Velic tvåmålsskytt mot Östersund

Efter viss oro kunde Öster till slut rycka i slutet av cupmatchen mot seriekollegan Östersund och vinna med 5-2. Det innebär att lördagens match på Borås Arena mot Elfsborg blir en ren gruppfinal som avgör vilket lag som tar sig vidare till kvartsfinal. Förutom att målskyttet lossnade kan man som Östersupporter även glädjas åt en bra insats av Otto Ericsson, som gjorde sin första tävlingsmatch i A-laget.

74 Elvby (Ericsson)

På bilden slår Denis Velic in 4-2, hans andra mål för dagen, på straff i 87e minuten. Foto: Andreas Nilsson/bilderna.it

Söndagens cupmöte mellan de båda seriekonkurrenterna Öster och Östersund inleddes i fullt tempo. Redan innan minuten hunnit passera hade gästerna jobbat fram en högerhörna, som trots (tack vare?) att Oscar Berglund halvmissade utboxningen mynnade ut i en högriskomställning. Pa Konate spelade framåt till Alexander Henningsson som kunde spurta sig fri på vänsterkanten, men Östersunds målvakt Petter Augustsson kunde stoppa Henningssons hårda avslut.
    Därefter försökte båda lagen känna sig för och spela sig genom, tills Östersund i åttonde minuten bjöds på ett jätteläge. Ett missförstånd i Öster gjorde att bollen hamnade hos gamle Österbekantingen Modou Barrow, som osjälviskt spelade in bollen mot en helt fri Mendiola i mitten - bara för att få se en magnifik glidbrytning av Bergholtz avväpna läget.
    Minuterna senare fick Öster ett nytt bra läge, när Gero gjorts ner hårt och fick frispark. Frisparken slogs hårt in på målvakten som inte kunde hålla den, och bollen damp ner framför fötterna på Denis Velic som dock lyckades avsluta över. Kvarten in i matchen fick så Öster en hörna, som skulle få lycklig utgång. Bollen passerade klungan och var på väg mot en fri Gero, när en Östersundsförsvarare hann på den och styrde den tryggt in i mål bakom en chanslös Augustsson. Målet såg ut att inspirera Öster, där först Gero minuten senare var på väg genom bara för att stoppas hårt, och Söderberg minuten senare var precis offside när det var hans tur att vara nära att bryta genom. Minuterna senare hittade Öster fler öppningar på kanten - först Söderberg fram till Henningsson i ett anfall som mynnade ut i en nick tätt över av Gero efter hörna, och i anfallet efter fint samarbete mellan Konate och Gero på vänsterkanten. Efter ytterligare en bra kombination, där Henningsson lyfte in bollen på Gero vars hårda avslut Augustsson kunde blockera, skulle gästerna spela upp sig.
    Först utnyttjade Mendiola slarv på Östermittfältet, bröt genom och avslutade snyggt i ribban. Anfallet senare slarvade Öster igen, och den här gången tog Barrow tillvara på passningen. Via åtminstone den vänstra, troligen båda stolparna rullade han in kvitteringen. Nu började viss osäkerhet uppstå i hemmalaget, men trots detta vaskade man fram ett par bra lägen. Med knappa halvtimmen väggade sig Wihlborg via Henningsson fram på högerkanten och rullade in bollen fint till Söderberg, som sånär nådde en helt fri Gero med sin skarvning. Fem minuter senare avlossade Bergholtz två hårda salvor, och på returen på den andra nickades bollen in till Velic i bra läge, men lagkaptenen valde att passa framför att ta eget avslut, och en försvarare kunde bryta.
    Istället var det än en gång Barrow som skulle hota. Denna gång exploderade han på vänsterkanten, och slog ett lågt farligt inlägg som det var mest tur att ingen Östersundare kunde få foten på. Minuten senare skulle en annan ÖFK-spelare presentera sig. Thomas Boakye rann genom på sin högerkant och avslutade lågt via stolpen ut till inspark. Minuten senare var han nära igen, efter att ett Österanfall mynnat ut i en omställning, men lyfte bollen en bit över mål.

Ghananen Boakye hade fått rejäl vittring, och skulle ständigt hota under andra halvlek. Redan i 47e minuten var han nära att få bollen i fantastiskt läge på ett lågt inspel, men Konate kunde precis nå och styra ut bollen till hörna. På denna uppstod det viss förvirring bland Österspelarna om vad som skulle göras med bollen, men lyckligen fanns ingen bortaspelare tillgänglig, och hemmalaget kunde strax samla sig igen.
    Konate visade i 53e minuten sin mångsidighet. När alla väntade sig en ny rush längs linjen bröt han in i plan, gjorde två spelare och rullade bollen till Denis Velic, som avslutade kliniskt nere vid vänstra stolpen. Precis som i första piggnade Öster till efter målet, och bara minuten senare knoppade Henningsson in ett perfekt inlägg mot en helt ren Konate på bortre stolpen, men skåningen kom lite fel till bollen och fick nicken över mål.
    Minuterna senare hade Konate otur, när han gjordes ner hårt av Boakye, men inte fick frisparken med sig utan istället fick se denne spela in bollen till en alldeles för fri Mendiola som fick gott om tid på sig att lyfta in kvitteringen. Bara två minuter senare var Österspelarna övertygade om att de borde ha straff, efter att Konate slagit ett inlägg som man tyckte stoppades av en arm (omöjligt att se från vår vinkel).
    Med tjugo minuter kvar att spela var Östersund nära att ta ledningen. En frispark nickades bak till mittbacken Peciar, som fick se sitt volleyavslut gå via Berglunds fingrar i ribban och ut. Även nästa bra läge, men knappa kvarten kvar, skulle vara gästernas. Efter en hård brytning - som lämnade Denis Velic liggande oroväckande länge vid mittlinjen - spelade man snabbt upp bollen på Barrow som var på väg genom innan han gick omkull i kamp med en Österförsvarare, men fick till bortalagets besvikelse se domaren peka på inspark.
    Istället var det hemmalaget som än en gång skulle ta ledningen. Zlojutro stoppades hårt strax utanför offensivt straffområde, Velic slog en snabb frispark på Wihlborg som visste att han hade Söderberg med sig inne i mitten och knappt behövde titta upp för att hitta honom - och Söderberg gjorde inget misstag utan klippte behärskat in 3-2. Fem minuter senare kunde Velic blivit tvåmålsskytt, när han fick ett bra inlägg från Konate men nickade precis till vänster om mål.
    Med några minuter kvar av ordinarie tid fick Öster en hörna från höger efter ett fint anfall. En kort hörnvariant mynnade ut i ett genombrottsförsök av Bergholtz, där en försvarare klev in hårt och fick straff mot sig. Straffen slog kapten Velic in kontrollerat på nästan samma ställe som sitt tidigare mål - Augustsson gick åt rätt håll men hann ändå inte ner till bollen.
    Efter en komplicerad situation där en Österrensning rakt på domaren höll på att ställa till det, kunde Öster i 90e minuten spika igen matchen. Elvby drog upp en omställning, hittade Söderberg till vänster och denne serverade bollen till en helt öppen Henningsson i mitten som kunde dunka in 5-2. Trots tremålsunderläge fortsatte norrlänningarna anfalla, och av de två anfall man hann skapa blev det sista riktigt farligt. Emir Smajic styrde bollen från bra läge tätt utanför Oscar Berglunds högra stolpe.