Amuneke räddade sviten

sent avgörande trots stor dominans

Trots stort övertag för hemmalaget i antal chanser såg det länge ut att bli mållöst mot Assyriska. Men årets upplaga av Öster har förmågan att alltid få till något, och ur minimal vinkel kunde Kevin Amuneke med tre minuter kvar dundra upp bollen i nättaket och ge Öster säsongens tionde seger.

ÖSTERS IF - ASSYRISKA FF 1-0 (0-0)
1-0 86 Amuneke

Publik: 2562

Med risk för att låta som en skiva som hakat upp sig startade Öster som så ofta förr:
78 Blomqvist-Zampi - Söderberg

Trots härligt fotbollsväder valde stora delar av Växjöpubliken att stanna hemma istället för att gå och stödja sitt obesegrade rödblå lag - är folk verkligen så uppjagade av EM att Tjeckien-Grekland lockade mer än livefotboll?
Det skulle dröja till femte minuten innan någon direkt farlighet uppstod, och då var det för gästerna. Månz Karlsson satte dock in en klockren tackling mot Fuad Hyseni och avväpnade snabbt vad som kunde blivit ett riktigt farligt läge.
Minuten senare var det Öster som stack upp. Henningsson väggspelade med sitt eget ansikte innan han fick iväg ett inlägg som styrdes ut till matchens första hörna - en hörna som Robin Malmkvist tvingades tippa ut till en ny, resultatlös hörna.
Bojents fasta situationer fortsatte oroa. Bara minuten senare lyfte han in en lång frispark som letade sig ut till Wihlborg, men skåningen fick lite för mycket höjd på sitt skott.
Malmkvist fick jobba hårt för brödfödan. I elfte minuten slank Söderberg genom i en av sina typiska löpningar, men den förre östermålvakten var bra med och hann ut och täckte av skyttekungens löpväg. Fem minuter senare var det dags igen. Velic klippte till från straffområdeslinjen, och på Malmkvists retur var Söderberg ytterst nära att nå bollen i helt öppet läge.
Fjärdedelen in i matchen hade Öster marginalerna på sin sida när Stefan Batan tog sig genom backlinjen, men blev avvinkad för offside.
Men det var hemmalaget som fortsatte ligga på - men saknade skärpan i sistamomenten. I 27 minuten försökte Vidarsson sig på en spännande variant med ett stenhårt skott, som via endast den minsta touch av Söderberg som bollen strök bara centimeter från hade blivit fullständigt otagbart.
Även om frenesin avtog skulle Öster hinna med ett par bra lägen före pausvilan. Fem minuter före paus lyfte Månz Karlsson fram en lång boll som Henningsson sånär hann före Malmkvist på. Minuten senare slog Bojent en hörna perfekt på Velic, som inte alls fick träff på bollen utan nickade den långt över. Med tre minuter kvar var det dags för ännu en duell mellan Malmkvist och Söderberg, men denna gång hann Söderberg peta bollen förbi målvakten och runda honom - bara för att slå avslutet på en försvarare som hunnit springa tillbaka och täcka.

Söderberg rundar Robin Malmkvist, men lyckas därefter inte överlista Sotirios Papagiannopoulos.

Kvällens största jubel hittills kom under halvtid, när nummer 11 i Östers P01 efter att ha kvitterat mot Räppe med en riktig vänsterslägga tog en löpning tvärs över hela plan för att fira med stilenlig dans framför öppna läktaren.

Herrlaget ville inte vara sämre, och redan i andra minuten av andra halvlek skapade Söderberg ett nytt jätteläge, när han stressade Malmkvist att rensa bollen ut till Velic, som lyfte bollen från dryga 30 meter klockrent i ribban.
Trots fortsatt stort spelövertag för hemmalaget skulle det dröja till knappa timmen in i matchen innan nästa hyfsade läge uppstod - och då var det för gästerna. Batan drog upp ett anfall på vänsterkanten, men valde att slå ett inlägg, vilket mot Östers mittbackspar förstås var alldeles förgäves. Tio minuter senare skapade Batan mer oro, och den gången valde han ett lågt inlägg, som också nådde sin adress - men Catovic slog bollen högt över i bra läge.
Med precis en kvart kvar fick gästernas ribba än en gång påhälsning - denna gång efter en stenhård nick från nyss inbytte Kevin Amuneke. På returen spelade likaledes inbytte Hellgren in till Velic, som från bra läge fick bollen på tok för högt.
Med tio minuter kvar skakade gästerna om hemmalaget rejält. Först fick Hyseni sånär en lucka men Nadj var med bra och hann först på bollen. Minuten senare fick Batan bollen till skänks, men avslutade som väl var i vänstra burgaveln.
I 87 minuten hade publiken mer eller mindre börjat ställa in sig på en mållös match, men sin vana trogna gjorde Öster ett ryck alldeles före slutet. Superettans assistkung Stefan Karlsson fick bollen från Velic och slog ett inlägg som såg ut att segla för långt men droppade precis så Amuneke kunde plocka ner det. Ur nästan ingen vinkel alls drog nigerianen sedan upp bollen stenhårt i nättaket, totalt otagbart för Robin Malmkvist.
Ett Assyriska som ställt in sig på att åka hem med en poäng lyckades aldrig riktigt skapa något mer läge. Ett inlägg i 89 minuten där Nadj hoppade ihop med en egen försvarare och blev liggande någon sekund kunde blivit farligt, men nickrensades långt av Månz Karlsson och resterande minuter spelade Öster helt riktigt mest runt bollen i väntan på slutsignalen.

Spelmässigt total dominans för Öster och hela 12-1 i skott på mål är fina siffror, men borde definitivt mynnat ut i ett tidigare avgörande. På söndag är det dags att åka till Landskrona, och ska det bli seger även mot Henkes pågar lär det krävas större effektivitet.