En poäng håller hoppet vid liv



Kampen om den allsvenska platsen lever in i det sista efter att Öster forcerat in kvitteringen mot Norrköping i 69e minuten.

IFK NORRKÖPING - ÖSTERS IF 1-1 (1-0)
30' 1-0 Thelin
69' 1-1 Zlojutro

Publik: 3166

Wulff
S Karlsson - M Karlsson - Vasilj - Bojent
Elvby - Persson
Henningsson - Velic - Zlojutro
Gero

Byten:
68' Bergholtz (Elvby), Söderberg (Bojent)
85' Wihlborg (Henningsson)

Ödesmatchen i Norrköping höll på att punkteras nästan innan den hade hunnit börja. I matchens första anfall fick hemmalaget en hörna, som Mattias Florén nickade förbi alla Österspelare - utom Stefan Karlsson som från position inne i målburen kunde stoppa bollen på mållinjen. Efter att ha samlat sig fick fick Öster ändå igång ett eget spel och i sjätte minuten visade Alexander Henningsson att han trivs i startelvan, men kom i sistamomentet inte förbi sin försvarare. Tio minuter senare var det Geros tur att vara nära, när han ryckt sig loss till höger och slog ett lågt inlägg som en Norrköpingsspelare solklart stoppade med handen, men istället för straff fick Öster en hörna, som man inte kunde förvalta.
    Den kommande perioden bestod av mycket inlägg på Gero, som bar kom åt ett av dem och det nickade han en bit över.
    Norrköping hade stuckit upp ett par gånger så här långt, och med halvtimmen spelad skulle de komma att få utdelning. Florén spelade in bollen till Isaac Kiese Thelin, som kallt lurade Wulff och slog in ledningsmålet. Tre minuter senare kunde Norrköping tacka sin målvakt för att det inte kom en snabb kvittering. Henningsson lyfte in bollen och Zlojutro tryckte till bra med pannan, men Mitov-Nilsson hann ner och kunde precis stoppa bollen. Minuten senare stack Velic fram bollen snyggt till Henningsson, och när Norrköpingsmålvakten tvingades släppa retur på dennes avslut var Elvby nära att kunna forcera in bollen med en glidtackling. Öster hade inte marginalerna med sig. De följande minuterna var Gero först centimeter från att nå en retur efter ett skott från Zlojutro, och därefter sköt han själv utifrån precis utanför vänstra stolpen.
    Östers anfallsvilja gav förstås hemmalaget lysande omställningslägen och i 39 minuten resulterade en snabb dylik i en hörna, som man dock trots kraftig motvind lyckades slå direkt till inspark.
    Öster hann med två chanser i minuten före paus. Först lirkade sig Zlojutro genom och försökte prickskjuta in bollen runt Mitov-Nilsson, men fick se den ta på en försvararrygg ut till hörna. Denna mynnade ut i ett inlägg som Velic sånär nickade in, men en touch på en försvarare styrde bollen i stolpens utsida till en ny, resultatlös hörna.

Öster visste efter halvtid att man måste göra mål för att ens ha en teoretisk chans att kunna klara sig kvar, och såg ut att vilja göra slag i saken. I 49 minuten la Zlojutro bak bollen till Johan Persson, som drog till hårt och lågt men några centimeter till vänster om mål. Tre minuter senare var det dags för en ny jätteräddning av hemmamålvakten, när Elvby fick bra träff med pannan på ett inlägg men inte heller han lyckades passera Mitov-Nilsson.
    I omställningen efter kunde Thelin förseglat Östers öde definitivt, men från bar läge avslutade han skyhögt över. Minuterna senare var det Christopher Telo som var nära, efter en snygg insats på vänsterkanten försökte han knorra in bollen runt Wulff men fick lite för mycket kraft i skottet som passerade bortre stolpen (och ribban) med marginal.
    Med 21 minuter kvar spelade nyss inbytte Freddy söderberg fram Zlojutro, som via stolpen kunde skänka gästerna lite nytt hopp med sin kvittering. Minuten senare var det nära igen, men en Norrköpingsfot (det kändes som om deras spelare hade sex fötter var när det gällde att täcka skott) styrde ut Bergholtz hårda skott till en resultatlös hörna.
    Med kvarten kvar stod Öster för ett riktigt läckert anfall, med en rad rappa direktpass innan Gero kunde avsluta från vänsterkanten, tätt intill Mitov-Nilssons bortre stolpe. Fem minuter senare försökte matchen hetaste spelare Vlado Zlojutro med ett nytt distansskott, som tvingade målvakten till en bra räddning, men på returen hann Gero inte riktigt fram till bollen innan försvaret kunde rensa. En snabb omställning ställde så när till det och inbytte Siim Luts var nära att återta hemmalagets ledning med en svävande karatespark, men missade bollen med några centimeter och fick se den rulla ut till inkast istället.
    Med tre minuter kvar fick Gero en jättechans när Söderberg prickade in ett inlägg perfekt på anfallaren, men denne fick inte alls till nicken utan Mitov-Nilsson kunde enkelt rädda. I avslutningen fick Öster en rad frisparkar, men lyckades inte skapa någon egentlig farlighet, och måste nu hoppas på stora mått tur för att kunna nå en kvalplats i sista omgången.

Alla bilder Andreas Nilsson/bilderna.it