En jämn halvlek mot ex-Allsvenskarna

Öster stod för en riktigt stabil första halvlek mot gamla trätobröderna i Halmstad och ledde rättvist i paus. I andra halvlek bytte man nästan hela uppställningen och testade med nya spelsystem, vilket öppnade för gästerna som kunde vända matchen. Av provspelarna imponerade Culov i första halvlek med många konstruktiva lösningar och lagom elakt spel.

ÖSTERS IF - HALMSTADS BK 1-3 (1-0)

1-0 20' självmål
1-1 41' Håkansson
1-2 55' Henningsson
1-3 79' Haksabanovic

Publik: Bra med tanke på matchtiden

Öster testade två väldigt olika elvor i matchen. Förtsa halvlek ställde man upp med:

Rasmus Lundgren (Laholm)
Shaze - Vasilj - Lindblad - Nurkic
Elvby - Drott
Björkén - Adis Culov (Alvesta/FK Gorazde) - Kamaliza Mahad (Växjö United)

Julius Bakkabulindi (Furuby IF)

63' Stolth (Björkén), Blomqvist Zampi (Shaze), Quist (Nurkic)

Matchen finns att se i sin helhet på Smålandspostens hemsida HÄR.

Alla bilder och video: Andreas Nilsson/bilderna.it

Matchen spelades i 2x40 minuter

Det syntes att det var två lag långt från matchform som ställde upp i Tipshallen på torsdagseftermiddagen. Startsträckan var ganska lång, men till slut tog det ändå fart. I fjärde minuten visade sig en av gästernas provspelare, Mattias Håkansson, för första av många gånger när han spelade fram bollen till Halmstads stora framtidsnamn Haksabanovic, vars inlägg från vänster dock passerade långt både över och förbi målet.

Två minuter senare stack Öster för första gången framåt, när Elvby lyfte en boll bakom gästernas backlinje åt Björkén, men Österbekante Marcus Johansson läste spelet och täckte effektivt ut bollen utan chans för Björkén att nå den.

Efter en frispark i farligt läge för HBK i elfte minuten som dundrades rätt i huvudet på en stackars Österspelare i muren (Drott eller Mahad) tog Öster över mer av spelet. I 17e minuten styrde Strömberg ett snabbt uppspel vidare ut till Björkén, som fick bekymmer med att behålla bollen men istället dök Shaze upp och tog sig inåt i straffområdet, där hans avslut (eller inlägg, svårt att avgöra) styrdes utåt i plan av Malkolm Nilsson till Strömberg, som tyvärr inte lyckades trycka ett svårt volleyavslut på mål.

Tre minuter senare vann Lindblad boll djupt på egen planhalva, satte fart framåt och skickade så småningom bollen vidare till Culov, som snabbt befordrade bollen vidare ut till Björkén på högerkanten. Denne försökte hitta Strömberg i mitten men istället kom ett försvararben mellan och styrde in ledningsmålet.

I 24e minuten visade förre Österspelaren Alexander Henningsson sin snabbhet när han slank förbi backlinjen och utmanade provspelande målvakten Rasmus Lundgren, men Lundgren kunde plocka ner bollen precis innan Alle nådde den. Minuterna senare kom ännu en av många bollar från HBK på Håkansson, som var nära att hinna genom men effektivt trycktes ut över sidlinjen av Isaac Shaze.

Efter tio minuter av böljande spel utan några riktiga chanser hettade det till i 36e minuten när Österförsvaret tappade bollen och Håkansson i eget straffområde, men i ett stressat läge kunde den tidigare Mjällbyspelaren inte få avslutet på mål.

De sista minuterna av första halvlek lyfte Öster lite mer långa bollar upp mot en jagande Strömberg, vilket gav ett par halvchanser. Första gången hade Malkolm Nilsson gott om tid på sig och rev ner lite applåder när han dribblade bort Strömberg. Minuten senare blev han mer stressad men hann ut och kunde få undan bollen med fötterna precis innan Strömberg nådde den.

Halmstad utnyttjade den osäkerhet som uppstod när Öster bytte sju spelare i paus (och bytte positioner på ytterligare två) på bästa tänkbara sätt. Henningsson (nu i en roll i mitten) hittade in med en genomskärare till Håkansson som fri med Sarajlic bara behövde sätta foten till och styra in kvitteringen.

Fem minuter senare hade gästerna ett bra läge att ta ledningen, när Haksabanovic hamnade obehagligt fri i straffområdet men gick omkull - svårt att se om han blev nedriven men en givmildare domare hade mycket väl kunnat peka mot straffpunkten.

Några minuter senare samarbetade Söderberg och Nurkic fint till vänster och jobbade fram en vänsterhörna, som Velic slog hårt inåtskruvad men Halmstads inbytte målvakt Isak Pettersson kunde boxa undan. Två minuter senare såg det bra igen, när Bakkabulindi tog med sig bollen uppåt, petade ut till Björkén vars avslut styrdes utåt till Söderberg, som tyvärr fick bollen bakom kroppen och inte alls fick träff på volleyn som stack över.

Samtidigt hittade gästerna luckor när Öster började gå uppåt. I 53e minuten hittade Andreas Bengtsson genom men Sarajlic stod för en bra räddning på friläget. Två minuter senare var det Haksabanovic som slank genom, men då kunde Örnblom hjälpa till att avstyra returen efter att bollen styrts över Sarajlic. Den följande hörnan skulle ändå ge gästerna deras ledningsmål. En välplacerad boll möttes av Henningsson som nickstyrde bollen i fin bana in i bortre burgaveln.

I 65e minuten kom så ett jätteläge. Inbytte Matteo Blomqvist Zampi jagade på en hemåtnick och när målvakten gick ut för att få undan bollen hamnade han plötsligt femton meter utanför straffområdet där  han tappade bollen i närkamp med Quist och valde att slita omkull denne för att inte lämna sitt mål helt ofredat - ett val domarna belönade med gult kort då bollen ansågs vara på väg undan så målchansutvisning inte kunde motiveras.

Fyra minuter senare tog Lukas Quist snyggt ner en lång boll från Hafizovic och skickade snabbt in bollen till MBZ, men när denne skulle leverera bollen tillbaka fastnade den på en HBK-spelare. I 76e minuten samarbetade Hafizovic och Velic snyggt till höger innan Mehmed kunde lyfta in bollen mot Bakkabulindi, som i hård kamp mot en försvarare dessvärre inte kunde få huvudet på bollen. Minuten senare var Furubyspelaren nära igen när en lång boll hittade upp men målvakten var än en gång ute bra och kunde precis få undan bollen.

Minuten före full tid kunde Halmstad ändå utnyttja Östers höga jagande och spika igen matchen. Haksabanovic spelade fram Bengtsson, som lurade ut Sarajlic innan han spelade tillbaka bollen och Haksabanovic kunde pricka in 1-3 i öppen bur.