Förlust i händelserikt derby

Trots stort spelövertag och en straff låg Öster under efter första halvlek, och mot ett samlat lågt Jsödra-försvar hade man svårt att komma till lägen efter paus. Istället kunde hemmalaget kontra in ett mål och Östers frenetiska jakt i slutet räckte inte till  mer än en reducering.

JÖNKÖPING SÖDRA IF - ÖSTERS IF 2-1 (1-0)

Lima - Mortensen

66' Mujanic (Kusu)
71' Zahirovic (Magnusson)
79' Engqvist (Rochester), Brenner Toris (Varmanen), Westermark (Lima)

Utvisning:
45+1 Fendrich (2 gula)
70 Adolfsson
Mer statistik på förbundets matchsida.

DENIS VELIC OM MATCHEN:

"Det är alltid tråkigt efter en förlust, men jag tycker det här är en match vi inte ska förlora.

Första halvlek tycker jag vi är det bättre laget ganska klart. Det är vi som är drivande, vi som skapar situationerna och målchanserna men vi har tyvärr en förmåga att släppa in mål utan att motståndarna behöver skapa så jättemycket på oss. Återigen idag så har vi en liten period i mitten av halvleken där Jsödra sätter bollar bakom oss, trycker ner oss och får några fasta situationer. På den tredje eller fjärde gör de 1-0, vilket känns ganska ologiskt och mentalt jobbigt.

Jag tycker ändå killarna reser sig fantastiskt bra och trummar på hela halvleken, vi skapar situationer och får en straff precis innan vi går in till halvtid. Den är inte så mycket att säga om, alla ser vad som händer.

I paus visste vi att när de var en man mindre skulle de gå ner och spela lågt. Det var viktigt för oss att hålla ett högt bolltempo och få med mycket folk uppe i deras straffområde. Tyvärr blir det precis tvärtom, otroligt slarvigt och vi gör vår sämsta period i matchen första 20-25 i andra halvleken, med låg passningskvalitet och vi slår bort en massa bollar. Vi har haft en tendens till detta förut mot Vasalund när vi blev en man mer, det är som att vi får för mycket tid att tänka och leta och istället för att låta bollen göra jobbet springer vi och transporterar boll.

Mattis utvisning kommer som ett resultat av det, vår låga passningskvalitet sätter Mattis i ett läge där han måste gå in tufft och det är inte så mycket att säga om det. Det är ju inte den situationen som är problemet utan att vi sätter oss i det läget. Efter det öppnar det upp sig, vi måste gå framåt och vet att det kommer att bli omställningslägen och det blir precis ett sånt läge målet kommer på. De är väldigt effektiva när de kommer till lägen."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK

Öster tog tidigt grepp om bortamatchen på Vapenvallen och fick frispark i bra läge tio meterutanför Jönköpings straffområde i femte minuten efter att Lucas Lima stoppats tufft, men Nicolas Mortensen fick inte till träffen och skickade frisparken en bra bit över.

I åttonde minuten visade Isak Magnusson upp sin snabbhet när han vände bort Ben Lamin som tvingades stoppa yttern medelst ett rejält armryck för att denne inte skulle ha fri lejd fram mot mål. Den resulterande frisparken skickade Mattias Pavic in mot Mortensen på bortre stolpen men försvaret kunde nickskarva bollen förbi dansken ut till hörna.

I tionde minuten fick vi se ett samarbete mellan nya anfallsparet när mortensens skott täcktes i en båge inåt till Lima som fick bra träff på volley mot högra burgaveln där Jsödramålvakten Frank Pettersson dessvärre var med bra och kunde plocka bollen.

Öster var dock uppe i bra tempo och bara minuten senare var det riktigt nära när Silverholt slog en bra boll från egen planhalva upp mot straffområdeslinjen där Pavic sprungit sig fri och tog ner den men precis tappade bollen för långt från sig så att Pettersson kunde norpa den.

I 13e minuten borde Öster fått ut mer av ett bra läge där Marc Rochester Sörensen spelade bollen inåt mot Lima som missade/skarvade vidare till Magnusson som hade ett jätteläge men drog avslutet högt över.

Magnusson var sedan nära igen kvarten in i matchen när han stack på en fin passning från Pavic men väntade lite för länge med avslutet och Ben Lamin hann vräka sig fram och kunde täcka.

Runt halva vägen genom halvleken började hemmalaget ta sig tillbaka in i matchen, när Omondi efter en lång brottningslik duell mot Mattis Adolfsson fickk frispark med sig och Jsödra fick mer mod.

I 29e minuten skapade hemmalaget också sitt dittills bästa läge, när Hamidovic och Omondi ur mycket misstänkt offsideläge fick en lång boll som båda gick på och Omondi till slut tog och försökte spela in på Book i mitten men Hamidovic fick hälen på den och styrde undan.

Jsödras ledningsmål skulle istället komma ur ett betydligt mer otippat läge tre minuter senare, när de grönvita fick en frispark långt ut mot sidlinjen, men istället för lyftning drog Svensson bollen direkt på mål och lyckades lura Mathias Nilsson som inte kunde hålla den utan den stack in i bortre burgaveln.

Efter målet tog Öster tillbaka initiativet och tio minuter före paus var man nära att kvittera när Pavic nickreturnerade en lång högerhörna tillbaka in mot Adolfsson på bortre stolpen, men denna nådde inte riktigt och bollen slank ut över kortlinjen.

I 37e minuten vinkade domaren bort dubbla straffsituationer när Lima tog sig in i straffområdet på en bra boll från Kusa men gick omkull efter en rejäl smäll i ryggen från Degerlund, och i momentet efter när Isak Magnusson försökte nå den lösa bollen men åkte på en tuff glidtackling från Ben Lamin som förvisson nog tog bollen först men definitivt sänkte Magnusson med sin satsning.

I 43e minuten blev det lite stökigt, när Silverholt lyfte in en frispark i straffområdet där Stenberg blev omkullriven och Mortensen fick en rejäl smäll i huvudet av målvakten och Österspelarna förståeligt var upprörda, men fick nöja sig med en hörna.

Sekunderna före 45e minuten skapade Öster så sin kanske bästa chans när Rochester drev upp bollen från mittplan, spelade Lima som klackade tillbaka in i straffområdet där Rochester nådde den men fick se sitt avslut mot första stolpen styras ut över kortlinjen av Crona.

Hörnan mynnade dock ut i en straffspark när bollen hamnade hos Lima som akrobatiskt avslutade men skottet täcktes med händerna av Jsödras kapten Fendrich som belönades med sitt andra gula. Straffen slogs av Silverholt, som lite otippat sköt med högerfoten och fick avslutet hårt men i målvaktsvänlig höjd till höger och Pettersson gav sitt lag en rejäl energiboost in i halvtidsvilan genom att rädda.

ANDRA HALVLEK

Efter paus såg matchbilden ut ungefär som man kunde befara. Jönköping låg djupt och försvarade sig smart, medanÖster inte alls lyckades dyrka upp den täta defensiven.

Trots närmast totalt bollinnehav för Öster kom man inte till ett riktigt hett avslut och halvlekens första riktiga chans kom i 59e minuten när Omondi stal bollen och sökte sig in längs kortlinjen, lyckligtvis omedveten om att han hade en fri Hamidovic inne vid straffpunkten och gick själv vilket Adolfsson kunde stoppa med en snygg glidtackling och skicka ut bollen till hörna.

Adolfsson, som dittills hade varit tryggheten själv, hamnade i händelsernas centrum tio minuter senare när han kom snett in i en tackling och klippte Book tufft och fick syna sitt första röda kort i Superettan.

Fem minuter senare utnyttjade hemmalaget det momentum man byggt upp när Omondi i dubbla dueller på egen planhalva fick bollstudsen med sig och kunde spela fram nye Junes Barny som drog upp ett 3-mot-1 anfall där Jsödra gjorde det snyggt när Barny spelade ut till höger på Edqvist som rullade in bollen till Book vars avslu Nilsson var på men inte riktigt kunde stoppa.

Nu tvingades Öster öppna sig ännu mer bakåt i jakten på poäng och i 81a minuten kom en ny omställning av Omondi men ett fantastiskt hemjobb av inbytte Alen Zahirovic där han först bröt bollen och sedan styrde ut andreman Strandsäter mot kanten för ett ofarligt avsut stoppade detta.

Mot slutet jagade Öster hårt och precis när matchuret slog över till 90 minuter lyfte Silverholt in en boll över backlinjen på Mortensen som smugit sig fram och kallt nickade in reduceringen intill vänstra stolpen.

Nu var det öppna spjäll åt båda håll och Öster var närmst nätmaskorna. I femte stopptidsminuten krockade Jsödra-målvakten Pettersson med Crona när han skulle boxa undan bollen och den hamnade hos Silverholt vars avslut tyvärr gick strax utanför vänstra stolpen.

Öster hann sedan med ett jätteläge till precis i slutet av de sex tillagda minuterna. Teo Brenner Toris rundade sin försvarare och slog en bra låg boll in i mitten där Mortensen sprungit sig fri, men fick bollen på sidan av benet och lyckades inte styra den mot det öppna målet.