Förlust mot seriekonkurrenten

Efter ett par bra insatser i inedningen av försäsongen tog segersviten ett abrupt slut mot seriekollegan Örgryte på Valhalla IP. Hemmalaget tog ledningen tidigt och vi fick varken presspelet eller passningsspelet att fungera och förlusten var inte mycket att säga om. Ett glädjeämne var dock att både Vladimir Rodic och Theodor Johansson var tillbaka i spel och stod för pigga inhopp.

Bänk:
Adolfsson,Kozica, Bonnah, Bladh Pijaca, Herdonsson, Kusu, Rodic, Johansson, Schwab

61' Kozica (Söderberg), Bonnah (Westermark), Herdonsson (Varmanen), Rodic (Magnusson)
70' Adolfsson (Berg), Kusu (Hauksson)
77' Johansson (Sigurgeirsson)
83' Bladh Pijaca (Ljung)

Mer statistik på förbundets matchsida

FÖRSTA HALVLEK

Vi bjöds på en händelserik inledning i det rödblå klassikermötet på Valhalla. Bara sekunder in i matchen lyfte Månz Berg en lång boll upp mot offensivt straffområde, och när Tagesson skulle rensa bröt Adam Begmark Wiberg detta och fick med sig bollen in framför mål, där Haglind Sangré tyvärr fick foten mellan och petade ut bollen till hörna.

En kort variant gav ingen utdelning och istället fick vi, innan minuten spelats, se matchens första farliga hemmaläge när Örgryte ställde om snabbt och spelade ut bollen på Anton Andreasson (en av fyra spelare i dagens ÖIS-trupp med österförflutet, tillsammans med Mathias Nilsson, Amel Mujanic och Mubaarak Nuh), men Tatu Varmanen följde med bra och kunde styra inlägget via ÖIS:aren ut till inspark.

Örgryte var dock snäppet hetare och redan innan tre minuter gått tog man ledningen. Ett snabbt kantbyte från vänster ut till höger följdes av en bra löpning av Tagesson som rullade in bollen mot första stolpen där Mujanic alldeles för enkelt fick ta sig genom och styra in 1-0 otagbart för Miloje Prekovic.

Öster kunde replikerat bara halvannan minut senare, efter en snabb boll från Sigurgeirsson upp på Bergmark Wiberg, som hittade en bra låg boll in framför mål på Isak Magnusson som avslutade distinkt men tätt utanför vänstra stolpen.

Nu duggade chanserna tätt. I 6e minuten styrde Tagesson bollen från nära håll men Preka var med och plockade den. Minuten senare låg Prekovic bakom vår bästa chans dittills när han såg Jesper Westermark i bra läge och slog en snabb låg utspark, där Jeppe gjorde det bra och vände sig loss från sin försvarare och hade fri gata mot mål, men Nilsson i Örgrytes mål läste anfallaren väl och täckte av avslutsvägen och kunde sedan sätta en klockren brytning och rensa.

Därefter kom det rasande tempot av sig och lagen bytte mycket boll på mitten. I 20e minuten såg vi så ett bra anfall av Öster när Hauksson hittade en boll genom till Magnusson som utsidade den genom backlinjen för Söderberg att springa på, men en back lyckades distrahera så målvakten hann före.

Öster var sedan på väg mot ett par omställningslägen den följande kvarten, men fastnade varje gång och skapade inga riktiga farligheter. Fem minuter före paus hettade det sedan till. Hauksson vann boll tio meter in på offensiv planhalva, fick bollen till Magnusson som väggspelade sig fram mot straffområdet innan han - via en stilig klackspark av Westermark - fick bollen till Bergmark Wiberg vars tunga låga avslut dock täcktes. Öster bet sig dock fast och hade flera täckta skott innan ett skott från Söderberg styrdes av en försvarare centimeter utanför högra stolpen.

ANDRA HALVLEK

Även efter paus hände det saker med en gång. Bara minuten hade spelats när Varmanen lyfte in en boll framför mål mot Westermark, som var starkare än sin försvarare men blev avblåst när denne damp i marken. Detta blidkade dock inte ÖIS-spelarna som började diskutera fysiskt och situationen mynnade ut i att både Westermark och Haglind Sangré (som redan borde haft ett gult kort efter en otroligt onödig tryckare i ryggen på just Westermark i första halvlek) fick syna det gula kortet.

Nu satt passningarna bättre för Öster och redan i 48e minuten såg det lovande ut igen. Sigurgeirsson tog sig fram i mitten och spelade in i straffområdet på Westermark, som valde att klackstyra bollen vidare ut till Magnusson, som dessvärre fick stanna till för att tajma tillslaget och sedan inte fick mer kraft i avslutet än att Nilsson kunde rädda.

Fem minuter efter paus kunde kvitteringen mycket väl ha kommit. Sigurgeirsson lyfte en fin frispark från högerkanten mot bortre stolpen, där Westermark sprang helt rätt och fick hyfsat tryck i nicken, men Nilsson stod för en jätteräddning. Westermark fick sedan foten på returen och petade in den mot mål men då fanns en försvarare på linjen och kunde rensa.

Istället fick hemmalaget i 55e minuten en frispark i bra läge sedan Sigurgeirsson rivit omkull Dahlqvist, och utnyttjade den på bästa vis. Andreasson skickade en flack boll in mot första stolpen där nyförvärvet Christoffersson utnyttjade sin längd ock bara stack fram pannan och touchade bollen förbi Prekovic.

Nu var uppförsbacken brant och hemmalaget trivdes bra med att kunna kontrollera spelet. I 62a minuten försökte Hauksson en chansning med en lång lyftning upp mot precis inbytte Ahmed Bonnah, som sånär kunde ta sig förbi Tagesson men en smart riktningförändring av försvararen bromsade Österyttern tillräckligt för att Nilsson skulle hinna först på bollen.

Bonnah var inblandad även i nästa Österläge när han vände inåt och hittade Kozica i bra läge strax utanför straffområdet men Kozicas avslut var halvmetern för högt för att hota.

Öster hade ändå mer spel nu men tappade i tempo efter 68e minuten, när en hörnretur nickades in framför mål där Örgrytemålvakten Nilsson helt missbedömde avståndet och boxade Hauksson i huvudet istället för att ta bollen. Dessbättre för hemmalaget var islänningen korrekt avvinkad för offside så påföljd uteblev.

ÖIS-keepern hade en bra dag, i 76e minuten stod han för en ny jätteräddning efter att Bergmark Wiberg frispelat Bonnah. Nilsson inte bara stoppade avslutet, han fick bollen rakt upp i luften och kunde därmed även ta hand om returen själv.

Två minuter senare fick så Öster straff. Bonnah drog upp ett snabbt anfall och spelade Rodic, som tog med sig bollen inåt innan han petade mot Herdonsson. Den unge högerbacken fick inte riktigt träff på bollen, men blev momentet senare tufft nedsprungen av en försvarare och domaren pekade omedelbart på straffpunkten.

Straffen förvaltade Rodic lite väl kyligt när han rullade in den mitt i mål, inte långt från Nilssons fötter.

Matchen hettade klart till igen efter reduceringen, men utan att det gav utdelning i klara lägen direkt.  Öster hade mycket boll inledningsvis men föll in i ovanan att lyfta relativt lättrensade inlägg. I 82a minuten försökte man kortpassa sig in från vänsterkanten på det sätt som glatt så många av oss i publiken tidigare i år, men Bonnah och Rodic var lite osynkade och sprag nästan ihop, varpå försvaret kunde få undan bollen.

I sista ordinarie matchminuten skulle Örgryte sedan ändå utöka sin ledning, även denna gång på en fast situation, när en väl slagen hörna styrde på Haglind Sangré och ställde Prekovic.

Stopptiden blev lite avslagen, men Öster hade en chans att få in en reducering de allra sista sekunderna. Rodic tog med bollen ner till kortlinjen och lyfte in framför mål där Bergmark Wiberg nådde högst, men inte kunde styra nicken på mål utan den stack en bit över.