Bra insats bakom härlig derbyseger

Öster gjorde sin spelmässigt bästa insats på länge när man äntligen för första gången på över nio år slog Värnamo - som nu dessutom kom till matchen som serieledare. Väl ute på plan syntes dock inget av tabellpositionerna utan Öster styrde det mesta och vann rättvist med 2-0.

Mortensen

73' Zahirovic (Lima)
79' Westermark (Rochester), Mujanic (Magnusson)
90+1 Eklund (Hauksson)
Mer statistik på förbundets hemsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Det är en jämn och tuff fotbollsmatch, som böljar gansla mycket. Det är sanka jämnt i början, men efter ledningsmålet tar vi omedvetet några steg ner i banan och försöker slå vakt om det, vilket är färståeligt i den situation vi är i tabellmässigt sett. Sedan kan vi inte hålla uppe den sortens press i 45 minuter heller, men den perioden är vi inte nöjda med att Värnamo får ha så mucket boll och kontrollera.

Vi har en utmaning på vänstersidan där Pavic och Lucas inte är vana vi den positionen och har det tufft mot Oscar (Johansson) och (Freddy) Winsth men de klarar det bra.

Vi justerar lite i halvtid, försöker att inte ge dem för mycket tid men Värnamo är ett bra lag och för varje öppning vi stänger hittar Robin och Jonas nya sätt att ta sig fram på. Men jag tycker vi står bra i positionerna, vi är tighta och stabila och släpper inte till mycket i andra halvlek.

Sedan har vi, som vi haft länge nu, att vi skapar situationer men vi har inte förvaltat dem tidigare. Idag är det vår dag och vi kan stänga matchen med Amels mål.

Jag är stolt över killarnas insats och otroligt glad för deras skull. De har slitit hårt i många veckor men inte fått med sig resultat. De kämpar och sliter dag ut och dag in men har fått ta mycket skit från allt och alla på sistone vilket jag tycker är ganska oförtjänt. Men så är det när man inte vinner fotbollsmatcher, då blir det så.

Men jag är otroligt glad, det kommer att bli en lång och tuff höst där vi behöver varje poäng."

Den inbördes tabellpositionerna till trots visade Öster direkt att man tänkte göra allt för att bryta den långa segerfria sviten mot Värnamo. Man pressade högt och lät inte kamraterna få igång sitt spel. I femte minuten kom också matchens första målchans när Tatu Varmanen piskade in ett inlägg som Nicolas Mortensen (eller möjligtvis  Värnamobacken bakom) nickskarvade i en lurig båge som tvingade Vaitsiakhovich i Värnamos mål att sträcka ut ordentligt för att peta bollen över ribban ut till hörna.

Matchen svängde mycket och i elfte minuten kunde vi fått se ett riktigt snyggt mål av gästerna när ålderman Winsth satte fart på högerkanten och rullade en låg boll in mot Moses som klackstyrde mot mål, men en välpacerad Mathias Nilsson i Östers mål hade inga större problem att plocka avslutet.

Dryga kvarten in i matchen fick vi en uppvisning av Isak Magnusson när han tog sig in från höger och skickade iväg ett stenhårt skott mot första krysset, som målvakten på något sätt lyckades rädda via stolpen men på returen kom Lucas Lima rusande och kunde peta in sitt första mål i Östertröjan.

Nu var serieledarna i gungning och bara tjugo sekunder efter att spelet startat igen kunde Öster mycket väl ha utökat genom ett danskt samarbete när Marc Rochester Sörensen vann boll på egen planhalva och spelade fram till Mortensen som drev upp mot straffområdet innan han spelade ut till Rochester som efter en jättelöpning var till vänster i straffområdet och sökte en låg passning in mot straffpunkten där både Mortensen och Lucas Lima fanns men en försvarare kunde bryta ut till hörna.

Den danska duon var nära även i efterdyningarna efter hörnan när Rochester tog med sig bollen in från höger men fick den lite för långt ifrån sig och Mortensen tvingades göra en trekvartspiruett innan han kunde ta avslut och fick ingen ordentligt skjuts på avslutet.

I 24e minuten fick Mathias Nilsson sträcka ut ordentligt när Winsth fick bra träff med pannan på en hörna och skickade avslutet lågt mot vänstra stolpen, men målvakten nådde dit (och en korrekt placerad Isak Magnusson vid stolpen hade förmodligen fått stopp på bollen ändå) och kunde styra ut bollen ur målområdet.

Två minuter senare bjöds Öster på ett jätteläge när gästerna slog ett uppspel rakt på Manasse Kusu, som snabbt spelade fram Mortensen, men försöket att placera in bollen vid högra stolpen lästes av Vaitsiakhovich som kunde trycka undan skottet.

Öster fortsatte spela finurligt och runt halvtimmen in i matchen stod man för tre farliga instick framför Värnamos mål - de två första avvinkade för varierande grader av offside men Pavics fina boll in bakom backlinjen i 31a minuten, till Mortensen som drog med sig en försvarare ut åt höger innan han spelade Lima, var riktigt lovande. Det unga Norrköpingslånet kunde dock inte riktigt hålla mot när två försvarare satte till från varsitt håll utan gick omkull utan att få till ett avslut.

Sista kvarten före paus hade gästerna sedan mest boll, men utan att skapa någon riktig chans. Istället såg de vitblå frusterade ut och vi fick se Eriksson springa ner Pavic, Vindehall sparka ner Kusu och slutligen Kenndal tokkapa  Mortensen - samtliga utan åtgärd från domare Oppong.

Öster inledde i ett rasande tempo efter paus. Redan i 46e minuten jagade Isak M upp en till synes hopplös boll innan han spelade bakåt till Varmanen, som prickade ett perfekt inlägg på Mortensen, vars nickavslut tyvärr gick rakt på målvakten. Knappa minuten senare var det Mortensen som stack på vänsterkanten och försökte rulla en låg boll in mot mål där både Magnusson och Lima fanns men bollen fastnade på vägen.

I 48e minuten visade Pavic sin farlighet när han tog med sig bollen inåt från vänsterkanten innan han skickade iväg ett stenhårt avslut över Vaitsiakhovich men dessvärre klockrent i kryssribban.

Nästa läge dröjde också det mindre än en minut. Kusu hittade in med bollen bakom en mittback på Mortensen som tagit en bra löpning och försökte tunnla målvakten som med minsta möjliga marginal lyckades byxbromsa bollen nog för att hinna vända sig om och slänga sig på den.

Med knappa halvtimmen kvar visade Kusu ytterligare kvalitet när han tog sig in i straffområdet och sedan bara såg ut att bli stående - men i själva verket väntade in Varmanens löpning på motsatt sida innan han delikat chippade fram till finnen som efter en fin nedtagning sköt precis utanför vänstra stolpen - ett skott som Mortensen försökte styra och inte kan ha varit många centimeter från att få träff på.

Nu stod Öster för det mesta av spelet och lyfte in flera frisparkar som förtjänat bättre öden innan det i 69e minuten var ytterst nära att bli mål. Pavic prickade en vänsterhörna på Mortensen som fick både bra fart och riktning på nicken mot bortre krysset där Kenndal dessvärre fanns och kunde nicka undan.

Nästa bra chans kom i 83e minuten när inbytte Alen Zahirovic tog sig förbi ett par spelare på väg in från vänsterkanten, fick sitt första skott täckt och sedan sköt hårt decimetern utanför vänstra stolproten.

Även de andra inbytta ville visa upp sig och två minuter senare stod Malmö-lånet Amel Mujanic för en bra insats när han vann bollen på mittplan och spelade fram Mortensen, vars avslut täcktes ut till en hörna från vänster. Denna rensades men hämtades av Mujanic och via Mortensen och Westermark fick skåningen till slut tillbaka bollen på straffområdeslinjen och klippte skoningslöst upp 2-0 i högra krysset.

Där stängdes matchen i stort sett men Öster skulle hinna med en chans till när Kusu i sjunde stopptidsminuten gick själv genom Värnamoförsvaret och avlossade ett hårt skott mot vänstra krysset som inhoppade Värnamomålvakten Filip Eriksson inte kunde hålla, men kunde fånga sin egen retur på vägen ner.

Det gjorde dock föga då slutsignalen gick snart därefter och spelarna äntligen fick slå segerkullerbytta framför Södra Stå igen.