Degerfors för starka

Efter en lovande inledning mattades Öster av, och i slutändan var det ingen tvekan om vilket lag som ligger i vilken ände av tabellen. Nu väntar en spännande avslutning mot Frej hemma på Myresjöhus Arena på söndag.

 

DEGERFORS IF - ÖSTERS IF 2-0 (1-0)

1-0 20 Astvald
2-0 65 Björndahl
Publik:1042

Öster startade med:
Malmkvist
Karlsson - Lundgren - Berg - Silverholt
Örnblom 
Pavic - Andreasson - Johanssson - Helg
Kapcevic

Byten:
58' Johannesson (Johansson)
64' Drott (Örnblom)
76' Vall (Pavic)
Mer statistik på förbundets matchsida.

 

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Jag tycker matchen börjar ganska jämnt, vi får den start vi ville och stör dem bra i uppspelsfasen som vi hade snackat om. Men efter tjugo minuter börjar vi falla av litegrann och då är Degerfors otroligt  skickliga i sitt spel och tar mycket yta.

 

Målet sätter oss i ett ganska tufft läge och vi går ut i andra halvlek och har försökt samla kraft, men det är ingen vidare fotbollsmatch. Andra målet är ett inlägg från mittplan som vi bör kunna försvara bättre. 

Såklart ett tufft resultat för oss, vi hade både spelmässigt och poängmässigt hoppats på mer. Men nu är det som det är och resultatet är inte mycket att säga om - Degerfors är över 93 spelade minuter bättre än oss idag, tyvärr.

Vi kommer inte upp i samma prestation som senast och samtidigt möter vi ett mycket bättre fotbollslag på bortaplan.

Vi vet förutsättningarna och har varit inställda på att det ska gälla hela vägen in och det kan man ju mist sagt säga att det gör. Frej lyckas ta en seger på straff i 95e minuten och vi är i ett läge där vi måste vinna för att ta en kvalplats. Det är nu vi behöver all stöttning som finns i Växjö och regionen runt. Det har nog aldrig funnits ett viktigare läge att komma till nu på söndag och ge sitt stöd, för det behöver killarna."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

FÖRSTA HALVLEK

Öster hade inte förlorat uppe i Degerfors sedan 2010 och hade plusstatistik på "bruket" i år (seger i cupen, kryss hemma). Detta kombinerat med självförtroendet från urladdningen senast gjorde att man kom in i matchen bra och definitivt hade det mesta av spelet första kvarten.

I fjärde minuten jobbade man fram en bra målchans när Calle Johansson spelade in bollen i mitten där Anton Andreasson fick bra träff och skickade bollen hårt mot högra stolpen men Diawara i Degerfors-målet läste skottet bra och kunde styra undan det. Samma duo stod för ett nytt läge knappa minuten senare men denna gång skickade Andreasson avslutet någon meter utanför.

I tionde minuten stod Calle för en bra insats när han vände bort en försvarare till vänster och försökte nå Andreasson med en boll snett bakåt in i mitten men en försvarare kunde dessvärre få en tå på bollen och få undan den. Minuten senare la Oliver Silverholt en bra boll bakom backlinjen mot Andreasson, som nådde först men inte fick träff på bollen i sitt försök att spela en öppen Pavic i mitten.

Så småningom tog Degerfors mer tag i spelet och drog även nytta av sitt första riktiga läge. I 20e minuten stod Lindahl och Ortmark för ett bra samarbete till vänster innan den senare rullade bollen mot Astvald. Denne slog ett lågt avslut som Robin Malmkvist såg ut att reagera sent på och inte hann ner utan fick se bollen rulla in i nät.

Kallduschen höll på att bli total bara två minuter senare när Lindell tog sig fram till höger och försökte nå Björndahl, men Fredrik Lundgren tryckte undan bollen från den starke anfallaren. Den riktiga farligheten kom dock i momentet efter när Lindell smög sig upp bakom Helg och snodde bollen och var nära att skaffa ett friläge, men Lundgren kunde rensa igen.

Öster visade ändå bra vilja och i 25e minuten blev det riktigt farligt när Calle Johansson fick med sig bollen runt sin försvarare och kom fri med målvakten, men inte såg att han hade Kapcevic med sig utan försökte lobba över Diawara och fick avslutet en bit utanför.

Fyra minuter senare sprang sig Helg fri efter en snygg direktskarvning av Johansson, men assisterande valde att vinka för offside trots att Ekroth i mitten definitivt såg ut att upphäva den.

Bara minuten senare blev det riktigt farligt åt andra hållet när Carlén slog en djupledsboll som Malmkvist fick gå ut och glidtackla undan och det var oroligt innan han hann in i mål igen, men Lundgren och Karlsson  stod för en bra insats när man stressade anfallarna att slarva bort läget.

Sju minuter före paus jobbade Öster fram ett riktigt bra kvitteringsläge när hemmalaget rensade bollen efter en välplacerad frispark och Stefan Karlsson fick på ett tungt avslut från 25 meter med vänstern på volley, men Diawara gjorde en jätteräddning nere vid högra stolproten och på returen hann en försvarare precis före Kapcevic och kunde fösa undan bollen.

 

ANDRA HALVLEK

Efter några jämna minuter efter paus, där Helg kom till ett bra läge men fick inlägget för brant på Diawara, tog hemmalaget över och visade varför man länge hade häng på den Allsvenska kvalplatsen. Tre minuter senare borde man utökat ledningen när ett inlägg från höger passerade alla innan det hittade Ortmark som sökt sig till en fri yta men avslutade långt utanför det i stort sett öppna målet.

 

Tre minuter senare fick Ortmark ett nytt jätteläge ur en liknande situation, men denna gång lyckades Malmkvist, trots att han var på väg bort, sträcka ut fötterna och rädda precis. 

Hemmalaget fortsatte pressa och minuten innan vi hade spelat en timme hade man bollen i nät efter att Björndahl dykt och tryckt in bollen, men här fick Öster marginalerna på sin sida med en diskutabel offsideavblåsning. 

Till slut kunde man inte stå emot hemmalagets press och i 65e minuten lyfte Degerfors in en boll från långt håll och än en gång fanns Björndahl på plats och nådde bollen innan Malmkvist, som kom sent och blev chanslös på den hårda nicken.

I 72a minuten bjöds vi på ett konststycke när Axel Lindahl fick bollen halvvägs ner på egen planhalva och passerade inte mindre än sex Österspelare innan han dessbättre försökte lobba bollen över Malmkvist istället för att spela en fri Björndahl, och fick se avslutet sticka halvmetern utanför högra krysset.

Två minuter senare var en reducering inte långt borta när Kapcevic tog sig in i straffområdet och skickade ett lurigt avslut mot bortre krysset som målvakten inte kunde hålla, och på returen var David Johannesson inte många centimeter från att nå dit innan Diawara fick fatt på bollen igen.

Därefter hade Öster mycket boll men blev alldeles för omständiga och kunde inte skapa något direkt farligt förrän på stopptid, då man vaskade fram ett par chanser varav den sista, i 93e minuten, hade förtjänat ett bättre öde. Johannes Vall fick en bra boll från Andreasson och slog på en touch in i mitten där Johannesson var decimeter från att kunna glidtackla in den i öppet mål.

 

Se målen på TV4 Play: