Förlust mot serieledarna

Alla förhoppningar om att Halmstad skulle vara lite skakiga efter förlusten i Borås senast grusades snabbt i lördagens bortamöte. Hallänningarna visade istället en stabilitet som förklarar tabellpositionen, och när vi mot slutet jobbat oss in i matchen kom istället ett kontringsmål från målkungen Johansson och stängde matchen.

Stulic, Adolfsson, Engqvist, Magnusson, Drott, Zahirovic, Kusu

61' Drott (Hauksson), Magnusson (Bonnah)
80' Zahirovic (Varmanen)
85' Kozica (Kusu)
Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM  MATCHEN:

"Vi började matchen stressat och osäkert, och slog bort bollar i farliga lägen helt i onödan. Vi hade förberett oss bra och efter 23 omgångar finns det inga hemligheter, lagen vet varandras styrkor och svagheter men ändå släpper vi in det målet och då är Halmstad starka.

Sista tio före paus och i andra halvlek fram till målen tycker jag vi får matchen mer dit vi vill ha den och har chanser att utjämna. Men ett lag som Halmstad straffar dig stenhårt för varje misstag, det såg vi senast i Växjö och även här idag.

I slutändan vinner Halmstad rättvist och visar skillnaden i erfarenhet inte bara mellan lagen utan även i organistionen runt. Vi har jobbat för att minska det men är inte riktigt där än. De har elva poäng mer än oss och det är ingen slump.

Men vi fortsätter pusha, det är många poäng kvar och vi är fortfarande med och slåss om topplaceringarna. Nu har vi ett långt uppehåll och ska jobba på för att göra en bra avslutning."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Förutom ett snabbt anfall i första minuten, som slutade med att Jesper Westermark rullade avslutet på HBK-målvakten Nilsson Säfqvist, ordentligt första 20 minuterna på Örjans Vall. Vi föll hem djupt och lät Halmstad spela runt bollen och i 4e minuten blev det farligt. Karim kom till avslut från höger och Mathias Nilsson gjorde en bra räddning men returen gick rakt på Tot Wikström som dessbättre knappt hann reagerar och styrde avslutet över.

I 7e minuten var sedan HBK:s skyttekung Alexander Johansson nära att presentera sig när han sprang sig fri på en fin lyftning men Nilsson i målet gjorde sig stor och Johansson avslutade okarakteristiskt långt utanför mål.

Efter stor hemmapress fick Öster sedan i 19e minuten frispark en bit in på offensiv planhalva, Även om lyftningen nickades undan kunde HBK:s långa mittlås nicka undan men Öster bet sig kvar och jobbade fram en hörna från vänster.

Hörnan skickade Mattias Pavic hårt skruvat mot första stolpen men en försvarare kunde nicka ut den till ny hörna. Denna slutade lite förvirrande med frispark till HBK efter att Berntsson armbågat Alex Hauksson i magen.

Två minuter senare jagade Ahmed Bonnah ikapp en lång boll nere på kortlinjen och fick in den farmför mål, och även om försvaret kunde ta hand om den vann Jepser Westermark sedan tillbaka den och spelade Adam Bergmark Wiberg, vars försök att knorra in bollen i bortre hörnet dessvärre gick alltför rakt på Nilsson Säfqvist.

Det började se ut som matchen jämnat ut sig men i 28e minuten kom ett ödesdigert misstag när Öster slarvade bort bollen strax utanför eget straffområde och Halmstad högg direkt med flera man varav Allansson från dålig vinkel drog upp bollen stenhårt i bortre krysset till 1-0.

Östers replik kunde ändå kommit ganska omgående när Pavic kort tid efter avspark gick offensivt och rullade in en bra boll framför mål på Bonnah, som tyvärr inte fick träff på styrningen utan bollen fortsatte förbi mål ut över kortsidan.

Retsen av halvleken blev ganska stökig, men i 31a minuten kunde det blivit farligt när John Stenberg såg en öppning och slog en lång boll upp genom HBK:s bavcklinje mot Bergmark Wiberg som visat att han skulle ta löpningen runt sin ytterback och var väldigt nära att hinna men Nilsson Säfqvist läste bollen bra och hann precis före till bollen.

I 44e minuten kunde Öster ha lyckats med en underlig kombination när Bergmark Wiberg slog ett inlägg som via huvudet på Bonnah tog en båge och sökte sig mot en rusande Westermark, men målvakten lurades inte av den oavsiktliga styrningen och hann fram och kunde plocka bollen.

På den långa stopptiden hann lagen sedan med varsin chans efter hörnor. I andra stopptidsminuten nickskarvades en högerhörna ner mot Månz Berg, som knappt hade tid att reagera och fick avslutet en bit över. Minuten senare var det hemmalaget som efter en kort variant lyfte bollen mot bortre men Berntssons nick stack en bra bit till höger om mål.

Snart efter paus kunde ett nytt misstag stått Öster dyrt. Berg fick ingen kraft i en hemåtpass och Johansson högg direkt och fick ett friläöge, men en bra utrusning av Mathias Nilsson stängde vinklarna för anfallaren och när avslutet kom lågt hann Nilsson dit med foten.

Öster hade sedan betydligt mer boll än före pauoch tio minuter ini andra blev det farligt ett par gånger om. Först lyfte Kozica in en boll från kanten som målvakten tog men tappade, men tyvärr nådde Westermark trots att han höll sig framme inte dit utan bollen studsade ut till hörna.

Denna nickades ner till Bonnah som från bra läge avslutade hårt och lågt men bollen styrde på en förvsarare ut till en ny hörna. På denna nådde Westermark högst men kunde inte hålla ner nicken som stack en bit över mål.

Halvvägs genom andra hade Öster en bra period när man bet sig kvar runt HBK:s mål. I 68e minuten spelade Pavic ut till Bergmark Wiberg som slog ett hårt inlägg mot Kozica men en försvarare kunde brösta ut bollen till hörna.

När Öster pressade på passade istället hemmalaget på. Ahlstand vann boll och slog ett snabbt uppspel för Johansson att springa på, och även om Nilsson var bra ute även denna gång och sånär fick stopp på bollen hade hallänningen nu marginalerna på sin sida och den studsade vidare retfullt in över mållinjen.

Nu hade hemmalaget medvind och de rödblå började hänga med huvudena och förutom ett halvhjärtat nickavslut på mål i 82a minuten var de enda Österinsatser som stack ut under resten av matchen två bra räddningar av Mathias Nilsson. I 77e minuten var Johansson framme igen men Östermålvakten kastade sig modigt ner framför fötterna på anfallaren och fick undan bollen. I 83e minuten fick Boakye bollen av Österförsvaret bara meter från mål och försökte utsida bollen förbi Nilsson som dock hann upp med händerna och kunde freda sitt mål.