I måndags fyllde Östers IF 90 år. Detta vill vi och kommer att uppmärksamma under kommande vecka, genom att blicka tillbaka på särskilda minnen, matcher och händelser i bilder - under 90 år med Östers IF.

Vi har redan gjort det på sociala medier under veckan - vilket ni kan se här - och kommer nu att välja vissa av dessa att publicera här på hemsidan.

Fr vänster: Stig Svensson, Vilmos Varzegi (tränare), Roland Winsth

Tillbaka från utlandssejour som proffs i holländska Feyenoord, Harry Bild.

Tvåmålsskytten i matchen, Harry Bild i aktion mot Sandvikens backlinje.

Inge Ejderstedt oroar försvaret och är nära att bli målskytt.

Matchen mot Sandviken slutade med seger för Öster, 2-0. Detta efter två mål från Harry Bild. Vilket la grunden för avancemanget till Allsvenskan för första gången, när man säkrade detta genom seger mot IK Brage på Värendsvallen.

- "De fyra minuterna till slutsignalen är de längsta i mitt hittills 53-åriga liv. Men så äntligen. Jublet på Värendsvallen vet inga gränser. Spelarna i en enda hög. Men där ändå. Tommy kommer springande emot mig... "far vi är i Allsvenskan"... Jag håller sonen i mina armar en bra stund. Måtte denna lycka vara länge"

Stig Svensson (Utdrag ur "Mr Öster", 1994

Så beskriver Stig Svensson sin känslor efter 1967 års kval till allsvenskan. Efter tre tidigare misslyckande försök under 60-talet avancerade äntligen Östers IF upp till Sveriges högsta division. Hela 26 404 personer kom till Värendsvallen för att se matchen mellan Öster och Brage, en match som vid vinst skulle ge ett säkrat avancemang till allsvenskan.

Matchen kom till att bli en oerhört spännande tillställning. Brage var ett defensivt starkt lag och hade bara släppt in 18 mål under seriespelet i 22 matcher detta år.

Många la sitt öde i det stora nyförvärvet Harry Bilds händer, som efter flera år utomlands hade återvänt hem till Sverige efter en proffsejour i holländska Feyenoord.

Men vid ställningen 0-0 och fem minuter kvar så tvingas febersjuke Harry Bild lämna planen och mycket talade för att 0-0 resultatet skulle stå sig. Ett resultat som skulle innebära en helt avgörande kvalmatch mot svårspelade Åtvidabergs FF veckan efter. Men både publiken och spelarna ville annorlunda.

Med enbart fyra minuter kvar av matchen avgör den nyligen inhoppande Sune "Sotarn" Persson med sitt 1-0 mål. Inge Ejderstedt slår en perfekt passning som friställer "Sotarn" och som enkelt vinklar in en bredsida i målet. Målet betydde att Öster var i Allsvenskan 1968 och glädjen, ja den var total.

Vild glädje efter slutsignalen mot IK Brage, matchen som säkrade avancemanget till Allsvenskan.