Förlust med mersmak mot topplaget

Alla visste att det skulle bli tufft mot ett Hammarby som ligger på Allsvensk pallplats och för dagen startade med nio av de elva spelare som startat mest i laget i serien i år. Till en början såg farhågorna ut att besannas, men en dryg fjärdedel in i matchen tog våra rödblå nytt grepp och var därefter åtminstone lika bra som det namnstarka motståndet, och ett kryss hade inte varit orättvist. Tränare Srdjan Tufegdzic kände att valet av motstånd var jelt rätt.
- När man ska spela en sån här match i uppehållet kände alla att det var lika bra att möta riktigt bra motstånd så det var kul att få hit dem och få mäta oss, och i stort tycker jag vi klarade testet bra.

 

ÖSTERS IF - HAMMARBY IF 1-2 (1-2)

0-1 18 Selmani (straff)
0-2 25 Selmani
1-2 37 Bergmark Wiberg
Publik: 1375

 

Öster startade med:
Nilsson
Pavic  - Berg - Stenberg - Silverholt
Kusu - Hauksson
Rodic - Kozica - Bergmark Wiberg
Westermark

Byten:
69' Engqvist (Berg), Drott (Hauksson), Rochester (Kozica), Bonnah (Rodic), Varmanen (Pavic)
80' Zahirovic (Kusu), Eklund (Stenberg)

Kompletta matchtrupper på förbundets matchsida.

 

TÚFA OM MATCHEN:

"Överlag är jag nöjd med matchen idag. Vi möter ändå ett av Sveriges bästa lag som slåss om titel. Första tjugo minuterna visade vi för mycket respekt och det bjuder dem på två lätta mål, men efter det tycker jag vi visar vad vi vill göra och har jobbat på.

Vi gjorde målet, missade en straff, hittade bra ytor och stod rätt i pressen resten av matchen, så jag är nöjd med insatsen.

När man ska spela en sån här match i uppehållet kände alla att det var lika bra att möta riktigt bra motstånd så det var kul att få hit dem och få mäta oss, och i stort tycker jag vi klarade testet bra.

Det var skönt att ha lite semester, och jag tror killarna drog rejäl nytta av den också. När vi samlades igen såg de glada ut och sugna på att komma igång igen. Vi hade ett jättebra läger i Ekerum där vi både tränade hårt och byggde på gruppen."

 

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

FÖRSTA HALVLEK
Efter några minuter med mycket bollbyte i inledningen tog gästerna snart över initiativet, och började snart hota. I tredje minuten visade Trawally - tillsammans med målvakten Blazevic en av de spelare i dagens startelva som inte spelat minst hälften avtiden i vårens matcher - visade snabbhet när han ryckte på sin vänsterkant och försökte nå Besara, men en fin brytning av Alex Hauksson stoppade läget (där även Selmani och Ludwihsson fanns med bakom inne i straffområdet).

I femte minuten fick sedan Mathias Nilsson känna på bollen efter att Öster drällt med bollen på egen planhalva så Selmani kunde stjäla den och spela fram Trawally som dessbättre kom fel till avslutet och satte det hyfsat hårt men rakt på skåningen i Östers mål. 

För Östers del gade man inte mycket boll första tjugo minuterna och slog sedan bort den väl billigt när man väl vunnit tillbaka den. 18 minuter in i matchen skulle Hammarbys spelövertag också ge utdelning, när Sandberg slog ett inlägg från höger som Bojanic fick ruskig träff på volley på, och när Mattias Pavic hamnade i skottlinjen och skyddade ansiktet med armen fanns inte mycket annat att göra för domaren än att blåsa straff. Denna placerade Selmani tryggt i högra burgaveln.

Spelet började sedan jämna ut sig och det kändes mindre logiskt gär Stockholmarna i 25e minuten utökade sin ledning särskilt på det sätt målet kom till. En bortslagen passning av Bojanic styrde på Kusu och blev en framspelning till Besara. Denne spelade in till Selmani som gick i sidled och nog inte riktigt trodde sina ögon när Nilsson snubblade och föll baklänges in i målet varpå Selmani kunde dubbla sin målskörd i tom kasse.

Nilsson revanscherade sig dock bara minuten senare när Ludwigsson var genom och placerade bollen motbortre stolpen/Selmani men målvakten hann ner bra och stötte undan avslutet/skottet.

Runt halvtimmen in i matchen började Öster spela runt bollen på ett betydligt bättre sätt, och tryckte fast Bajen runt eget straffområde ett par minuter där bland annat Kusu hade ett avslut från distans (som dock knappast skräme Blazevic).

Nu hade Öster dock fått mer självförtroende och klev in i pressen på ett helt annat sätt vilket bland annat resulterade i en hörna där Selmani rensade Haukssons skott med ansiktet. Bara minuten senare stack Jesper Westermark på en dåligt slagen bakåtpass och kapades av målvakten, och domaren pekade på straffpunkten. Adam Bergmark Wiberg fick tyvärr inte till någon bra straff och Blazevic kunde parera.

Pressen gav bättre utdelning i 37e minuten när Hauksson bröt på straffområdeslinjen, Dzenis Kozica snappade upp nollen och speade Bergmark Wiberg som iskallt placerade in reduceringen nere vid högra stolproten.

Resten av halvleken var det också rödblått som stod för det mesta av spelet, med ett skott över av Rodiv 5 minuter före paus och ett läge i 43e minuten där Rodic var på väg mot ett friläge inne i straffområdet och bollen definitivt såg ut att stoppas av Kurtulus arm men domaren tyckte inte det räckte för en ny straff.

 

ANDRA HALVLEK
Efter paus gick Hammarby till anfall direkt och såg ut att ha vaknat till, men det snabba anfall rann ut i en för lång passning ut över kortlinjen. Därefter tog Öster tillbaka initiativet och i 48e minuten såg det lovande ut när Blazevic bara nätt och jämnt nådde upp att vispa iväg en hörna men fösrvaret kunde hålla undan Öster från att skapa ett andraläge.

Två minuter senare såg vi en snygg kombination på högerkanten där Rodic hittade Kozica som spelade ut på Pavic, som slog ett snabbt inlägg som var decimetern för högt för att westermark som smugit in mellan mittbackarna i boxen skulle nå det.

Rodic stod sedan för en delikat lyftnig in på Kozica, som tyvärr tappade balansen lite i sin vändning och inte fick fram passningen till Bergmark Wiberg inne på målområdeslinjen.

I 57e minuten såg det sedan spännande ut efter att Kozica vunnit boll på mittplan och spelat Rodic, som gicl med bollen men höll i den lite för länge och när passningen genom Hammarbys backlinje kom hade Westermark tvingats sakta ner för att inte springa offside och hann sedan inte ikapp den djupa bollen.

Med halvtimmen kvar av matchen slarvade Öster i ett uppspel och Selmani fick ett jätteläge att bli tremålsskytt efter att ha vänt bort sin försvarare men Mathias Nilsson gjorde en riktigt bra räddning och försvaret kunde rensa undan bollen.

Matchbilden blev lite ryckigare efter att båda lagen gjorde multipla byten, men i 70e minuten fick vi se ett riktigt tjusigt anfall från Öster. Stenberg lyfte en lång boll upp på Varmanen som direktskarvade på volley till Ahmed Bonnah som var på väg in i straffområdet och rullade en bra boll in mot mitten mot Westerberg, men nyblivne landslagsmittbacken Kurtulus kunde precis sträcka ut och rensa bollen över kortlinjen innan den nådde Österanfallaren.

I 87e minuten är det frågan om Öster inte skulle haft en ny straff. Drott vann boll på mitten och slog en boll längs marken för Westerberg att springa på. Anfallaren drogs ordentligt i armen av en försvarare på väg fram och kunde därför inte ta sig loss, men var på väg in i straffområdet när nästa försvarare hinner ikapp och sätter ut bebet så anfallaren faller och bollen rullar sakta i målvaktens famn, men domaren fann inte något fel i någondera situation och matchen slutar med uddamålsvinst för Stockholmslaget.