Vändning mot seriekonkurrenten

Trots viss osäkerhet blev det till slut en ny tvåmålsseger för Öster mot seriekollegan Oskarshamn. Gästerna tog ledningen på en snygg frisparksvariant efter en halvtimme, men därefter var det Öster som stod för målproduktionen. Först ut var Otto Eriksson som lurade målvakten med ett inläggsavslut precis före halvtid, därefter språngnickade Wihlborg in ledningsmålet i 52a minuten och på stopptid kunde Denis Velic fastställa slutresultatet på straff.

Ett orosmoln var att Robin Strömberg fick kliva av efter bara en kvart på plan efter en stämpling, men han ska enligt uppgift inte vara allvarligt skadad.

ÖSTERS IF - OSKARSHAMNS AIK 3-1 (1-1)
31' 0-1 Christensson
44' 1-1 Eriksson
52' 2-1 Wihlborg
93' 3-1 Velic

Byten
46'    Birgersson (Söderberg), J Andersson (Lindblad)
        Hausenkamph (Henningsson), Björkén (E Andersson)
53'    Strömberg (Eriksson)
68'    Hafizovic (Strömberg), Drott (Wihlborg), Nurkic (Bojent)

Tränare Thomas Askebrand om matchen (video: Mikael Bruér):

Östers mål från matchen (video: Österhjärta/bilderna.it):

Öster jobbade direkt fram en hörna på matchens första anfall, men efter att den rensat tog gästerna över initiativet. Framför allt vann de vitsvarta alldeles för mycket boll på ett mittfält som inte kändes riktigt samspelt. I nionde minuten kunde det blivit farligt när gästerna rann genom på högerkanten, men provspelande Oskar Sverrisson klev in i situationen bra och kunde blocka ut bollen till en hörna, som styrdes och kunde blivit mycket farlig om inte Freddy Söderberg varit välplacerad och kunnat rensa undan.

Dryga kvarten in i matchen kom så hemmalagets första riktigt bra chans, när ett avslut från provspelande Isaac Shaze hamnade hos Wihlborg som klippte till på volley men en försvarare kunde styra ut skottet till hörna.

Fem minuter senare fick gästernas Emil Dolk ett bra läge när han rann genom på vänsterkanten, men Östermålvakten för dagen Sulejmen Sarajlic kunde parera ut avslutet till en resultatlös hörna. Sedan började Öster kombinera sig fram och i 27e minuten var det nära att ge utdelning när Henningsson lurade sin försvarare och skickade in bollen till Söderberg i bra läge men även denna gång kunde en försvarare styra ut till hörna. Efter hörnan såg Oskarshamn ut att kunna ställa om, men Shaze vann tillbaka bollen på mitten och kunde bygga upp ett anfall som slutade med ett tungt skott av lagkapten Velic.

Dryga halvtimmen in i matchen fick gästerna en frispark från vänsterkanten efter att Lindblad skickat ut en motståndare i planket. Frisparken lyftes in mot Christopher Christensson, som lite väl obevakad kunde nicka in ledningsmålet i vänstra krysset.

Målet satte än mer fart på Öster, och de sista minuterna före paus skapade man ett flertal chanser. Först spelade Otto Eriksson fram en perfekt löpande Söderberg, som dessvärre ur snäv vinkel satte bollen i burgavelns utsida. Minuten senare spelade Velic in bollen till Söderberg, vars avslut definitivt bromsades av en försvarararm innan Oskarshamns målvakt kunde snappa upp den. Minuten innan halvtid bjöds publiken så på en riktig delikatess. Otto Eriksson hann ikapp en boll precis nere vid kortlinjen, klippte till direkt och satte bollen i en magnifik båge över målvakten till 1-1.

Andra halvlek kunde börjat riktigt bra för Öster, när bollen tre minuter efter paus nickstyrdes fram till Birgersson framför mål, men den nyss inbytte anfallaren blev avblåst för offside. Minuterna senare bytte lagen lägen. Först ställde Oskarshamn om i farligt läge men anfallaren fick uppleva ett rejält tvärstopp när han sprang in i Johan Andersson. I anfallet efter lyftes bollen in från vänster, till synes högt men i själva verket perfekt till Philip Hausenkamph som nickade ner bollen framför mål där Wihlborg kom dykande och nickade in 2-1.

Wihlborg var på hugget. Med en halvtimme kvar av matchen var han nära igen när ett högt inlägg från höger nådde honom inne i straffområdet, men avslutet på en vacker volley samtidigt som han snurrade runt stack en bit över.

Därefter blev läget dystrare när nyss inbytte Robin Strömberg blev liggande en lång stund efter en tuff satsning av Oskarshamns Anton Agebjörn, och inte kunde ta sig av plan för egen maskin utan fick bäras ut (smällen verkar dessbättre inte ha gjort någon allvarlig skada utöver den stora smärtan, var omdömet direkt efter matchen). Trots att man temporärt var en man mindre på plan var Öster minuten senare mycket nära att utöka sin ledning. Velic gick själv från mittplan och spelade fram Wihlborg som slet sig förbi sin försvarare och fick iväg ett bra avslut, men målvakten var med bra och kunde plocka skottet.

I 70e minuten visade Björkén - som såg ut att trivas bra tillsammans med Hausenkamph på högerkanten - sina offensiva kvaliteter när han bröt in i banan med bra fart, men sparkades ner hårt och fick frispark med sig. Några minuter senare kom gästernas bästa chans på ett bra tag, när man ställde om längs högerkanten och slog en cross mot Torstensson, som hade fri lejd mot mål men lyckligen inte kunde få kontroll över den höga bollen.

Nu var spelet ganska öppet, och båda lagen skapade chanser. Med kvarten kvar av matchen var Birgersson mycket nära att lyckas stressa Oskarshamns målvakt som rensade via anfallaren men ut till vänster. Strax därefter var Oskarshamn nära att ta sig genom på högerkanten, men Sverrisson kunde rutinerat spela ut bollen via en anfallare till inspark. Minuten senare var det Sverrissons tur att bli liggande efter att han skulle rensa undan bollen med en nick och fick en cykelsparkande Agebjörns fot tvärs över ansiktet.

Tio minuter från full tid var Johan Andersson nära att anteckna sig i målprotokollet, när en låg hörna studsade fram genom straffområdet till mittbacken, som drog avslutet mot högra krysset men tyvärr placerade det strax utanför. Runt 90e minuten närmade sig gästerna lite - först genom en låg frispark från Smakolli som Sarajlic fick dyka och boxa ut, och sedan med ett inlägg från högerkanten till Lengyel som dock nickade högt över. Istället skulle Öster avgöra i matchens sista anfall, efter att ett inlägg från vänsterkanten passerat målvakten och en försvarare slängt sig och styrt undan bollen med handen vilket resulterade i en solklar straff, som Denis Velic kallt rullade in bakom målvakten.

Alla bilder: Andreas Nilsson/bilderna.it