Decimerat Öster orkade inte hålla mot

Öster kom till Stadsparksvallen med en väldigt defensiv uppställning, som såg ut att fungera innan den kullkastades av en utvisning redan halvtimmen in i matchen, och trots ett snyggt ledningsmål av Calle Johansson orkade Öster inte stå emot i längden. Denis Velic var inte nöjd med domarinsatsen som ledde fram till utvisningen på lagkapten Stefan Karlsson:
- Det är inte bra gjort i slutet, men domaren sätter ju Stefan och Zeidan i det läget, han ska ta frisparken 20 meter tidigare så har vi inte den situationen.

På artikelbilden sitter Calle Johanssons snygga 0-1 i slutet av första.

JÖNKÖPINGS SÖDRA IF - ÖSTERS IF 4-1 (0-1)

30 S Karlsson

76' Nordström (Johansson)
85' Persson (Drott), Alexandersson (Silverholt), Henningsson (Lundgren)
Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Det är klart vi är jättebesvikna över resultatet och hur matchen utvecklar sig men det är omständigheterna. Fram till utvisningen tycker jag vi gör en ganska bra match, vi följer vår plan och får den matchbild vi vill.

När utvisningen kommer ställs vi inför en otroligt tuff utmaning. Vi gör det bra fram till halvtid och försöker snacka ihop oss om att inte släppa till något första 15-20 i andra men det är klart sedan får de sin drömstart och det sätter oss i en ganska tuff sits.

Jönköping är ett tillräckligt bra fotbollslag för att det ska vara tufft när vi spelar elva mot elva men det blir ju väldigt mycket tuffare med en man mindre."

SAMMANFATTNING AV DENIS INTERVJU MED DPLAY EFTER MATCHEN:

"Fruktansvärt besviken att matchen utvecklar sig som den gör, men samtidigt kan jag inte ta så mycket ifrån killarna i laget - vi lägger ner ett oerhört jobb och sliter. Olyckligt med starten på andra halvlek där vi släpper in det målet så tidigt, planen var att vi skulle försöka hålla dem stången ett tag in i andra och försöka få dem lite frustrerade men det sprack ju ganska snabbt.

Det är klart spela med en man mindre borta mot Jönköping Södra så till slut så kommer de ju hitta lägen. Vi pratade om att stänga igen och få dem att flytta boll på utsidan av oss för då hade de behövt förändra något och ta fram ännu mer folk. Då hade vi kunnat skapa fler omställningslägen, men den planen spricker ju ganska fort.

Det är inte mycket att säga om grabbarnas arbetsinsats men helheten är vi förstås inte nöjda med.

(Om utvisnings-situationen) Jag tycker att domaren ska ta fripark redan tidigare, Stefan försöker slita sig loss flera gånger. Det är inte bra gjort i slutet, men domaren sätter ju Stefan och Zeidan i det läget, han ska ta frisparken 20 meter tidigare så har vi inte den situationen. Det här förändrar ju situationen helt och hållet.

Stefans agerande försvarar jag absolut inte men jag tycker att domaren borde agerat lite tidigare.

Jag är inte speciellt orolig, vi har haft en väldigt fin formkurva och förr eller senare åker man på en sån här dipp. Det är synd att den kommer just mot Jsödra men vi åker hem nu och inventerar truppen och skadeläget. Vi har en matchfri vecka nu och kommer ur en tuff matchperiod med hyfsat med poäng och ska ladda batterierna för Brage borta."

FÖRSTA HALVLEK:

Öster kom till spel på Stadsparksvallen med en starkt defensivt inriktad uppställning, medveten om hemmalagets starka anfallare Kozica och Hamidovic (för att inte tala om inledningsvis vilade Omondi som låg bakom det mesta för de grönvita nere i Växjö). Med en uppställning som bara kan beskrivas som 5-2-3 där de tre anfallarna ständigt låg på konstant för att störa tabelltrean redan i uppspelsfasen skapade inget av lagen några direkta farligheter i inledningen. En frispark för Jsödra i bra läge som Al-Ammari slog rakt i muren efter åtta minuter var det enda noterbara.

Dussinet minuter in i matchen började hemmalaget ändå etablera mer spel runt Östers mål och i 15e minuten kom också en riktigt bra chans när en boll letade sig genom Östers backlinje till Hamidovic som var fri med Damir Mehic men en ruskigt påpasslig brytning av Fredrik Lundgren förpassade bollen ut till hörna.

I 19e minuten vaknade så hoppet när Nicolas Mortensen efter fint kortpassningsspel av Öster sprang sig fri i hemmalagets straffområde, men flaggan för offside kom lika snabbt som korrekt.

Nu öppnade matchen upp sig och i 20e minuten tog sig Jsödras Malmölån Vagic genom efter slarv i Österförsvaret men skickade avslutet ur dålig vinkel en bra bit över ribban.

Därefter var det Östers tur: i 21a minuten såg Stefan Karlsson att Mortensen tog löpning i mitten och försökte ett lågt inlägg som blev meter för brant och kunde plockas av målvakten. Tre minuter senare visade Lundgren offensiva skills när han totallurade Al-Ammari och sedan stack in en boll till Petrovic på straffområdeslinjen, men denne fick bollen för långt från sig efter en dålig förstatouch och kunde inte få till avslutet.

I 25e minuten kom så matchens bästa målchans när Zeidan slog en jättebra boll in genom Östers backlinje på en perfekt löpande Hamidovic, som tvingades lite ur läge av en bra utrusande Mehic och sedan förste avsluta ur dålig vinkel men då fanns Lundgren på plats i mål för att täcka och framför allt kom Månz Berg flygande och glidtacklade ut avslutet över kortlinjen.

Nu hade hemmalagets fått upp farten och bara två minuter senare spelade Kozica efter mycket fint arbete fram Hamidovic till ett nytt friläge men denna gång kom en superb glidtackling från Lundgren ivägen och styrde bollen ut till hörna.

En hörna som i sin påföljd skulle bli direkt matchavgörande, då  Stefan Karlsson stal bollen från Zeidan i höjd med egen straffområdeslinje och stack direkt mot motståndarnas mål. Zeidan hann snabbt ikapp och hängde sedan omväxlande över Steffis axlar, i tröjan eller runt midjan upp till mittlinjen där Österkaptenen inte pallade mer utan föll och i sin landning olyckligt tryckte från mot motståndarens (som obegripligt nog tog sig för ansiktet som om han fått ett knytnävsslag) nacke för att markera sitt missnöje - en gest som inte kan resultera i mycket annat än det röda kort som också delades ut. Ifrågasättas kan däremot om inte Zeidans sammantagna minst tre regelövertramp kunde resulterat i mer än det enda gula kort denne fick.

Med en man mindre tätade Öster till försvaret än mer och Jsödra hittade inga vägar genom. Istället jobbade Öster fram nästa chans när man  till synes slog bort en frispark men i andravågen lyfte en boll upp som Mortensen bröstade ner och Calle Johansson med ett rappt avslut förpassade via vänstra stolpen i nät.

Efter paus vann hemmalaget bollen direkt och drog upp ännu ett anfall som inte såg så annorlunda ut mot de många man redan haft - med en viktig skillnad: i paus klev Omondi in på vänsteryttern och kenyanen visade klass direkt när han ryckte ett par meter från sin bevakning och iskallt klippte in bollen i bortre burgaveln till 1-1.

Öster tvingades till mycket försvarsspel men stack stundtals upp. I 52a minuten försökte sig Petrovic på en delikatess när han mötte en hård boll från Berg, släppte den mellan benen och sedan försökte runda försvararen han hade i ryggen men överoptimism i kombination med en strategisk ryckning från försvararen avbröt försöket ungefär halvvägs.

Sex minuter senare såg det farligt ut när Hamidovic vände runt och såg ut att vara på väg mot ett friläge men en välplacerad brytning av Filip Örnblom såg till att det bara blev hörna.

I 68e minuten fick Öster så ett jätteläge att ta greppet om matchen igen. Rochester vann boll på egen planhalva till Drott som slog en löpboll upp i banan för Petrovic, som hade Mortensen med sig i bra läge i mitten men valde att gå själv och till slut fastnade på en försvarare.

Fem minuter senare kom så ändå ledningsmålet för hemmalaget, när bollen studsat runt i Östers straffområde innan den styrdes av en försvarare fram till en helt fri Hamidovic som kunde trycka in 2-1.

Nu kunde de grönvita kontrollera matchen och man hade också marginalerna på sin sida. I 84e minuten kunde Al-Ammari ta bollen efter att Lundgren drabbats av kramp och snabbt spela in till Ljung, som fick iväg ett skott som tvingade Mehic att släppa en retur som Hamidovic kunde bomba upp i nättaket.

Trots att matchen kunde anses avgjord fortsatte Öster jaga och i fjärde stopptidsminuten stressade man Frank "Pastejcupen" Pettersson i Jönköpings mål att rulla en misslyckad boll rakt i gapet på Petrovic, men när denne la upp bollen för avslut hann en försvarare mellan och kunde styra bollen tätt utanför högra stolpen till matchens sista hörna.

Denna blev dramatisk då Petrovic försökte slå en variant som Rochester inte alls var med på och hemmalaget istället kunde ställa om med sex man. Till slut gjorde Haliti det snygg när han vände bort försvararen och tryckte upp ett stenhårt avslut i vänstra krysset.