado träffade dessvärre inte ens bollen på sitt avslutsförsök. Tre minuter senare var det Velic själv som fick bollen inne i straffområdet, men Värnamomålvakten Björn Åkesson gjorde en jätteräddning och lyckades styra ut bollen till hörna.

I 25 minuten skulle hemmalaget få sin första riktigt farliga chans, och det var en rejäl bjudning. Pa Konate spelade bak bollen tufft mot Berglund, som tvingades göra en dubbelräddning när först Pär Cederqvist och halvsekunden senare Fadi kom helt fria och avslutade från nära håll. Öster återtog dock initiativet, och både Velic (efter en lång löpning utan att hitta passningsalternativ) och Gero (med en läcker utsida) avslutade en bit övermål innan nästa riktigt bra läge skulle dyka upp halvtimmen in i matchen. Ett inlägg fastnade hos Söderberg, och när han inte kom till avslut kom Zlojutro framstormande men en försvarare kunde rensa. Sekunderna senare var det nära att smälla på andra sidan planen. Cederqvist fick stå förbluffande fri inne i Östers straffområde, men nickade bollen via gräset över ribban.

Med tio minuter kvar till paus såg det än en gång lovande ut. Berglund spelade upp bollen snabbt, Velic vann nickduellen mot Robledo på mitten och nådde Söderberg med sin nickskarv, men dennes låga inlägg nådde aldrig över till Gero utan rensades ut till hörna. Via en nya hörna där Wihlborg på egen retur tog ett hårt avslut mot första krysset och tvingade Åkesson ge upp en ny kom så den målgörande hörnan. Wihlborg lyfte högre än tidigare och på bortre stolpen kunde Mario Vasilj trycka in ledningsmålet.

Öster hann med ett snyggt genombrottsförsök av Söderberg och en stenhård nick tätt över av Gero innan kallduschen skulle komma i första stopptidsminuten. Försvaret tappade Fadi och Oscar Berglund gick ut och rev ner anfallaren, varpå domare Jim Petersson inte kunde göra något annat än plocka upp det röda kortet. Därmed fick Alexander Nadj hoppa in för första gången sedan förra sommarens skada, och kunde göra en ganska bekväm räddning på Sebastian Göranssons frispark.

I andra halvlek visade Värnamo direkt att man tänkte utnyttja sitt numerära överläge. Redan i första anfallet spelade Tchami in bollen på Joel Löw, som direktskarvade över från nära håll. Öster kunde, av förklarliga skäl, inte upprätthålla pressen från första halvlek och hade bara haft ett hyfsat anfall innan Värnamos kvittering skulle komma i 51 minuten. Ännu ett långt inkast nickskarvades av en Österspelare vidare in i straffområdet till Tchami som liggande i luften slog in 1-1 på volley.

Tchami sätter 1-1.

Alla Bilder: Andreas Nilsson/bilderna.it

Målet fick dock inte Öster att falla ihop, istället lyckades man lyfta spelet igen, och sex minuter senare fick man en ny vänsterhörna efter en bra slagen frispark. På nytt slog Wihlborg den, och denna gång var det Bergholtz som satte till huvudet och tog tillbaka ledningen åt Öster. Minuterna senare höll samme Wihlborg på att ställa till det, när han skulle täcka ut en boll till inspark, men utsattes för lite hårdare uppvaktning än han tänkt sig från Göransson som kunde stjäla bollen och bryta in mot mål. Ur dålig vinkel avslutade han hårt mot första stolpen men Nadj täckte av bra ut till en hörna, som resulterade i en hård nick som dock gick rakt till Nadj.

Med 25 minuter kvar kom så nästa smäll. Tchami föll än en gång ihop efter en närkamp med Gero, och fick även denna gång såväl frispark som gult kort med sig, varpå Gero fick göra Berglund sällskap i omklädningsrummet. Värnamo tog nu över än mer av spelet, men det dröjde till 74 minuten innan det var nära att resultera. Tchami nicklobbade ett inlägg strax till vänster om mål, men Alexander Vrebac var ytterst nära att hinna på bollen och peta in kvitteringen.

Med tio minuter kvar var Öster nära att utnyttja Värnamos press. Trots att han drogs hårt i armen kunde Elvby rycka iväg och slå en boll mot Birgersson, men tyvärr blev den lite för brant och Björn Åkesson hann precis före Österanfallaren på bollen. Istället skulle hemmalaget till slut i 85 minuten kunna kvittera. Ett inlägg styrdes upp i en båge i luften och damp till slut ner hos Behar Ferizi som stenhårt klippte in 2-2 bakom en chanslös Nadj.

Öster kämpade tappert, och såg ett tag ut att kunna få med sig en poäng hem, men på två minuters stopptid höll det dock inte längre. Pär Cederqvist visade sin styrka när han tryckte undan Bojent och kunde nicka in segermålet. Faktum är dock att matchen skulle hinna få en omdiskuterad situation till. Ett halvt oavsiktligt inlägg - resultatet av en hård satsning av Robledo mot Wihlborg - från Östers högerkant i 94e minuten såg definitivt ut att stoppas av Vrebacs arm inne i straffområdet, men domaren såg inte nog skäl att blåsa för straff och matchen kunde spelas av.