Förlust i Borlänge

Alla sviter spricker förr eller senare och mot Brage höll det inte längre att släppa in första målet, denna gång kom inte vändningen. Trots stort spelövertag som ledde till hela 13 hörnor var det hemmalaget som var effektiva och gjorde matchens enda mål.

 

IK BRAGE - ÖSTERS IF 1-0 (0-0)

1-0 67 Camoes
Omgång 11, 1/6 2024, Borlänge Energi Arena
Publik: 1776

 

Öster startade med:
Wallinder
Varmanen - Hedlund - Kricak - Bergquist
Herdonsson - Seger - Söderberg
Mörfelt - Bergmark Wiberg - Rodic

Bänk:
Bladh Pijaca, Adjei, Ljung, Aliev
Gabrielsson, Johansson, Lundahl Persson

Byten:
65' Aliev (Söderberg)
78' Ljung (Varmanen), Johansson (Rodic)
90+2  Gabrielsson (Mörfelt)

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay. Se matchen i efterhand på Max eller Discoveryplus.

 

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag tycker att det spelmässigt är en av våra bästa insatser på bortaplan i serien i år. Vi dominerar spelet, kontrollerar matchen och skapar många chanser att avgöra matchen.

Det som saknas är ju att vi inte får in bollen i mål, så på många vis har vi bara oss själva att skylla att vi får åka hem utan poäng. Vi hade matchen i vår hand men lyckades inte omsätta våra lägen och då blir det väldigt svårt att få med sig poäng hem.

De spelarna som hade lägen att göra mål idag men inte gjorde det har visat sin förmåga tidigare, så vi kan bara vara ödmjuka och ärliga och inse att det var vi som inte satte våra lägen idag och lägga den här matchen bakom oss.

Men vi ligger fortfarande bra till i tabellen, vi lyckades inte rycka idag men vi kommer tillbaka efter vårt lilla uppehåll och har ett bra läge elva matcher in i serien och kan verkligen trycka på.

Vi tar ledigt i denna och nästa helg men tränar på stenhårt i veckorna inför nästa hemmamatch."

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Öster har varit sega i starten ofta i år, men i Borlänge idag kunde vi fått se en drömstart. Bara 20 sekunder hade gått när Sebastian Starke Hedlund slog en lång flack boll från egen planhalva upp på Adam Bergmark Wiberg i bra läge i offensivt straffområde men ABW fick bollen på armen i nedtagningen och blev korrekt avblåst.

När spelet kom igång mer strukturerat blev det sedan inte otippat betydligt mer avvaktande. Båda lagen har bra koll på varandra och vill inte ge bort något i onödan. Fyra minuter in i matchen fick ändå Öster frispark ute vid högra sidlinjen efter att Adam Herdonsson blivit nedriven. Lukas Bergquist skickade in bollen mot just Herdonsson vid första stolpen men en försvarare kunde styra den nervöst tätt utanför bortre stolpen till matchens första hörna.

En kort hörnvariant som inte såg helt planerad ut blev ändå farlig när bollen hittade in på Niklas Söderberg, som i veckan gjorde tydligt vad han känner om Borlänge i SmP:s matchuppsnack, och satte ett lågt avslut som dessvärre styrde på ett av många försvarande ben ut till hörna.

I sjätte minuten fick vi sedan se matchens första riktigt heta målchans. Ivan Kricak sickade en boll från halvvägs ner på egen planhalva på foten på Vladimir Rodic uppe i offensivt straffområde och yttern var väldigt nära att dra nytta av situationen. Efter att ha vänt bort Weilid klev han inåt och knorrade bollen mot bortre krysset men satte det dryga halvmetern åt fel håll.

I tionde minuten kom så hemmalaget till ett läge som borde blivit farligare. Zetterström lyfte en bra boll ut på Tot Wikström på vänsterkanten, vars inlägg såg ut att styra på Hedlund på vägen in till Arvidsson som lyckligtvis inte alls fick till nedtagningen och David Seger kunde rensa ut på Söderberg som var nära att få till en omställning men revs ner.

Kvarten in i matchen var nog alla utom Brages målvakt Frodig beredda att anteckna ett ledningsmål för Öster i protokollet. Herdonsson tog sig fram längs högerkanten och skickade en låg boll in mot mitten där Rodic mötte med en bredsida och försökte placera in den vid högra stolpen men Frodig hann dit och kunde styra bollen ut på fel sida stolpen till hörna.

Bara två minuter senare var vi nära ett drömmål. Starke Hedlund lyfte en lång boll upp mot straffområdeslinjen där Bergmark Wiberg nådde den och styrde på volley men kunde inte få det svåra avslutet över Frodig.

I 21a minuten var det många i Österlägret som ville ha straff för hands efter en stökig situation i Brages straffområde men Rodics skott såg ut att styra på Zetterström upp i ansiktet på Redenstrand och tillbaka ner på axeln/högt upp på överarmen på Zetterström och en signal där hade känts väldigt billig.

Efter att hemmalaget jobbat sig in mer i matchen kom så ett riktigt bra läge i 29e minuten. Albin Mörfelt tog bollen i utkanten av eget straffområde och jobbade hela vägen upp till andra sidan, hårt ansatt av Arvidsson, men inspelet stack precis bakom en väldigt fri Rodic.

Sju minuter före paus hittade Seger en bra boll ut på vänsterkanten till Söderberg, som tog sig inåt och klackade en fin boll till Rodic som slog en ballongboll mot Mörfelt på bortre men försvaret kunde nicka undan.

I den första av två stopptidsminuter jobbade Öster sedan fram ytterligare en hörna när Söderberg släppte Bergmark Wibergs passning mellan benen ut till Varmanen som försökte hitta in med en låg boll tillbaka till Söderberg men försvaret täckte ut. Hörnan blev sedan farlig men lite snäv och gick i första stolpen ut över kortlinjen.

 

ANDRA HALVLEK

Några minuter efter paus hade Öster byggt upp bra tryck runt Brages straffområde och i 49e minuten blev det riktigt farligt när Seger rullade fram en bra boll på Varmanen som kom väldigt fri och försökte en snygg utsida men Ågren hann mellan och kunde bryta ut till hörna.

I 53e minuten var det nära igen när ABW satte ett hårt lågt skott som Frodig inte kunde hålla, och på returen stod Söderberg bra till men Zetterström hann före och kunde få undan bollen.

Efter avslutet ställde Brage om men snabbt hemjobb av de rödblå gjorde att när avslutet väl kom täcktes det av Seger så Wallinder kunde skopa upp bollen.

Tio minuter efter paus kom ett av flera bra långa uppspel för dagen från Kricak på Bergmark Wiberg, och även denna gång blev det farligt men ABW kom lite ur vinkel och avslutade i burgavelns utsida.

I 62a minuten fick vi sedan se ett jätteläge när Brageförsvaret trodde att Varmanens uppspel skulle gå på Bergmark Wiberg men istället slogs på en helt fri Rodic (som såg misstänkt offside ut men var metern onside när bollen slogs) som tyvärr krånglade till det och höll inne avslutet och Zetterström hann mellan och kunde täcka när skottet väl kom.

Mitt i Östers nu nästan oavbrutna jakt på ett ledningsmål kom så istället smällen. En bra lång boll upp från Brages backlinje hittade Jonsson precis inne i Östers straffområde som kunde vända och rulla in på Camoes som bara placerade in den kallt i högra burgaveln.

Fem minuter efter baklängesmålet etablerade Öster så bra tryck runt Brages straffområde igen och rullade runt bollen bra, men ett väl svårt volleyavslut av Varmanen som stack en bit över avslutade det anfallet.

Tretton minuter före full tid såg Öster ut att komma till ett bra läge när Mörfelt mötte en lång boll och hade Alibek Aliev med sig i mitten, men Ågren gjorde det smart och cyniskt när han hoppade hårt rakt in i Mörfelt och effektivt avbröt anfallet. Den resulterande frisparken var dock ytterst nära att ge kompensation när Bergmark Wiberg slog den lågt hårt runt muren mot högra stolpen men Frodig kunde precis styra ut den till hörna.

I 82a minuten såg vi samma kombination igen - Mörfelt jobbar fram frispark och ABW slår, denna gång från vänster precis utanför straffområdet, klassiskt kanske mer läge för Rodic (som just hade klivit av) men Bergmark Wiberg gjorde det åter riktigt bra när han satte bollen hårt mot bortre hörnet men Frodig kunde än en gång få fingrarna på den och styra precis utanför.

Tre minuter senare fick inhoppade Daniel Ljung bollen strax utanför straffområdet och avslutade distinkt mot högra krysset men skottet strök stolpens utsida.

I 89e minuten tog sig sedan Aliev fram bra till höger och försökte nå in med en låg boll till en helt fri ABW framför mål. Bollen fastnade dock på armen på Zetterström och eftersom det var den som räknas som stödjearm fick Öster bara hörna med sig.

Närmre än ett par inlägg mot Aliev på stopptid kom Öster sedan inte kvittering, och vi får räkna in säsongens andra förlust när vi går in i det korta minibreaket på två veckor innan hemmamatchen mot Östersund.