Förlust med uddamålet
Östers IF Dam fick se sig besegrade med uddamålet mot ett fartfyllt Asarum IF FK i en match där det kändes som att Öster skulle kunnat klara oavgjort men inte riktigt nådde ända fram. 

ÖSTERS IF – Asarum IF FK 2-3 (2-3) 
25' 0-1 
29' 1-1 Camilla Ronström 
34' 1-2 
39' 1-3 
44' 2-3 Anna Hjälmkvist 

Östers startelva med en årsdebutant
E Jönsson 
M Bergstrand – E Karlsson – L Holmgren – N Ohlsson 
F Castro – A Hjälmkvist – F Karlsson – A Sandell 
N Karlsson – C Ronström 

Byten 
45' V Johansson (F Karlsson), E Gabrielsson (N Karlsson), C Brändström (F Castro) 
55' E Andersson (A Hjälmkvist) 
65' F Karlsson (M Bergstrand), H Goodwin (N Ohlsson) 
82' I Johansson (C Ronström) 

Asarum som hittills imponerat stort på försäsongen har visat att man klarar sig bra mot lag från högre serier och inledde bäst i Tipshallen. Det var faktiskt laget från serien under som satte tempo från början och gjorde det svårt för Öster att kontrollera spelet. Istället blev första halvtimmen väldigt fartfylld och på gränsen till oorganiserad där lagen bytte boll och anfall konstant. Asarum visade prov på fin teknik överlag och omställningarna var väldigt snabba. Under de första 20 minuterna så hade Asarum skapat tre-fyra riktigt kvalificerade målchanser där Elvira Jönsson i Östers mål räddade laget med fina utrusningar och räddningar. I den 18:e minuten fick hon även hjälp av backen Elin Karlsson som han ikapp en boll som gått förbi Elvira och få bort den innan den rullade över mållinjen. Därefter så kommer Öster tillbaka i matchen och börjar få ordning på spelet. Frida Karlsson har ett skott utifrån som går över och Camilla Ronström ett närskott som målvakten räddar. Lite snöpligt blir det istället mål för Asarum efter ett inspel från Östers vänsterkant där en Asarumspelare möter upp bollen centralt och vrider in den lågt i bortre hörnet, 0-1. 

Men Öster som börjat spelat bättre repar mod och kommer tillbaka omgående. Fyra minuter senare tar Camilla emot bollen strax utanför straffområdet. Felvänd lyckas hon täcka bollen bra innan hon vänder bort en motståndare och skruvar in bollen i bortre krysset för 1-1. Tempot dras ned något, Öster har en boll inne men Nellie Karlssons styrning döms bort på grund av offside. Asarum får sedan bollen olyckligt helt gratis till skänks efter en inspark och får på så sätt ett friläge. Elvira gör en riktigt bra räddning men hörnan som följer är riktigt bra slagen och via huvudet kan en Asarumspelare ge laget ledningen på nytt, 1-2. Även nästa mål görs på hörna men däremellan är Nellie K aktiv och har två höga skott som går strax över målvaktens ribba. 1-3 kommer därför i ett tufft läge när det känns som att Öster börjar ta över. Denna gång slås hörnan lite längre ut på bortre och där kommer en motståndare i hög fart och kan via en hård volley placera in bollen i mål. Halvleken avslutas på ett något slumpartat sätt då Öster får till en reducering. Nellie K slår ett inlägg som målvakten ser ut att ha kontroll på, hon tappar dock bollen och Anna Hjälmkvist är påpassligt framme och kan rulla in bollen i mål, 2-3, ett resultat som står sig till paus. 

Den andra halvleken är lite tempofattigare. Fortfarande jämn där Öster jagar och jagar men utan att hitta något riktigt vägvinnande spel. Faktum är att det under en tjugominutersperiod händer extremt lite och där uppspelen från Öster håller ganska låg klass. Istället skapas de flesta chanserna efter hörnor. Elin är nära att hitta rätt men skottet från närhåll täcks undan av en Asarumförsvarare. Även inbytte Erika Gabrielsson är framme och oroar efter en hörna. Bollen är på väg in men räddas på mållinjen och rensas undan. Erika får även nästa chans att kvittera och det är halvlekens bästa. Anna Sandell kommer runt på vänsterkanten och spelar den snett inåt bakåt, Erika vinner en duell centralt i straffområdet och skjuter snabbt mot mål men där räddas den och returen försvinner ut från straffområdet. Asarum skapar egentligen inte jättemycket att skriva hem om under den andra halvleken men är hela tiden bra i passningsspelet och det kändes som att man lyckades bra med sin taktiska deposition av matchen. För Östers del så hade man visst kunnat komma undan med ett oavgjort resultat men kvaliteten och orken fanns inte riktigt där denna kväll. Asarums seger är därmed inte helt orättvis i en match som slutar 2-3. 

Det är mycket matchande den här perioden och även denna afton blev det en ung uppställning som startade för Öster. Med mycket byten (laget avslutade matchen enbart med tre spelare som startade densamma) så märks det att spelet blir lite lidande. Med en månad kvar så ska det bli intressant att se om man kan lyckas spela ihop laget än mer och förhoppningsvis visa att man klarar av att hålla upp spelet under en hel match. En hel del ljusglimtar finns det att hitta. Elin Karlsson fortsätter att övertyga och Anna Hjälmkvist kommer att vara en stor tillgång när hon är helt matchtränad. Nellie Karlsson första halvlek var bra och bytet av henne var mest på grund av det intensiva matchandet som laget just nu är inne i. Även Camilla Ronströms insats som forward är intressant. Kanske är det en position som kan passa gotländskan som tidigare mest hållit till som mittfältare. I övrigt kan vi konstatera att Ida Johansson gjorde efterlängtad comeback efter långtidsskada. Hon fick sina första åtta minuter på nästan ett år vilket såklart är glädjande. 

Redan nu på lördag väntar nästa matchtillfälle och det är inte helt otänkbart att matchningen kommer att tuffas till något. I Öster har man planer att låta både Malin Winqvist och Mathilda Hasselgren få speltid mot Hovås Billdal IF vilket är två fina förstärkningar och välbehövligt inför året. 

Matchen kommer att spelas utomhus på Värendsvallens C-plan och matchstarten är satt till klockan 14.00.