Blomman straffade serieledarna

En i det närmaste fläckfri insats av samtliga Österspelare ledde till en förvånansvärt "trygg" seger mot seriesuveränerna Degerfors. Kombinerat med spets framåt i form av Filip Örnblom behåller vi platsen precis nedanför kvalstrecket även efter denna fruktade match.

 

ÖSTERS IF - DEGERFORS IF  2-0 (1-0)

1-0 42 Örnblom
51 2-0 Örnblom (straff)

Öster startade med:
Mehic
Karlsson - Örnblom - Berg - Nordström
Pavic - Rochester - Drott - Johansson
Mortensen - Keene

Byten:
71' Henningsson (Pavic)
79' Persson (Rochester)
89' Alexandersson (Keene)

Mer statistik på förbundets matchsida.

 

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Det känns stabilt. Över 95 minuter tycker jag inte vi har någon dålig period i den här matchen, utan jag tycker vi gör en riktigt bra prestation överlag. Jag är jättenöjd!

Vi möter ju seriens bästa lag som har gjort flest mål och så håller vi nollan bakåt och gör två framåt, en fantastisk insats.

Vi vill vara, det låter tråkigt men... det jobbiga tuffa laget från skogarna i Småland, det ska vara tufft att möta Östers IF här på Visma Arena helt enkelt. Det tycker jag att vi har fått in och det tror jag att ganska många lag känner nu.

Men det har ju inte kommit av sig själv, grabbarna sliter och vi tränar stenhårt i veckorna för att orka med det här (spelet). Vi får hoppas att borgen blir starkare och starkare och att vi kan ta ett par segrar till på hemmaplan.

Gräsmattan är inget bra, det är bara att beklaga men det är tyvärr inget vi kan påverka. Det är klart vi hade önskat ett bättre underlag men det är vad det är.

Nu har vi Umeå på onsdag och det blir tufft, de slåss ju för livet. Den typen av matcher är alltid tuffa och särskilt nu när vi kommer från en sån här seger så gäller det att vi har huvudet på rätt ställe och inte svävar iväg. Det kommer att bli lika tufft, vi var där i höstas och vet hur  desperat man är och vad man är beredd att göra för att få med sig poäng. Vi får njuta ikväll och sedan börjar vi planera och ladda för Umeå."
 

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

FÖRSTA HALVLEK

Denis Velic hade i veckan i eminenta podden Radio.1930 efterlyst "en buss, gärna en dubbeldäckare" att parkera framför mål, men när det kom till start satte Öster fart snabbast. Redan i första minuten lyfte man flera bollar in mot mål där den sista styrdes misstänkt av Ekroth ut över kortlinjen men upprörda Österspelare fick nöja sig med hörna.

I fjärde minuten gick Österförsvaret trots fokus på att hålla ihop backlinjen ändå bort sig, och Villiam Dahlström kunde springa sig fri men rush av Filip Örnblom störde skytteligasexan tillräckligt för att han inte skulle komma till avslut och Damir Mehic kunde avvärja ut till hörna.

Denna såg inte särskilt farlig ut förrän Edvardsen skarvade bollen perfekt in framför mål till Janevski, som var fri men fick bollen på hälen och Månz Berg kunde rensa.

Därefter såg vi lite mer av det utlovade bussförsvaret, där stundtals Drott sjönk ännu lite djupare i sin mittfältsposition och vi spelade mer av ett 4-1-3-2. Vetlandasonen var dock som vanligt mest överallt och i 13e minuten stötte han högt och lurade av Ekroth bollen vilket gav ett läge där James Keene hade massa utrymme men rullade avslutet en bit utanför högra stolpen.

Efter några till minuter av chanser åt båda håll, där Pavics läge när han tagit sig in i straffområdet i 19e minuten men gick omkull med smärtor i benet var den farligaste, förlades mer av spelet till mittfältsdueller. Förutom en Österomställning 3 mot 3 tio minuter före paus där Jonathan Drott avslutade lågt utan att riktigt oroa Degerforsmålvakten Diawara hände inte mycket framför målen.

Tre minuter före paus revs så Calle Johansson ner halvvägs in på offensiv planhalva åt vänstra sidan till. Mattias  Pavic siktade länge och väl innan han lyfte in bollen mot Filip Örnblom, som såg ut att träffa med bakhuvudet men styrde in bollen tätt invid vänstra stolpen.

 

ANDRA HALVLEK

Gästerna lät inte många sekunder bero innan man anföll efter paus, men ett till synes farligt inlägg dämpades och kunde plockas upp av Mehic Två minuter senare kunde Öster mycket väl fått straff när Calle J levererade en boll in i straffområdet som Pavic sprang med och såg ut att bli nedtryckt men domaren lät spelet gå.

Fem minuter efter paus bet sig Öster kvar runt offensivt straffområde efter en frispark och när Calle Johansson bröt in i straffområdet fick han flera tuffa smällar men den sista fick domaren att peka på straffpunkten.

I brist på ordinarie straffskytt Petrovic klev Örnblom fram, och vi som sett honom slå frisparkar på träning oroade oss lite att han skulle gå på kraft, men mittbacken väntade bara ut målvakten och rullade in bollen iskallt i högra burgaveln.

Stressade av risken för årets bortaförlust lyfte Degerfors upp laget högt, vilket öppnande för farliga Österkontringar. På tre minuter runt timmen spelad hann vi med tre såna. I 58e minuten stal Nicolas Mortensen påpassligt från gästernas backlinje och spelade Pavic, vars skott ur bra läge täcktes av Ekroth ut till hörna. 

När Degerfors sedan försökte lyfta upp spelet efter hörnan kunde Mortensen runda Ekroth och sånär skapa ett jätteläge, men mittbacken kunde trycka omkull dansken och vända upp till en egen omställning där endast en mycket bra rensning av Örnblom stod mellan Bertilsson och ett friläge.

På den hörnan var Öster nära att ställa om igen och endast en mycket bra glidtacklingsbrytning av Olsson stod mellan Mortensen och ett friläge.

Slutligen tog sig Calle Johansson en utflykt i 61a minuten som efter ett par rejäla tryckare slutligen resulterade i en frispark fem meter utanför straffområdet. Frisparken skickade Mortensen stenhårt strax ovanför vänstra krysset.

I 67e minuten bjöds Öster på en chans när en försvarare styrde ett inlägg ner i marken, och på uppstudsen kastade sig Calle Johansson fram och språngnickade med en välplacerad Diawara kunde ta hand om avslutet utan alltför mycket besvär.

Sju minuter före full tid verkade Degerfors få en chans att ta sig in i matchen när domare Daradic, efter ett avslut från nära håll som onekligen tog på Stefan Karlssons arm, såg ut att peka på straffpunkten men efter kort överläggning med assisterande ansågs Österbacken hållt armen längs med kroppen och Damir Mehic fick ta en inspark istället.

I sista ordinarie minuten bjöds vi på en ovanlighet när inbytte Simon Alexandersson var på väg genom och en försvarare ansågs ha spelat bollen hem till målvakten, som tog upp den vilket resulterade i en indirekt frispark.  Denna skickades dock rakt i muren och istället borde gästerna kunnat reducera halvminuten senare när Ayaz spelade in till en helt ren Edvardsen som dock inte alls fick till avslutet och skickade bollen högt över.

 

Mer om matchen:

P4Värmland: Förlust för Degerfors: "En riktig skitmatch"

P4 Kronoberg: Öster blandar sig i toppstriden efter två nya mål av talangen

MinBoll: Dan Magnusson: Jag får lite 2012-vibbar efter Östers seger mot serieledarna

MinBoll: TV: ”Vi kommer att gå för det” säger Östers tvåmålsskytt Filip Örnblom

 

Se höjdpunkter från matchen: