En poäng i Västerås

Ett Öster som spelade upp sig rejält efter paus borde fått med sig tre poäng hem från Västerås men Nicolas Mortensen lyckades inte förvalta den straff Keene hade jobbat fram och vi gör vår andra raka 0-0 match.

Westermark - Mortensen

76' Keene (Westermark), Engqvist (Drott)
84' Pavic (Nordström)
Mer statistik på förbundets matchsida.

Båda lag hade svårt att få igång spelet i den hagelstorm som inledningsvis rådde över Västerås. Öster var i tredje minuten nära att ta sig genom efter ett samarbete mellan den alltmer offensivt utmanande Jonathan Drott och Calle Johansson men fastnade på mittlåset och det var hemmalaget som skulle skapa matchens första chans i sjätte minuten.

Simon Johansson slog då ett bra inlägg från vänsterkanten som Tronét nådde högst på och skarvade en bit utanför vänstra stolpen men lyckades få med sig en hörna.

Hemmalaget hade det mesta av spelet och fick i 14e minuten frispark i "Matte Pavic-läge" efter att Mattis Adolfsson tagit ett strategiskt gult och rivit ner Prodell. Frisparksläggare Tronét lyckades dock inte välja om han skulle ta avslut eller lyfta in och bollen seglade högt över högra krysset.

I 18e minuten utmanade Öster iallafall när Calle Johansson tog en perfekt timad löpning på en bra boll från Oliver Silverholt, men kom ur vinkel och kunde inte nå Mortensen - som sökt sig mot bortre - med bollen inåt.

Bara minuten senare fick Öster frispark dryga tio meter in på offensiv planhalva till höger, och som vanligt kunde Silverholt göra något extra av den. Bollen in framför mål var centimeter för djup för att Månz Berg skulle få träff med pannan och en försvarare nickskarvade istället tätt utanför egen stolpe.

Sex minuter senare kunde vi med (en hel del) otur fått se årets mest spektakulära självmål när utvisningskungen Almström-Tähti med rejäl hjälp  av Österförsvarare tog sig runt till vänster  och slog bollen via Drott i bröstet på Berg mot mål - där Mathias Nilsson dessbättre fanns väl placerad och kunde plocka bollen.

I 26e minuten bjöds vi sedan på en delikatess åt andra hållet när John Stenberg på sambavis vände bort en försvarare och skapade sig fri lejd in i offensivt straffområde, men nog blev lika förvånad som vi andra och sedan skickade avslutet i reservbollställningen.

Dryga halvtimmen in i matchen var Calle Johansson nära efter en bra löpning genom backlinjen på en boll från Nicolas Mortensen, men målvakt Fagerström hann precis före och kunde toucha undan bollen.

Minuten senare kom Östers bästa chans före paus, när för dagen högeryttrande Silverholt lyfte en lång boll över på Nordström som nickade ner i mitten där Jesper Westermark fanns men inte fick till förstatouchen och sedan hårt klämd mellan två mittbackar inte hann på den före målvakten.

Efter det hade Öster mycket boll, men ingendera lag kom till nåon hetare chans än Mortensens låga avslut mot vänstra burgaveln i 44e minuten som målvakten utan större bekymmer kunde mota.

Hemmalaget började bäst efter paus och redàn efter halvannan minut såg det oroande ut efter att Öster slarvat med bollen i uppspelsfasen och hemmalaget kunde spela fram Tronét som avslutade från nära håll tätt utanför högra stolpen.

Två minuter senare jobbade Öster fram sin första chans efter paus när Nordström skickade in en bra boll från vänsterkanten på Westermark, som tyvärr inte fick till nicken utan skickade avslutet en bra bit över.

Westermark råkade sedan ut för ett besynnerligt domslut i 50e minuten när VSK spelade alldeles för snålt i eget straff område och anfallaren var nära att nå bollen men fick en rejäl smäll när målvakten tvingades tokrensa och dessutom åkte på ett gult kort.

Öster dominerade sedan halvleken och tog sig gång på gång runt, framför allt till vänster, men utan att hitta rätt med sistabollarna in framför mål.

I 74e  minuten bröt Johansson mönstret med ett fint inlägg från vänster som Mortensen nådde högst på, men dansken fick en rejäl tryckare i ryggen och kunde inte hålla avslutet på mål (och blev dessutom i efterhand avvinkad för en ytterst tveksam offside).

Fem minuter senare såg det så äntligen ut att släppa. Nyss inbytte James Keene vände föredömligt bort sin försvarare och tog sig in mot mål där en tuff satsning från Engström satte stopp för framfarten men resulterade i straff. Denna fördröjdes sedan rejält av att Almström-Tähti snackade till sig sitt andra gula och att VSK-bänken också fick syna det gula kortet.

Sånt brukar inte gynna straffskyttar och det såg ut som tveksamheten hunnit smyga sig på Mortensen, som bytte sida för ansatsen och sedan slog en straff i väldigt målvaktsvänlig höjd som Fagerström kunde parera.

Öster hann sedan med två lägen till, först i sista ordinarie minuten när Johansson tog sig runt fint och försökte rulla in bollen framför mål men en hemmaspelare ofint blockerade med de nedre regionerna och sedan i tredje stopptidsminuten när samme Johansson jobbat fram en hörna, som Emil Engqvist nickstyrde strax utanför högra stolpen.