Effektivt blåvitt släckte cuphoppet

Årets cupäventyr tog abrupt slut mot ett effektivt IFK Göteborg. Öster bjöd på ett antal individuella misstag som gästerna straffade stenhårt, med två mål vardera av Hysén och Moberg Karlsson.

ÖSTERS IF - IFK GÖTEBORG 1-4 (0-1)
9' 0-1 Hysén
51' 1-1 Robledo
53' 1-2 Hysén
69' 1-3 Moberg Karlsson
81' 1-4 Moberg Karlsson

Publik: 6047

Öster kom till start med en förändring mot matchen i söndags, Alexander Henningsson fick prova att ersätta Karlsson på högerbacken:
Nadj
Henningsson - M Karlsson - Robledo - Nurkic
Pavey - Persson - Elvby - Zlojutro
Söderberg - Velic

66' S Karlsson (Henningsson), Bojanic (Elvby)
83' Bergholtz (Zlojutro)

Efter två matcher där Öster låtit motståndarna ta grepp om matchen från start var Andreas Thomsson noga med vikten av att bryta denna trend, och hemmalaget stod mycket riktigt för de första anfallen. Redan i första minuten var Zlojutro uppe och högg mot Bjärsmyr, men fick bollen på handen och korrekt frispark mot sig. Vlado var även inblandad i nästa läge, när han i femte minuten lyfte in en frispark mot bortre stolpen som Alvbåge fick sträcka ut rejält för att plocka.

Minuten senare var det mittfältet och högerkanten som låg bakom när Elvby bröt på mitten och via Persson fick ut bollen till Pavey som nådde Söderberg med ett lågt inlägg, men försvaret kunde avstyra ut till hörna.

Därefter var det dags för Göteborgs anfallare att presentera sig. I den åttonde minuten hann David Moberg Karlsson genom backlinjen men Nadj hann före ut på lyftningen. Knappa minuten senare var det den andre anfallarens tur, och nu stämde timingen bättre. Tobias Hysén hade inget problem att runda Robledo och kunde kallt toucha in 0-1 under Alexander Nadj.

Kvarten in var det Nordin Gerzics tur att utmana, när han fick ta en ostörd löpning framåt och kunde avsluta men inte riktigt fick träff på bollen som stack metern till vänster om mål. Göteborg stod för det mesta av konstruktivt spel nu och två minuter senare var det nära 0-2, när Dyrestam nickade mot första stolpen efter en högerhörna och Nurkic kunde nickrensa på mållinjen.

I tjugonde minuten kom Öster åtminstone fram i ett anfall, men Zlojutros avslut ur bra läge gick en bit till höger om mål.

En fjärdedel in i matchen uppstod lite oro efter att Zlojutro jobbat bra för att få en hörna men domarna till en början inte alls var överens om domslutet. Hörnan slutade ändå med en kort variant som blåvitt enkelt kunde avvärja. Bara minuten senare lyfte Velic fram en fin boll mot Zlojutro, men denne kunde i hög fart inte få kontroll på skottet utan volleyn gick en bit till vänster om mål.

Strax därefter stod Gerzic för ett strålande inlägg, men trots att både Hysén och Moberg Karlsson kom stormande framför mål nådde ingen av dem bollen.

Öster höll nu i bollen lite längre, och åtta minuter före paus såg det farligt ut när Zlojutro lyfte in bollen i mitten och såväl Elvby som Velic togs hårt av försvarare innan Pavey fick iväg ett avslut rakt på Alvbåge. Minuten senare snappade Elvby påpassligt upp en boll strax utanför straffområdet och kunde sånär nå Söderberg med sin hårda skottpassning men fick bara en hörna - som slogs direkt i burgavelns utsida - med sig ur situationen.

Duellerna mellan Nurkic och Gerzic fortsatte, och i 40e minuten blev de flesta lite förvånade när göteborgaren inte fick frispark efter en rejäl tryckare från vänsterbacken. Istället fick Öster en - resultatlös - frispark med sig i nästa moment efter att Bjärsmyr vänt upp och ner på Velic.

Halvlekens sista chans borde blivit en hörna för Öster efter att Velic nickat fram Söderberg i bra läge, men domaren pekade resolut på inspark.

Precis som mot Elfsborg senast satte Öster full fart direkt i andra halvlek för att överraska gästerna, men denna gång skulle det ge utdelning. En period av press med en rad hörnor slutade i 51 minuten med en högerhörna som rensades ut till Elvby, som drog på ett skott vilket Robledo styrde in till 1-1.

Som så många gånger förut blev dock Öster sårbara direkt efter sitt mål, och bara minuten efter kvitteringen kunde Tobias Hysén än en gång slinka genom - denna gång framspelad av Moberg Karlsson - och klippte snyggt in -2 via ribban.

Öster gav sig inte, och tio minuter in i andra blev det åter farligt efter en hörna. Alvbåge var lite omskakad efter en akrobatisk utboxning, och hade tur när Pavey nickskarvade Velic inlägg rakt på målvakten, ovetande om att han bakom sig hade en Söderberg i betydligt bättre läge.

Minuten senare hade Öster tur. David Moberg Karlsson vändlyfte sig förbi Robledo och var på väg genom när Månz Karlsson tvingades sätta in en tuff tackling för att stoppa anfallet.

Därefter hittade Velic en fri yta bakom blåvitts backlinje för Pavey, men engelsmannen snubblade på försvararens fötter på vägen förbi och gick omkull.

Chanserna kom tätare åt båda håll, och med 25 minuter kvar bjöd blåvitts vänsterkant på en snygg uppspelning där det mesta gjordes rätt - fram till att inlägget lyftes rakt i famnen på Nadj. Därefter var det dubbelchansdags för Öster. Först sprang Pavey på en förlupen boll men fastnade på sista försvararen, och i andravågen lyfte Henningsson in en perfekt boll på Söderberg, som bara behövde sätta fram huvudet och styra in bollen men inte fick tillräcklig fart på nicken som föll ut över kortlinjen istället för i nät.

Minuten därefter blev det upprört när Hysén smög förbi Månz Karlsson, som ovetande om anfallaren sparkade på denne istället för på bollen och därmed stoppade anfallet. Den följande frisparken mynnade ut i en inspark, men bara minuten kom det som kändes som ett matchavgörande. Precis inbytte Stefan Karlsson fick inte ordning på bollen som gick till Sam Larsson, denne spelade in till Moberg Karlsson som avslutade precis nere vid Nadjs vänstra stolprot till 1-3.

Efter det tappade Östers anfall udden än mer. Ett skott högt över av en halkande Johan Persson och en nick rakt i famnen på Alvbåge var allt som skapades innan Moberg Karlsson och Hysén i 81 kunde passa sig genom Österförsvaret innan den förstnämnde avslutade nära Nadjs vänstra stolpe igen och definitivt stängde matchen med sitt andra mål.

Trots att allt Öster nu kunde göra var att försöka hålla nere siffrorna var det fem minuter senare nära att bli ännu ett blåvitt mål. Emil Salomonsson fick drömträff på en frispark tio meter utanför straffområdet och var nära att skjuta av ribban ovanför Nadj, men på returen fanns lyckligen ingen anfallare på plats för att peta in bollen.

I det följande Österanfallet borde inbytte Marcus Bergholtz putsat siffrorna lite. Söderberg och Pavey samarbetade snyggt nere vid kortlinjen och fick in bollen till en helt fri Bergholtz framför mål, men Örkelljungasonen fick bollen utanför stolpen.

På stopptid fick Nadj stå för två bra ingripanden, först var han med bra ute och bröt ett uppspel på straffområdeslinjen och minuten senare fick han upp händerna snabbt när en fri Robin Söder försökte lyfta bollen över honom, för att sedan hinna ikapp sin egen retur precis framför mållinjen.

I matchens absoluta slutsekunder var det nära att bli farligt en sista gång när Robin Söder kom fri i en omställning, men Elmin Nurkic tog en jättelöpning och bröt bollen ut över kortlinjen så domare Lerjéus kunde blåsa av matchen.

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilsson/bilderna.it