Effektivt Öster upp i topp

Öster visade prov på stor effektivitet när Sundsvall besegrades med 0-2 i Svenska Cupen. Laget är fortfarande i högsta grad med i kampen om gruppseger, och Andreas Thomsson var i stort sett nöjd efter matchen.
–Vi gör en stabil match och tar ett bra steg framåt, men tekniskt kan vi bättre.

GIF SUNDSVALL - ÖSTERS IF 0-2 (0-2)
8' 0-1 Söderberg
25' 0-2 Velic

Öster tvingades ställa upp med en helt nykomponerad backlinje (se Andreas Thomssons kommentar i slutet av artikeln).

91 Birgersson (Söderberg)

Öster lyckades inte vinna i Sundsvall under lagens senaste sejour i samma serie, men när lagen nu bytt plats i seriesystemet skulle det väl ändå vara dags? Hemmalaget ville annorlunda, och skapade redan i matchens andra minut en bra farlighet, när ett lågt vänsterinlägg skapade oreda framför Alexander Nadj innan försvaret kunde rensa. Minuterna senare blev det åter farligt, när Bragebördige Robbin Sellin jobbade fram två lägen. Det första kunde Elmin Nurkic enkelt täcka undan, men när Sellin i femte minuten slank bakom försvaret med en diagonallöpning började oron över Östers nykomponerade mittlås göra sig påmind. Nadj hade dock inget bekymmer att styra ut avslutet till (en resultatlös) vänsterhörna.

Strax därefter fick vi se bevis på Östers effektivitet. Josef Elvby stal bollen på mitten och bollen hamnade till slut hos Vlado Zlojutro, som fick se bollen täckas ut till en hörna från vänster. Denna skruvade Kenny Pavey med precision in på Söderbergs panna, och ur nästan ingenting hade gästerna tagit ledningen.

Kvarten in i matchen var det sånär dags igen, när Velic spelade fram Zlojutro som försökte hitta en framstormande Paveys panna, men fick inlägget lite bakom engelsmannens huvud.

Minuterna senare lyckades hemmalaget åter bygga upp viss press. Först avslutade Eklund ytterst beskedligt i famnen på Nadj, och sedan jobbade vänsterkanten med Kevin Walker i spetsen fram dubbla vänsterhörnor genom att skjuta på täckande Österförsvarare - dock utan att komma särskilt nära mål.

I 26 minuten skulle Östers bollvinnande mittfältsspel än en gång ge utdelning. Först hade Söderberg droppat ner och vann en tuff duell mot Skulasson, och när detta anfall såg ut att rinna ut i en omställning vann Elvby tillbaka bollen och lyfte in den i straffområdet, till synes på chans, men inte sämre än att Velic kunde sätta fram foten och trycka in 0-2, till hemmalagets stora frustration.

Några minuter senare gav Skulasson nämligen igen, och efter visst tumult fick Öster frispark i hyfsat läge. Perssons hårda skott täcktes dock av en försvarare, och skapade en omställning där Chenouffi (mest känd för sitt kanonmål på Myran för Umeå i höstas) såg ut att få ett bra läge, men fick tvärstopp på en snygg glidtackling från Stefan Karlsson.

Persson kan i sin frispark ha varit störd av den magsjuka som minuterna senare tvingade honom att kliva av plan, och ersättas av Marcus Bergholtz (som tog sin an uppgiften med bravur).

Öster hann med en hyfsad chans till, som även den uppstod lite ur intet. Zlojutro fick fri lejd i mitten av banan, och tog till slut skott, som Sundsvallsmålvakten inte kunde hålla - och på returen var Pavey nära att hinna fram på bollen.

Andra halvlek började oroväckande ur Östersynpukt. Inte nog med att Johan Eklund i andra minuten vände sig genom gästernas backlinje, när Nadj följsamt hann först på bollen fick han Eklunds knä i ansiktet, och blev liggande en stund. Nadj lät sig ändå inte skrämmas - när det fem minuter senare kom ett påpassligt inlägg mot Eklund tvekade Östermålvakten inte, utan var på plats och plockade bollen precis framför pannan på masen. Minuterna senare kunde Söderberg dubblat sin målskörd, men avslutet efter Velic fina framspelning slank strax till vänster om mål.

Lagen fortsatte byta halvchanser genom andra halvlek - hetast var kanske en missad nickstyrning av Eklund som kunde ställt Nadj - men med tjugo minuter kvar var det nära utökad ledning för Öster. Stefan Karlsson fick en löpboll från Velic, och levererade ett lågt inlägg mot Söderberg som sprang på första stolpen, men Sundsvallsförsvararen lyckades störa Freddy tillräckligt för att han inte skulle få träff på bollen. Den följande hörnan såg ut att bli farlig, men blåstes korrekt av när Velic lite väl fysiskt förpassade målvakt Berglund in i nätmaskorna.
Mot slutet handlade det mesta om hemmalaget, som skapade ett par riktigt farliga lägen. Med tio minuter kvar gjorde inbytte Helg ett bra jobb på högerkanten innan han fick in bollen till Holster, som fick se sitt avslut nesligt rulla längs mållinjen ut till hörna efter en touch av Nadj. Fem minuter senare såg Erik Larsson ut att ha skapat matchens läge när han hamnade helt fri med Nadj, men blåstes av för en möjligen hårfin offside.
Öster lade under tiden mest jobb på att passa runt bollen i laget, och spelade mycket nöjda med resultatet ut tiden.

Tränare Andreas Thomsson var i stort sett nöjd efter matchen, även om det fortfarande finns en del att jobba på.

–Vi gör en stabil match och är effektiva, vi tar ett viktigt steg och är fortfarande med i kampen om att gå vidare i Cupen. Tekniskt kan vi bättre. Vi måste försöka få till längre anfall och ta det lugnare när vi har bollen - vi slår fortfarande bort lite för många passningar. Men Sundsvall är ett spelskickligt lag, och vi fick en bra genomkörare.
Uppställningen fick kastas om lie, men Thomsson känner att slutresultatet blev lyckat.

–Vi har ont om backar, men kände med Putte och Månz får vi ett mittbackspar som är riktigt starka på fötterna. Efter något missförstånd i början tycker jag de fungerade väldigt bra ihop.

Backbristen visade sig även mot slutet av matchen, då Alexander Henningsson ersatte Elmin Nurkic.

–Elmin fick en smäll på foten i U21-matchen i onsdags och har haft lite ont, men spelade ändå eftersom det behövdes. Till slut gjorde det för ont, och Henningsson fick hoppa in och spela lite vänsterback - det kan var bra att prova på lite nya platser.