ÖSTER I SAMHäLLET

Vi älskar fotboll, men vi älskar människan lite mer.

Öster i Samhället

Östers IFs långsiktiga mål är att skapa en fotbollsförening för alla människor i samhället. Östers IF ska i sitt dagliga hållbarhetsarbete ansvara för att utbilda och fostra, inte bara fotbollsspelaren utan se till människan i sin helhet. Öster i Samhället ska genom olika värdeskapande fotbollsprojekt främja integration och kamratskap samtidigt som vi motverkar mobbning och utanförskap.

Tillsammans med Linnéuniversitetet kommer Öster att utveckla konceptet Öster i Samhället vidare. Vi vill tillsammans skapa den innovativa fotbollsklubben. Att vara en innovativ fotbollsklubb kräver mod att testa nytt och en förmåga att utveckla och anpassa verksamheten efter nya förutsättningar i samhället. Vi vill att fotboll ska vara tillgängligt för alla. I begreppet ”Fotboll för alla” ingår Skolkortet där alla barn och ungdomar i Växjö kommun bjuds på fri entré till alla Östers hemmamatcher. Här ligger även fotbollsnätverket Fotboll Kronoberg, ett projekt som syftar till att utveckla barn- och ungdomsfotbollen i länet.

Öster i Samhällets viktigaste komponenter omfattar idag fyra fotbollsprojekt:
  • Nattfotboll
  • Kvartersfotboll
  • Parafotboll
  • Fotboll Kronoberg

Nattfotboll

Varje fredagskväll under höst, vinter och vår, är det full aktivitet i Tipshallen. På sju fotbollsplaner samsas upp till 170 ungdomar från hela världen. De träffas för att fotboll är kul och för att det ger dem en möjlighet att komma det svenska samhället närmare. Vi kallar det Nattfotboll. Detta är fredagsmys på riktigt! Under säsongen har även ungdomar med funktionsnedsättning deltagit och haft kul tillsammans.

• Aktivera ungdomar kvällstid
• Medverka till minskad kriminalitet och utanförskap
• Ökad motion
• Skapa en positiv sammanhållning bland ungdomar från olika miljöer och stadsdelar
• Utbilda ungdomar till ledare och ge dem en inkörsport till arbetslivet

• I samarbete med Goodsport Foundation
• Startade upp februari 2015
• Upp till 170 aktiva barn och ungdomar varje fredagkväll 21.00-00.00 i oktober
• 1 000 unika besökare under två säsonger
• 80 ensamkommande flyktingbarn
• 30 olika språk – störst är arabiska, somaliska, dari och svenska
• Mer än 50% av de som deltagit i nattfotbollen upplever ökad gemenskap och nya vänner
• Majoriteten av ungdomarna som börjar med Nattfotboll återkommer regelbundet.

Atea i Växjö sponsrar något som känns meningsfullt. Här kan du läsa reportaget om ATEA:s engagemang.

Kvartersfotboll

Under sommartid vill vi möta barn och ungdomar på deras hemmaplan. På detta sätt kommer vi i kontakt med många barn och ungdomar i deras naturliga miljö. Östers Kvartersfotboll kommer ut till de spontanfotbollsarenor som finns i flera bostadsområden runt om i Växjö Kommun.
Östers Kvartersfotboll vill bidra till mer idrottande och förbättrad folkhälsa samt en meningsfull fritid för barn och ungdomar i sin hemmiljö. I och med detta engagemang vill Östers IF även bidra med att försöka minska riskfaktorer i utsatta områden.
Kvartersfotboll genomförs i samarbete med Växjöbostäder på Romavallen Teleborg, Kråkan Vintervägen och Alabastern Nydala/Araby. Åtta tillfällen under juli till oktober med en ledare och två A-lags spelare
I samarbete med Växjö kommun så genomför vi även Sommarfotboll på Arabyarena. Åtta torsdagar och fredagar under sommarlovet med fyra ledare

Parafotboll

Begreppet parasport eller paraidrott, tidigare handikappidrott, är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med funktionsnedsättning.
Östers IF lägger stor vikt vid att alla barn och ungdomar oberoende av sina förutsättningar ska få spela fotboll och dela den glädje spelet medför. Våren 2017 startade föreningen ett nytt ungdomslag ”Öster Stars” för tjejer & killar i åldern 7-14 år som med stolthet spelar i Östers färger.
Det långsiktiga målet är att inkludera dessa barn i Östers övriga ungdomsverksamhet.
Projektet med parafotboll har initierats i samarbete med Barn- och ungdomshabiliteringen i Region Kronoberg och ligger oss alla varmt om hjärtat.

Fotboll för alla

Skolkortet
Genom Skolkortet ges 11 500 barn och ungdomar i Växjö kommuns grundskolor fri entré till Östers alla hemmamatcher 2019.

Samhällsfond
Östers IF avsätter varje år en summa pengar för att hjälpa barn och ungdomar som av någon anledning behöver resurser och stöd för att utöva sin idrott. Målet är att alla barn och ungdomar i Östers IF ska ha samma möjligheter att idrotta. Vi har hjälpt många duktiga ungdomar att kunna fortsätta med sin dröm och kommer hjälpa många till.

Samarbeten
Utöver de projekt vi själva har stödjer vi en rad olika organisationer genom samarbeten tex Lekterapin och Barncancerfonden.

Vill du eller ert företag vara med och göra skillnad?
Kontakta oss för att se hur just ni kan vara med bidra till att få ett bättre socialt hållbart samhälle i Växjö.

Sara Lennqvist

CSR-Ansvarig / Öster i Samhället