STIG SVENSSON

 
 

FÖRENINGEN

HISTORIA

 

Stig Svensson

Stig Svensson gick med i Östers IF 1933, och var ledare i föreningen fram till 1989. Under 43 år var han Östers ordförande. Därmed var han med och förvandlade föreningen från en liten klubb till en som kom att bli en stormakt inom svensk fotboll i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. 

 

I sina memoarer beskrev Stig vad det var som var så bra med just Öster: 

- Vi i Öster gav fotbollen chansen. Vi lät oss aldrig styras om. Vi trodde på kamratskapet, den naturliga umgängesformen med fotboll som förtecken. Det småtrevliga spelet med korta passningar från ena sidan till den andra. 

 

Detta är ledord för Östers IF än idag. Stig Svensson var något av en föregångare inom svensk fotboll. Det var han som först såg till att börja med dagträning för spelarna, och det var han som var först med att skriva kontrakt med spelarna. Stig hade också en fantastisk förmåga att hitta lokala talanger och vidareutveckla dem till storspelare. När Olympique Marseille köpte Anders Linderoth, sa fransmännens president: 

- Egentligen borde jag inte köpa spelare av dig. Jag borde köpa ert recept istället. Hur gör ni i en så liten stad för att få fram så många bra spelare? 

 

En gång var det någon som skällde på oss i Öster för de "röe djävlarna." Med tiden behandlade vi inte detta som ett skällsord utan snarare som ett hederskodex. Därför slutar jag med en önskan. Länge leve "Di röe djävlarna." 

Stig Svensson, från memoarerna "En match i taget", skriven tillsammans med Lasse Åkerberg. 

 

När Stig Svensson gick ur tiden skrev mångårige vännen Rune Rydén följande text på Östers hemsida: 

 

I lördags förmiddag nåddes vi av budskapet att en av svensk fotbolls största ledare gått ur tiden. Stig Svensson blev 89 år gammal. Under 46 år var han ordförande och lagledare för sitt kära Öster. Själv lärde jag känna Stig redan 1942, då jag blev medlem i Öster. Fem år senare föreslog han mig som kassör i föreningen och därefter följde tjugofem år av intensiva och upplevelserika styrelseår tillsammans med Stig. Hans enorma envishet och segervilja gjorde honom till en av svensk fotbolls största och framgångsrikaste ledare. Ska man nå trädtopparna, måste man sikta mot skyn - det var Stigs motto. Han var inte den sortens ledare som enbart ledde styrelsens sammanträde eller skötte föreningens angelägenheter från skrivbordet - nej, han deltog aktivt i verksamheten på alla plan. Han följde lagets träningar, han stod på torget och sålde lotter och mycket annat för att stärka föreningens ekonomi. Stig hade en sällsynt förmåga att skaffa sig ett nätverk och ge föreningen ett gott rykte bland andra föreningar, liksom inom näringslivet. Som svåger till Stig umgicks våra familjer privat ganska ofta utanför fotbollen. Han växte upp i en stor familj i en syskonskara som bestod av 10 barn. I dag finns systern Lissie Johansson boende i Växjö samt Marianne gift Widenberg, sedan många år bosatt i Stockholm. Övriga syskon har redan tidigare gått ur tiden. Även i det privata umgänget visade han sin envishet och viljan att vinna. På semesterresor som vi gjorde tillsammans hände det ofta vi utövade frågesport i olika ämnen, att överbevisa honom - om han någon gång hade fel - var i det närmaste omöjligt. Det var säkert denna obändiga vilja och envishet som lade grunden för hans framgångar, både i fotbollen och i hans dagliga gärning som trävaruhandlare. När vi nu tar ett sista farväl lever hans ljusa minne kvar hos oss, syskon, svågrar och svägerskor med familjer.

 

Följande text skrev Östers styrelse inför Stigs begravning 2004: 

 

Östers IF har fått sorg. Föreningens genom tiderna störste ledare har gått ur tiden. I cirka 50 år ledde han föreningen från Div. 5 i den lägsta serien i seriesystemet till det finaste och högsta man kan nå inom svensk fotboll - nämligen guldmedaljer och svenskt mästerskap. Fyra gånger fick han med sitt lag mottaga och lyfta von Rosenska pokalen som bevis på serieseger i allsvenskan. 1977 blev det också seger i svenska cupen. Dessa enorma framgångar förde ut Öster i Europa till cup-spel bland Europas finaste fotbollsklubbar, som Bayern München, Nottingham Forrest, Barcelona, AS Roma med flera. 1968 kom första seriesegern i allsvenskan, vilket medförde att man lottades att möta de italienska mästarna Fiorentina på Stadio Communale i Florens. De som var där har knappast skådat en sprinter så snabb som Stig Svensson, då han var på väg ut på plan för att tala med den lille turkiske domaren som blåste för mål och ett - noll till hemmalaget på en mycket klar offside. Här hemma i Växjö var intresset enormt för denna match. 2 000 personer satt på Värendsvallen denna kyliga höstkväll och följde matchen genom direktreferat, som sändes över Värendsvallens högtalare. 


Framgångarna fortsatte och Öster blev ett välkänt och respekterat lag, både här hemma och ute i den stora fotbollsvärlden och därmed hade Stig sett till att Växjö hamnade på världskartan. Vi vågar påstå att ingen inom svensk fotboll nått sådana framgångar, när man betänker att han förde laget från den lägsta serien till guld i allsvenskan 1968 och därefter etablerade sig i toppen av svensk elitfotboll. Vid föreningens femårsjubileum 1935 siade rektor Torsten Petersson om Östers framtid. Ur denna dikt citerar vi följande rader: Våra öden har skiftat och varit mångahanda Vi har fått stryk av Tutaryd, men klått Dänningelanda I hundratal av matcher har vi spritt skräck och fasa Bland lag från Kalvsvik, Räppe, Tjureda och Asa Men vi ämnar dock inte stanna där vi står Nej framåt och uppåt som hittills vi går När med den danske fiende de svenske stämma träff Tas kärnan utav landslaget ut från ÖIF När rykte flugit kring hela vida jorden Blir säkert någon riddare av Vasaorden Det lät väl som en saga som Östers dåvarande smågrabbar drömde om. Idag vet vi att sagan om Öster blev verklighet och detta är mycket Stig Svenssons förtjänst och verk. Vi i Östers styrelse har allt att tacka Stig för och känner ett stort ansvar att föra hans verk vidare när vi också i fortsättningen tar en match i taget. Alla de ljusa stunder Du givit oss fotbollsälskare skall som minne alltid leva kvar hos oss i föreningen.

 

TACK MISTER ÖSTER! 

 

Våra tankar går till familjen och de närmaste anhöriga. 


Styrelsen för Östers IF