En längre pratstund med Liridon Silka

Liridon Silka, berättar om att fotbollen alltid har varit nummer ett, att han även spelat handboll som yngre och att han tror att Öster har en ljus framtid. Läs mer i en längre pratstund vår nummer åtta nedan. 
 

Ett halvår in i Östertröjan, hur känns det? 

 • Jag trivs väldigt bra här i Östers IF och i Växjö. Vi har en trupp där alla är med och bidrar till en positiv stämning både på och utanför planen. Det var tufft i början av säsongen men jag tycker att vi har kommit tillbaka starkt och visat att vi är ett mycket bra fotbollslag. Nu ska vi bara fortsätta på samma spår och jaga lagen framför oss. Det kan bli en rolig höst! 

Vi spolar tillbaka bandet lite, var det en självklarhet för din del att satsa på en karriär som fotbollsspelare? 

 • Ja, fotbollen har alltid varit nummer ett för mig. 

Var det bara fotboll som gällde under uppväxten eller höll du på med andra idrotter? 

 • Jag har spelat handboll också. Men insåg efter två säsonger att det inte var en sport för mig, så jag la handbollskarriären på hyllan och satsade enbart på fotbollen. 

Hur har karriären sett ut fram tills idag? 

 • Jag började spela i LSW IF, spelade där länge innan jag fick chansen i Motala AIF. I Motala spelade jag i 5 säsonger, fick sparsamt med speltid där i början men avslutade min sejour där som en nyckelspelare innan jag flyttade till Jönköpings Södra (då i Superettan). Hade ett par fina år där med bland annat avancemang till Allsvenskan. Trots att jag utvecklades mycket där under andra året ville jag byta miljö för att få mer speltid, därför blev det IFK Värnamo. Efter ett fint år med Värnamo hamnade jag i Östers IF. 

Varför blev det Öster för din del? 

 • När det blev klart att Christian skulle ta över Öster och att Öster visade upp en plan att ta klivet upp i Allsvenskan med liknande mål som mig själv, så blev valet ganska så enkelt. Fast att det fanns intresse även från annat håll. 

Var det något som gjorde att valet av Öster som ny klubbadress blev enklare? 

 • Ja, klubbens val av tränare samt att det är en storklubb. Här finns alla förutsättningar för att utvecklas som fotbollsspelare till skillnad från andra lag jag representerat påväg hit. 

Du kom till Öster från ett annat Smålandslag, Värnamo - vad upplever du är dem största skillnaderna?

 • Det är stor skillnad på Östers IF och Värnamo. Värnamo är litet, inte alls lika stor press på spelarna som här. Jag tycker att det är en lugn och bra miljö för unga spelare att spela i Värnamo, för att utvecklas. Men här i Öster lägger man också stort fokus på att utveckla spelare i A-laget, med där det också är tydligt att vinna matcher är viktigt. 

Du har både spelat i Allsvenskan och Superettan, vad anser du är de största delarna som skiljer dem bägge serierna? 

 • Tempot i Allsvenskan är mycket högre än Superettan samtidigt som kvalitén på spelarna är bättre i allsvenska lagen såklart. 

När man nu har bott i Växjö i drygt ett halvår, vad tycker man då om Växjö som stad? 

 • Växjö är en mycket fin stad, speciellt nu på sommaren när man kan sätta sig på något cafe nära vattnet och njuta av en kaffe. 

Utöver fotbollen, vad mer är prioriterat och viktigt i Liridon Silkas vardag?

 • Min fästmö, familjen och vännerna. Att ha en fin och lugn vardag är prioritet. Det räcker med att bara sitta i gott sällskap och snacka om allt möjligt. 

Du arbetar vid sidan om fotbollen på skola, är det något du skulle kunna tänka dig i framtiden efter en fotbollskarriär? Eller har du andra planer? 

 • Yes, jag jobbar på Gustavslund. Trivs väldigt bra där, vill gärna fortsätta att jobba i skolan även efter karriären. 

Hur upplever du säsongen 2018 hittills?

 • En helt okej säsong hittills, visst borde vi ha fler poäng men jag tycker att vi spelat en bra fotboll och bättre kommer det att bli. 

Trivs du i den roll som du har fått av Christian och ledarstaben? 

 • Jag trivs jättebra med den rollen jag fått av ledarna. Samtidigt som jag bidrar med det jag är bra på så njuter jag av att ha den rollen där ute på planen. 

Hur ser du på höstsäsongen som stundar? 

 • Jag ser fram emot hösten och jag är väldigt motiverad. Det kan bli en bra höst som jag nämnde tidigare, vi ska jaga lagen framför oss ända in i mål och sedan får vi se hur långt det räcker. 

Hur ser du på Östers framtid under kommande åren? 

 • Jag tycker det ser riktigt spännande ut. Klubben har många bra ledare och spelare. Många intressanta yngre spelare som säkerligen kommer få chansen i A-laget och förutsättningarna finns för att spela på den absolut högsta nivån i Sverige. 

 

Faktaruta

Fullständigt namn: Liridon Silka
Ålder: 28
Födelsestad: Gjakove  
Uppvuxen: Motala
Civilstatus: Förlovad
Utbildning: Gymnasieutbildning
Bästa fotbollsminne: Första Allsvenska målet
Enligt dig den bästa VM-krönikan: VM 2006
Favoritlag (förutom självklara Öster): AC Milan
Om jag inte vore fotbollsspelare hade jag varit: Chef någonstans 
Enligt dig skönast spelstil i laget: Oliver Silverholt, han försöker alltid spela sig ur alla trånga situationer, spelar med hög risk, det gillar jag
Bästa spelare jag spelat med: Andre Calisir
Bästa spelaren jag spelat mot: Pass 
Sitter jag helst bredvid i bussen till bortamatcherna: Fredrik Lundgren, han har alltid saker att prata om - aldrig en lugn stund