Årets första förlust i Sandviken

Vi åkte på årets första förlust efter en blek insats i Sandviken. Efter en första halvlek där hemmalaget var klart hetare spelade vi upp oss men lyckades inte hitta rätt, och när Sandviken sedan fick en straff lyckades vi inte vända.

 

SANDVIKENS IF - ÖSTERS IF 1-0 (0-0)

1-0 78 Engqvist (straff)
Omgång 4, 20/4 2024, Jernvallen
Publik: 1295

 

Öster startade med:
Wallinder
Herdonsson - Adolfsson - Kricak - Bergquist
Ljung - Kusu - Seger
Bergmark Wiberg - Aliev - Mörfelt

Bänk:
Lundahl Persson, Hedlund, Söderberg,
Gabrielsson, Rodic, Johansson, Varmanen

Byten:
46' Rodic (Mörfelt)
60' Hedlund (Adolfsson), Varmanen (Ljung)
81' Söderberg (Seger)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand HÄR

 

FOYSTON OM MATCHEN:

"Det var en match som avgjordes av vem som var villig att ta kampen, eller vem som vann kampen. Jag tycker att Sandviken i slutändan förtjänade segern, de var först in i duellerna, de vann andrabollarna och när du gör det tar du kontroll över matchen.

Vi klarade inte att matcha deras aggressivitet, det var tätt inpå Örebromatchen och det syntes på spelarnas energi. Vi gjorde vad vi kunde för att få spelarna vilade och redo för matchen men de hade det tufft i duellerna idag samtidigt som det är något Sandviken gjorde bra och har djupt i sin identitet.

Sedan tycker jag det är tufft att matchen avgörs på den straffen domaren tar, om man jämför med den nivå han lagt på spelet annars men det är ett beslut vi får leva med. Sandviken gjorde det bättre än vi idag.

Även om vi inte nådde upp i nivå hade vi chanser på slutet, men det ville sig inte. Det här är ändå bara en match och vi har haft en bra start, vi måste bara samla oss och gå in i nästa match på ett bättre sätt."

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Sandviken är starka hemma på Jernvallen, och visade direkt att man inte tänkte ge bort något. Hemmalaget pressade otroligt högt från start och redan i första minuten tvingades målvakt Robin Wallinder rensa bollen via Igbarumah ut till inspark när yttern jagade honom.

I femte minuten kom så matchens första chans när Mahammed tog sig fram till höger och spelade in på Igbarumah som krånglade till det och fastnade för att sedan klacka bollen till Manasse Kusu. När situationen såg överspelad ut slog dock Kusu bollen rakt ut på hemmalagets Malachowski Thorell några meter utanför straffområdet som bjöds på ett bra läge och satte avslutet lågt och hårt men Wallinder hann ner och kunde hålla bollen.

Minuten senare fick Öster frispark långt upp till vänster, och Adam Bergmark Wiberg försökte hitta Alibek Aliev med en låg boll mot första stolpen men en Sandvikare kunde få foten mellan och rensa ut till inkast.

I sjunde minuten var Aliev sedan på väg genom men stoppades av en tuff satsning men fick bara inkastet med sig. Tre minuter senare kunde anfallaren ha fått sin revansch när David Seger mycket påpassligt snodde åt sig bollen, stack till vänster och slog en bra låg boll in framför mål där Aliev hann först på den men styrde avslutet precis utanför vänstra stolpen.

I sextonde minuten var det sedan dags för hemmalagets första riktigt heta chans. Först lyfte Kiani ett bra inlägg från högerkanten mot bortre stolpen där Mahammed kom stormande men Adam Herdonsson nicktouchade fint bollen förbi hotet och kunde själv jaga upp bollen och rensa. Sandviken bet sig dock kvar och i vågen efter blev det riktigt farligt när Igbarumah skarvade fram bollen till Kabuyeh som tog sig fri och avslutade lågt till vänster men Wallinder kunde styra ut skottet till hörna.

Fem minuter senare var Aliev nära att jobba fram ett läge när han stal bollen från Harletun 15 meter in på offensiv planhalva och hade Albin Mörfelt med sig till höger, men fick bollen lite för långt från sig i duellen mot Harletun och Engqvist kunde rensa stenhårt ut till hörna.

Denna slogs lågt av Bergmark Wiberg och studsade lurigt in i boxen där någon Österspelare fick foten på och styrde mot mål men Jakobsson i hemmamålet kunde precis få upp knytnäven och boxa iväg den.

I 29e minuten kunde det blivit farligt åt båda håll. Först lyfte hemmalaget in en frispark från högerkanten som Wallinder precis kunde boxa undan, och när bollen sedan rensades hade ABW ett jätteläge att ställa om men sparkades ner hårt utan åtgärd från domaren.

Dryga halvtimmen in i matchen blev det åter farligt efter ett bolltapp, när försvaret inte klarade att rensa, men en välplacerad Wallinder fick Kabuyes hårda avslut i famnen och släppte ingen retur.

Fem minuter före paus kunde vi så fått se ett drömmål när högerkanten rullade ut. Mattis Adolfsson bröt högt, Daniel Ljung spelade Mörfelt, fick tillbaka bollen och drog sig ner mot kortlinjen innan han rullade bakåt till Mörfelt som fyllt på och nu hade riktigt bra läge men fick inte riktigt träff utan rullade avslutet på Jakobsson.

På stopptid skapade vi sedan ett bra läge till när Ljung bröt ett uppspel högt och slog bollen till Mörfelt som rullade in den på Seger precis utanför straffområdet men denne fick inte alls samma träff som senast utan skickade avslutet över.

 

ANDRA HALVLEK

Efter paus fortsatte Öster bygga upp det som börjat synas i slutet av första och kom till ett bra lägre redan i 47e minuten. Bergmark Wiberg kastade ett långt inkast som Aliev nickskarvade in framför mål där en hemmaförsvarare fick undan det men rakt på Herdonsson som klippte till hårt men en bit över.

Minuten senare jobbade Öster fram en hörna som efter flera minuters rabalder till slut slogs i 51a minuten. Efter att ha bollats runt hamnade den tillbaka hos ABW som lyfte in på Ivan Kricak som nickade vidare mot bortre där Ljung blev väldigt ren men satte nickavslutet över.

Efter en lång period av hård kamp utan större chanser hettade matchen till med dryga kvarten kvar. I 74e minuten tog sig Seger fram till vänster och slog en flack boll in på en väldigt fri Vladimir Rodic, som tyvärr missade nedtagningen och inte fick till något avslut.

Två minuter senare var Rodic nära att revanschera sig när han själv trampade in från vänster och försökte placera bollen förbi målvakten i bortre burgaveln. Jakobsson hann på den men tappade retur inåt i plan men hann precis kasta sig dit och ta den innan Rodic hann dit.

Istället kom en rejäl smäll minuten senare när Kirby spelade in bollen på Karlsson, som kände Sebastian Starke Hedlund i ryggen och gick omkull, varpå domaren omedelbart pekade på straffpunkten. Med en straff missad i år valde Sandviken klassikern att låta en mittback slå straffen, och gamle Österbekantingen Engqvist gjorde inget misstag när han lurade ner Wallinder och rullade in ledningsmålet.

Efter baklängesmålet fick vi så se mer av den jakt man kunde önskat tidigare. Tio minuter före full tid jobbade Rodic fram en hörna som Bergqvist levererade fint in i mitten där Herdonsson drog till på en svår volley men satte avslutet på Jakobsson.

I jakten på en kvittering öppnades luckor bakåt och i 82a minuten kunde Igbarumah skjuta från nära håll men Wallinder var med bra och hann dit och plockade den.

Sedan bosatte sig Öster runt Sandvikens straffområde och radade upp hörnor men det dröjde till sista ordinarie minuten innan det blev riktigt farligt. Då slog Varmanen en låg hård boll in mot första stolpen där Aliev styrde men Jakobsson kunde rädda. På returen hade Söderberg ett jätteläge men Karlsson kastade sig stenhårt in och rensade, och lyckades även få inspark med sig.

Tre minuter senare nickade Aliev in bollen i mitten till Söderberg, som bröstade ner bra men fick dålig träff på volleyn som studsade till vänster, precis utom räckhåll för Aliev som tagit löpningen in mot mål.

I femte stopptidsminuten skickade Kusu ett skott som täcktes till Herdonsson, som spelade in framför mål på Söderberg men en gemensam insats av två försvarare hindrade honom från att få iväg ett skott. Sandviken kunde dock hålla undan och notera sin första Superettanmatch utan insläppt mål, medan vi plitar ner årets första serieförlust och match utan mål framåt i protokollet.