Efterlängtad derbyseger mot Jsödra

Smålandsderbyt mot Jönköping blev en succéartad start i rödblått för nye Isak Magnusson som hann med både att rädda på egen mållinje och att göra matchens enda mål.

 

ÖSTERS IF - JÖNKÖPINGS SÖDRA 1-0 (1-0)

1-0 27 Magnusson
Publik: 2012

Öster startade med:
Nilsson
Varmanen - Berg - Stenberg - Silverholt
Hauksson - Rochester - Engqvist
Magnusson - Mortensen - Johansson

Byten:
75' Örnblom (Stenberg), Pavic (Magnusson)
81' Westermark (Rochester)
88' Brenner Toris (Mortensen)
Mer statistik på förbundets matchsida.

 

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Jag tycker att Jsödra är ett av seriens mest svårspelade lag, jag har sett dem en hel del, jag var i Falkenberg och såg dem förra helgen. De har otroligt många skickliga fotbollsspelare och är ett lag som presterat mycket mål framåt, kom tillbaka två gånger mot Falkenberg och vann sedan.

Matchen inleds på ett märkligt sätt, det hade hängt i luften hela dagen och sedan kom det precis till avspark och vi fick ett tidigt avbrott. Det gav oss, kanske inte en fördel, men vi kunde justera lite i den korta pausen och jag tycker vi kliver på dem ganska högt, vi är ganska modiga. 

Du har ju alltid risken med spelare som Omondi och Hamidovic som kan lösa upp det mesta i den här serien, men jag tycker vi hanterar det bra. Vi får stopp på Jsödra ganska högt upp i banan i första halvlek och får med oss ledningsmålet som vi vet är så viktigt.

Andra är mycket jämnare men jag tycker vi har ganska bra kontroll, vi håller ett av seriens offensivt bästa lagborta från vårt mål och håller nollan, det är starkt med tanke på vilka spetsegenskaper de har. En bra fotbollsmatch och en viktig match för vår del - vi har ju haft ett par matcher under våren där vi tappat poäng i slutet.

Jag är otroligt nöjd med tre viktiga poäng."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

FÖRSTA HALVLEK

Trots miserabelt väder startade matchen i ett rasande tempo. Bara halvminuten hade gått när Jönköpings Kalmar-nyförvärv Edqvist tog sig genom och hade de notoriska målskyttarna Omondi och Hamidovic med sig i mitten, men fick vattenplaning på bollen och kunde bara få ut en hörna av situationen.

 

Minuten senare kom också en riktigt bra målchans för gästerna när Nikolic fick bollen i utkanten av straffområdetoch fick iväg ett bra skott som precis kunde rensas undan av en Österspelare innan det nådde mållinjen.

Öster skulle också hinna med en bra chans innan matchen kom att blåsas av för åska. I tredje minuten lyfte Stenberg en lång boll upp mot Jönköpings straffområde som Nicolas Mortensen stack på, men Jsödramålvakten Frank Pettersson hann före och såg ut att klippa Nicoinnan han tog bollen men fick domslutet med sig.

När spelet sedan drog igång igen efter 20 minuters uppehåll såg Öster klart mer samlat ut och tog snabbt grepp om matchen. I 12e minuten satte Isak Magnusson fart och var centimeter från att hitta in med sin passning till släktingen Calle Johansson som var fri framförmål men Crona fick precis tåspetsen i vägen och kunde styra undan bollen.

I 20e minuten fick Öster frispark i bra läge efter att Johansson tryckts ner, och Oliver Silverholt lyfte fint mot bortre stolpen där Jsödras försvarare dock gjorde ett bra jobb med att hålla undan både Mortensen och Stenberg så bollen rann ut till inspark.

Östers stora spelövertag skulle till slut ge utdelning i ett lite otippat läge. I 27e minuten spelade Engqvist bollen vidare till Magnusson som någon meter utanför straffområdet inte hade något direkt läge men distinkt tryckte in bollen lågt precis intill högra stolpen för sitt första mål i Östertröjan.

Sex minuter senare kunde Öster ha utökat sin ledning när Magnusson vände bort sin försvarae och rullade bollen in framför mål men passningen blev väl optimistisk och Rochester var dryga halvmetern från att kunna nå den trots en rejäl satsning.

Jönköping tog sig mot slutet in i halvleken och fem minuter före paus var man mycket nära att kvittera när Hamidovic fick tag på en retur och drog till på halvvolley i högra stolpen. Bara minuten senare missade gästerna en jättechans när Edqvist fick bollen i bra läge men avslutade högt över.

 

ANDRA HALVLEK

Öster stod för första farligheten efter paus när Silverholt i 51a minuten lyfte en lurig boll mot bortre stolpen där Engqvist fanns och Pettersson tvingades fläka sig bakåt rejält för att styra den utom räckhåll.

 

Tre minuter senare kom ett nytt bra inlägg från Silverholt, denna gång mot Mortensen som intealls fick träff och skickade sin nick i en båge högt över ribban. 

Öster bet sig dock kvar runt offensivt straffområde och i 56e minuten hade man oflyt när Rochesters skott styrdes på Mortensen ut till inspark istället för att gå på mål.

Efter stort Östertryck jobbade gästerna i 62a minuten fram en hörna som var mycket nära att ge utdelning. Nyss inbytte Beqaj fick bra träff med huvudet och Nilsson kunde inte hålla bollen, men på mållinjen fanns återigen Isak Magnusson och kunde rensa undan bollen.

Minuten senare var det nära för Östers del när Engqvist drog upp ett anfall och spelade vidare ut till Magnusson, som tyvärr överarbetade situationen och en försvarare hann tillbaka och kunde få benet mellan och bryta.

I 72a minuten kom ett domslut som blev omdiskuterat, när Mortensen slet sig loss och var på väg genenom men föll i en duell med Degerlund som fick direkt rött för målchansutvisning. Ett beslut som live såg ganska billigt ut men på repriserna syns det hur Södraförsvararen kliver in framför Nico och trycker till med axeln.

Fem minuter efter utvisningen såg Öster ut att kunna dra nytta av sitt numerära övertag, när nyss inbytte Mattias Pavic fick en lång crossboll från Johansson och hade Mortensen med sig i mitten, men väntade ett moment för länge och när passningen kom kunde en fot komma i vägen och rensa.

Två minuter före full tid höll Varmanen show i gästernas försvarsområde och vände bortflera försvarare, men blev lite väl optimistisk och skickade sedan avslutetnågon meter utanför högra stolpen. Samme högerback showade sedan även minuten senare när han spurtade runt flera försvarare innan han till synes kapades precis utanför straffområdet men fick inget domslut med sig.

I första stopptidsminuten jobbade edan Calle Johansson fram ett jätteläge när han vann boll halvvägs in på offensiv planhalva och gick själv fram till målområdet där han avslutade stenhårt mot vänstra stolpen men Pettersson kunde styra ut bollen till hörna.
 

Mer om matchen:

P4 Kronoberg: Efter skyfallet: Nyförvärvet klev fram och ordnade segern för Öster

MinBoll: Ett ösregn som passade Hauksson - ”Det blev perfekta förutsättningar”

MinBoll: Succédebutanten fixade tre poäng till Öster i derbyt: ”Fantastiskt skönt”

MinBoll: Velic belåten med nyförvärvets debut: ”Det är en bra sak att han kommer in med ett blankt papper”

MinBoll: Varmanen trivdes med nya lekkamraten - ”Tycker vi hittade varandra bra”

JSödra: Förlust i Smålandsderbyt