Fantastisk första halvlek bakom viktig trea

Höstens första riktigt kalla helg och spelet i tisdags bidrog till årets näst sämsta publiksiffra på Visma Arena, men de som dykt upp ångrade knappast sitt val. Från första minuten bjöds vi på ett Öster som rullade ut och - trots stor omsättning i startelvan - fungerade särdeles bra som ett lag. När defensiven så också höll ihop blev det en riktigt rolig match, och två klassmål av Vladimir Rodic och ett påpassligt debutmål av Thorri Mar Thórisson var definitivt i underkant.

Lundahl Persson, Kozica, Söderberg, Magnusson,  Ljung, Johansson, Varmanen

71' Kozica (Yakoub), Magnusson (Mörfelt)
81' Ljung (Kusu), Johansson (Bergquist)
90' Söderberg (Rodic)

Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand på Discovery+.

TÚFA OM MATCHEN:

"Jag är glad framför allt idag för att spelarna bemött det vi pratade om efter GAIS-matchen och visade att de vill något annat. Det är en sak att förlora en match men på det sättet vi gjorde det i Göteborg är inte vår identitet sen jag kom hit.

Idag såg jag ett lag som var hungrigt från första till nittiofente-sjätte minuten vad det nu blev. En stabil insats, vi pressade när det behövdes - vilket vi ville mycket idag - och försvarade lägre mycket bra när det behövdes.

Jag hade nog förväntat mig lite mer av Örebro, de har varit riktigt bra i andra halvan av säsongen, men framför allt är jag mycket nöjd med vår insats idag.

Vi hade två viktiga spelare avstängda idag, och vi - eller jag - kände att vi behövde ändra dynamiken i laget från förra matchen, och fick lite annan balans. Lite annan energi, med spelare som väntat på sin chans och har hoppat in och bidragit tidigare och nu gjorde det bra från start. Ibland funkar det inte när du ändrar mycket och ibland funkar det, och idag kändes det snabbt att det skulle fungera.

De "nya" spelarna fick bra stöttning från resten av startelvan och gjorde precis det jag önskat av dem så jag är väldigt nöjd med dem.

(Om frisparken till 1-0) De fick göra upp det själva (vem som skulle ta den), men jag vet att Roda (Vladimir Rodic) har tränat myckt på den och Adam hade slagit en låg några minuter tidigare så det var ett bra val. Jag tycker det är roligt att Roda satte två mål idag, för han har jobbat så hårt sen sin svårare period så det var väldigt välförtjänt att han fick sätta två idag.

Riktigt skönt att få hålla nollan idag och roligt att de nya spelarna kunde komma in och göra avtryck, det stärker oss nu inför uppehållet."

Den tunna uppslutningen på Visma Arena vittnade om att det var många som var besvikna efter den bleka insatsen i tisdags, men vi som dykt upp bjöds på underhållning från första minut. Bara halvminuten hade gått när Öster vann boll och Adam Bergmark Wiberg (för dagen placerad på topp i ett extremt flytande Österanfall) väggade tillbaka till Vladimir Rodic som lyfte in bollen mot dagens "nia", Antonio Yakoub på bortre men William Eskelinen i Örebrokassen, som under säsongen blandat och gett, kunde plocka ner bollen.

Dagens startelva tvingades till vissa förändringar på grund av avstängningar, men utöver dessa såg vi vad som måste varit de största omkastningarna sedan Túfas första matcher i klubben. Thórisson, Yakoub och Mörfelt gjorde sina första starter och Lukas Bergquist sina första minuter i serien men alla smälte in direkt i spelet.

I andra minuten bjöds vi så på en riktigt bra chans. Thórisson slog en boll upp från sin högerkant som Rodic skarvade vidare upp på Yakoub. En snabb boll vidare ut mot ABW på högerkanten som vände bort Hultqvist senare uppstod ett riktigt bra läge när Adam rullade in bollen på Albin Mörfelt, som fri men felvänd valde att spela bakåt istället för att gå på eget avslut och ABW:s kusin kunde bryta.

När Örebro sedan i tredje minuten kunde ta sig upp till Östers ände spelade sig hemmalaget snabbt ur den situationen och skickade bollen upp på Yakoub som hittade en passning ut på Rodic som höll i den men anfallet rann sedan ut i sanden.

I sjätte minuten slet sig sedan Thórisson loss längs högerkanten och rullade bollen in framför mål där det fanns tre rödblå i bra lägen, men en av ÖSK mittbackar kunde precis rensa ut till inkast.

Inställningen var på topp från Öster idag - vi hade redan fått se Bergmark Wiberg jaga en till synes hopplös boll och styra den ut till inkast istället för inspark, och i åttonde minuten tog Rodic en jättelöpning på Månz Bergs fina men väldigt branta boll upp mot kortlinjen, jagade ikapp den och lyckades få till en passning in framför mål där de vitsvarta precis kunde rensa ut över kortlinjen.

Öster bet sig kvar efter hörnan och spelade runt bollen strax utanför ÖSK:s straffområde, och i tionde minuten var det nära att leda till årets debut när Lukas Bergquist fick bollen från Herdonsson och klippte till från 20 meter, men Eskelinen kunde trycka det hårda avslutet ut till hörna.

Efter några minuter av mer fördelat spel tog Öster sedan över igen och i 18e minuten skickade Thórisson ett fint inlägg på Mörfelt, som stod snett bakom straffpunkten men fick lite problem med nedtagningen av den flacka bollen och inte fick iväg något avslut.

Halvvägs genom första slet sig sedan Mörfelt loss mot två man och var sånär på väg genom, men revs ner halvmetern utanför straffområdet och fick frispark. Denna slogs - efter viss bytesdramatik i ÖSK - av Bergmark Wiberg lågt under muren mot första stolpen, men Eskelinen var med bra och hann ner.

I 26e minuten vände Yakoub sedan runt och jobbade fram en frispark i bra läge som Rodic lyfte väl långt. Bara två minuter senare kom dock nästa chans när Mörfelt rivits ner metern utanför straffområdet och då revanscherade Rodic sig med vad som - i kamp med Bergmark Wibergs 1-1 mot Gefle - måste vara ett av årets frisparksmål inte bara på Visman utan i hela Superettan.

Med tanke på förra hemmamatchens snabba replik av motståndet var både publik och spelare nervösa minuterna efter målet, och i 31a minuten kunde det blivit farligt när gästernas storstjärna Kalle Holmberg rullade en bra boll in i straffområdet för Valgeirsson, men kapten Berg läste spelet och bröt passningen, och fick dessutom frispark med sig när en frustrerad Valgeirsson gick in sent i duellen och bara klippte Bergs fot.

Gästerna fortsatte sedan hålla i bollen bra och fick en frispark i helt okej läge i 33e minuten, som lyftes mot bortre och nickades in framför mål där Österförsvaret nickade undan och Seger avslutade flera meter över.

I 36e minuten var det sedan nära att bli riktigt farligt när Valgeirsson bröt en snål passning och såg ut att frispela Holmberg, men en episk glidtackling av Ivan Kricak avstyrde och sedan bjöd Öster på ett av många rappa uppspel idag där man kortpassade sig blixtsnabbt upp längs marken där Kusu slog en längre boll upp på Mörfelt som hade två man med sig innanför men slog passningen förbi sin back väl brant för att Yakoub skulle kunna nå den.

Nu låg Öster högt och i 37e minuten snodde Yakoub alert en höjdboll som Seger bara stod och väntade på att den skulle dimpa ner, fick tillbaka den från Bergmark Wiberg och satte fart in mot straffområdet, där han rullade bollen inåt, ABW bara släppte den mellan benen och Rodic fick öppet mål och kunde klippa in sitt andra för dagen.

Två minuter senare såg det ut att vara nära igen när Bergmark Wiberg slet sig fri, men domaren tyckte han gick för hårt åt Hultqvist (trots att detta, till skillnad från vad vissa kommentatorer anser, var ett skolboxexempel på en 50/50-duell) och blåste frispark för ett lättat bortalag.

Fem minuter före paus kunde Rodic sedan mycket väl blivit hat trick-makare när Månz Berg lyfte en magisk boll från egen planhalva upp i offensivt straffområde där Rodic smugit sig fri, men precis missade den svåra nedbröstningen och fick bollen någon meter från sig varpå Eskelinen kunde snappa upp den.

Halvannan minut före halvtid fick vi sedan se ett bra exempel på attitydskillnaden idag från de rödblå. Ett bolltapp ganska långt nere på egen planhalva borde kunnat bli kostsamt, men stenhård press tvingade gästerna bakåt med bollen tills de var halvvägs nere på egen planhalva och tvingades slå ut bollen till inkast för atg freda sig.

Efter paus bet gästerna från bättre, och i 49e minuten borde man kunnat skapa något farligare när det blev stökigt i Öster straffområde. Valgeirsson skickade in bollen på Seger, som missade men genom att klippa Kricak lyckades få ut bollen till Barsoum som snubblade på bollen i förstaläget och fick sitt skott täckt av Berg i andra. Holmberg kunde ändå vinna tillbaka bollen och spela ut på Bark som slog inlägget hårt men i bröstet på Holmberg ut över kortlinjen.

Utan att egentligen ha hotat tidigare efter paus kunde Öster ändå utöka sin ledning i 53e minuten. Herdonsson stack på högerkanten och fick tillbaka bollen från Rodic, slog ett inlägg som såg ut att styra på en ÖSK-försvarare och gick i en låg båge mot Eskelinen, men studsade på Crona ner framför en helt fri Thórisson som mer eller mindre snubblade in 3-0 i mål.

Efter det tappade matchen inte oväntat i intensitet. Öster spelade runt mycket och när man tappade boll hölls Örebro oftast kvar på egen planhalva. I 61a minuten var det dock nära när Öster spelat runt och rodic lyfte in bollen mot en helt ren Bergmark Wiberg vid bortre men Eskelinen kunde sträcka ut och peta bollen längs med linjen ut mot kanten där Bark kunde rensa.

Även om ÖSK sedan hade mer boll var det Öster som oroade, bland annat genom ett par bollstölder av Bergmark Wiberg som kanske inte blev jättefarliga men störde gästerna och tvingade dem att lägga sig lägre igen. När Öster å sin sida hade bollen spelades den runt snabbt och gästerna tvingades springa mycket.

I 73e minuten bröt Bergmark Wiberg sedan ett uppspel, lyfte bollen över sin försvarare och vände innan han spelade fram nyss inbytte Isak Magnusson, som var i bra läge men tyvärr blev avvinkad för offside.

Knappa kvarten före full tid var inhopapde Dzenis Kozica nära att spela fram ABW i ett jätteläge, men Bark hann mellan och spelade bollen hemåt till målvakten som plockade upp den men till allas stora förvåning inte blev avblåst för detta.

Två minuter senare slog Kozica en fin boll fram mot Bergmark Wiberg, som såg ut att vara på väg att springa sig fri men en tuff tackling från Hultqvist - som nog ändå såg ut att ta bollen först - stoppade det anfallet.

Mot slutet jobbade Örebro upp sig lite. Fyra minuter före full tid gjorde Barsoum det bra när han gick själv och drog på sig flera Österspelare innan han rullade bollen över mot Walker som hade bra läge men halkade och inte ens träffade bollen.

I 89e minuten kom sedan också närkingarnas första avslut på mål, när Walker knoppade en högerhörna mot bortre där Holmberg nickade i utsidan av stolpen.

På hörnan efter var Holmberg sedan nära när han mötte den och nickskarvade mot första krysset, men Miloje Prekovic kunde rädda och sedan boxa iväg sin egen retur.

Istället blev det farligt åt rätt håll momenten senare när Thórisson tog sig in i straffområdet, såg ut att tappa bollen men nådde den med ett långt vänsterben och fick iväg en lurig lyftning strax förbi vänstra stolpen.

På de fyra stopptidsminuterna hände inte mycket, inhoppade Niklas Söderberg såg ut att hamna i ett bra läge men var halvmetern offside och till slut blåste domaren av och spelarna kunde gå bort mot klacken för en efterlängtad kullerbytta efter fyra raka matcher utan seger.