Förlust i måstematchen

Alla visste läget inför bortamatchen mot Utsikten, men trots en bra start tappade vi till 2-0 underläge i paus, och därifrån blev uppförsbacken mot ett smart spelande Utsikten alltför brant. Därmed skiljer det med tre omgångar kvar sex poäng upp till kvalplatsen.

Lundahl Persson, Hedlund, Kozica, Hauksson, Magnusson, Ljung, Johansson

64' Kozica (Yakoub), Hauksson (Kusu), Ljung (Herdonsson)
67' Magnusson (Thorisson)

Mer statistik på förbundets matchsida

Det skiljde tre poäng och ett mål i tabellen mellan Utsikten och Öster före matchen på Bravida Arena - en uddamålsseger skulle alltså ta rödblått upp på kvalplatsen. Inledningsvis såg det också lovande ut - klockan hade inte hunnit upp på två minuter när Thorri Mar Thórisson petade med sig bollen längs Bravida Arenas norra långlinje (det kanske inte är ett ord men borde vara) innan han svepte ett flackt inlägg in framför mål, där Jesper Westermark trots tuff uppvaktning (minst sagt ett av matchens signum) nådde den men styrde avslutet över ribban.

Inledningsvis utnyttjade vi kanterna bra och i femte minuten var det Lukas Bergquist som skickade in en bra boll från vänsterkanten, men en felvänd Westermark kunde inte riktigt ta ner den. Andrabollen vanns ändå av Manasse Kusu som skickade ut på Thorisson till höger. Islänningens inläg togs ner av Adam Bergmark Wiberg och damp ner til Albin Mörfelt i finfint läge, men hade dessvärre styrt på ABW:s arm på vägen och blev korrekt avblåst.

Därefter började de slarviga passningarna komma och redan i åttonde minuten öppnade dettab för en farlig omställning. Hedlund petade bollen förbi Kricak och rusade ikapp den nere vid kortlinjen och rullade in den framför mål där både Skoglund och Martinsson kom rusande, men Thorisson safeade och rullade ut bollen över kortlinjen.

Nu hade hemmalagets tyvärr börjat ta över initiativet och i 13e minuten var det nära igen. Skoglund tog sig in fint från vänster och rullade bollen snett förbi Prekovic in framför mål, där Hedlund som tur var gått för djupt och fick vända och försöka klacka in den, men då kunde Österförsvaret blocka.

Efter mycket kamp på mittfältet visade Antonio Yakoub i 19e minuten sin snabbhetnär han slet sig loss och blev nedriven på väg in framför mål. Frisparken tog Adam Bergmark Wiberg och skickade den lågt under muren hårt mot vänstra stolpen men Hadaya i utsiktens mål kunde styra ut den till hörna.

Denna nickades ut till Albin Mörfelt, som fick lurig träff in framför mål men bollen styrde på ett hemmaben i en båge en bit utanför högra stolpen. Denna kunde blivit rejält farligt när Bergquist skruvade den jättehårt inåt mot en Kricak som var på rätt väg och hade öppet mål, men Hadaya fick ut en fot och kunde få undan bollen.

Halvvägs in i halvleken jobbade Utsikten fram en hörna som man utnyttjade maximalt. Lagkapten Brandt fick komma med fart alldeles omarkerad in i mitten och tryckte upp ledningsmålet i nättaket med en stenhård nick.

I 28e minuten såg det sedan lovande ut när Bergquist tog sig in från vänster och revs ner precis utanför straffområdet. Frisparken tog Bergmark Wiberg men valde att skicka den lågt rakt i murens ben ut till inkast.

Öster byggde ändå upp bra tryck runt hemmalagets straffområde och i 29e minuten var det riktigt nära när Thorissons flacka inlägg nickskarvades av en hemmaspelare och blev en perfekt boll mot bortre stolpen där Westermark smugit sig fram men fick avslutet ur svår vinkel i utsidan av burgaveln.

Nu kände Öster vittring och bara minuten senare lyfte Berg in en boll i straffområdet som nickades undan till Yakoub precis utanför straffområdet vars rappa avslut styrde på ett ben precis utanför vänstra stolpen.

Hörnan studsade runt lite innan den nådde Mörfelt, som slog en låg boll in från vänster genom straffområdet till en helt fri Adam Herdonsson som fick bra träff och nog trodde han hade kvitterat, men Hadaya stod för en jätteräddning och fick undan bollen.

Efter ett bra inlägg av Bergquist i 33e minuten som Westermark inte fick någon kraft på i nickavslutet tappade matchen kraftigt i moment. Högeffektiva Utsikten såg bekväma ut i att ligga och vänta på öppningar och Öster hittade inte mycket i chansväg.

Istället kunde hemmalaget utöka sin ledning strax före paus ur nästan ingenting. Prekovic släppte en retur på ett distansskott och Marcelo jagade påpassligt ikapp bollen på kortlinjen och skickade in den i ett försök att nå Hedlund, men bollen gick via Prekovic direkt i mål.

Öster satte, helt rimligt, hård press direkt efter paus. Redan en minut in kom ett bra inägg från Thorisson mot Bergmark Wiberg som inte kunde nå det för han gick omkull. Svårt att se i just den situationen om det var ojuste eller inte men som andra halvlek utvecklade sig skulled et bli ett mönster.

I 48e minuten visade domaren bra känsla när Bergquist blev rätt tufft nedsparkad men fick iväg en bra boll in framför mål, och Johnson lät spelet gå innan han blåste för den solklara frisparken. Lyftningen in misslyckades, men i andraläget fick Kusu en frispark som skulle bli desto farligare.

Bergquist, som slår hörnor och många frisparkar i Rodics frånvaro, drog bollen hårt och lågt, men fast den styrde på en försvarare hann Hadaya upp med handen och lyckades styra bolle precis över. Den resulterande hörnan blåstes sedan tyvärr av för en helt oförklarlig frispark.

I 57e minuten lyfte Mörfelt - som i paus bytt sida med ABW och nu utgick från höger - en fin boll in framför mål där Westermark sånär kunde nå den men Hadaya precis hann ut och kunde peta iväg den och sedan liggande sno åt sig returen.

Timmen in i matchen var Östers högapress nära att straffa sig. Utsiktens Varmanen-lookalike Milovanovic vann boll högt och styrde den till martinsson, som spelade fram en helt fri Hedlund. Seriens skytteligaledare trodde nog han drygat ut sin ledning när han snyggt placerade bollen mot högra burgaveln, men en jätteräddning med vänbsternäven av Prekovic höll drömmen vid liv.

I 71a minuten vaknade också hoppet om åtminstone en poäng och fortsatt press på Utsikten när nyss inbytte Kozica lyfte in en bra boll från vänsterkanten på Westermark, som bröstade ner bollen (hemmalaget ville ha det till hands men omöjligt att se ens på repriserna) till sig själv och promenerade in reduceringen.

I 83e minuten jobbade Öster fram en hörna som kunde fgett utdelning. Kricak kastade sig tappert in men nådde inte bollen som damp ner hos Berg, som avslutade på volley precis utanför vänstra stolpen.

Trots det deperata läget dröjde det in på stopptid innan vi kom riktigt nära ett kvitteringsläge. I fjärde stopptidsminuten slog Mörfelt ett bra inlägg mot Westermark, som åkte på ett livtag av Brandt och gick i backen (se artikelbilden), men domaren tyckte likt kommentatorn att det var ett "fifty-fifty-läge" och blåste frispark för hemmalaget.

I sista stopptuidsminuten hann Öster sedan med ett halvläge till, när Hauksson tog ner bollen efter en höra och Westermark drog till med vänstern på volley i ett svårt läge men inte kunde hålla avslutet på mål.

Efter matchen blev det sedan lite stökigt efter att hemmamålvakten Hadaya valde att gå bort och provocera den stora bortaklacken, varpå båda lags spelare blev inblandad i gruffet för att få undan honom.