Förlustnollan spräckt i Smålandsderbyt

Öster fick en drömstart i Smålandsderbyt mot Jönköping när Johan Persson nickade in ledningsmålet redan i nionde minuten, men föll sedan i de grönvitas kontringsfälla och fick notera årets första bock i förlustkolumnen.

ÖSTERS IF - JÖNKÖPINGS SÖDRA IF 1-3 (1-1)

Keene

70' Alexandersson (Rochester Sörensen), Petrovic (Karlsson)
76' Ahmed (Persson)
87' Henningsson (Johansson)

Mer statistik på förbundets matchsida

Denis Velic om matchen:

"Vi hade en matchplan, vi visste att vi möter ett lag som vill ha mycket boll och första 15-20 ville vi störa dem och fick till en match som passar oss bra. I 25-30 minuter tycker jag vi har bra kontroll, men sen sorterar vi lite dåligt i straffområdet (på deras mål). Den är så länge i luften, det måste vi göra lite bättre.

Jag tycker faktiskt Jsödra hotar mer i första halvlek, men ändå gör de två av sina mål i andra. Jag har inte sett 1-2 men nånstans räknar vi fel. Sedan kommer 1-3 lite för snabbt, jag önskar vi hade kunnat fundra lite längre och få en annan matchbild.

Jag önskar att jag kunde sitta här och säga att allt var värdelöst och vi var jättedåliga, det hade varit enklare på något sätt men det tycker jag faktiskt inte vi är. Jag tycker det är en bra fotbollsmatch mot eyy Jsödra som många tror ska vara på den övre halvan.

Jag är besviken på resultatet men blickar vidare mot nästa match och en veckas spelledigt, som vi inte haft på länge."

Det var tydligt i inledningen vilket lag som hade självförtroendet i ryggen och redan i tredje minuten kunde det blivit farligt när Öster ställde om snabbt efter en bollvinst vid mittlinjen, men sistabollen från Marc Rochester Sörensen blev ett mellanting mellan alternativen Mattias Pavic och Calle Johansson som gick rakt på Södras lovande vänsterwinger Marques som enkelt kunde rensa.

Öster fortsatte spela med självförtroende och hade bland annat en bra lyftning från Pavic upp på James Keene som bemöttes med en axel i ryggen, ett avslut från Rochester Sörensen och ett jättejobb där Pavic grävde loss bollen mot två mittbackar men var precis efter målvakten Frank Pettersson att nå den, innan Östers spelövertag skulle ge utdelning i nionde minuten.

En till synes alldaglig frisparkssituation halvvägs in på offensiv planhalva smektes med millimeterprecision av Pavic in i straffområdet där Johan Persson nickstyrde in bollen vackert i bortre burgaveln. Ett mål som repriserna visar var fyra-fem centimeter offside på Perssons axel, men i en värld dit VAR:s millimeter"rättvisa" ännu inte nått fortfarande låter oss njuta.

Fem minuter senare kom nästa frisparksläge, denna gång en variant mot en på bortre stolpen båglöpande Fredrik Lundgren men bra försvarsspel av Al-Ammari omintetgjorde en egentligen ganska bra plan.

Nu tog matchen fart och i 16e minuten snodde Calle Johansson bollen, fick en bra framspelning från Rochester Sörensen men fick se sig precis slagen i löpduellen av Haliti som kunde avstyra vad som såg ut som ett givet friläge. Strax därefter var det nära åt andra hållet när Marques gjorde ett bra jobb till vänster och försökte hitta in till Hamidovic men en bra brytning av Fredrik Lundgren räddade från ett jätteläge.

Minuten senare såg det farligt ut när Jsödra - med flertalet bra skyttar i startelvan - fick frispark fem meter utanför straffområdet men Al-Ammari drog lyckligtvis bollen rakt i muren.

Efter en period av lägre intensitet blixtrade gästerna till i 29e minuten, när Al-Ammari lyfte bollen från distans in i straffområdet där Omondi fick alldeles för mycket tid på sig och kunde kosta på sig en extra dragning innan han rullade in kvitteringen under Mehic.

Öster kunde återtagit initiativet i 31a minuten när en Jsödraback halkade och tappade bollen precis utanför eget straffområde och Calle J högg snabbt men andraläget med Rochester Sörensens inlägg seglade över Keene i mitten. Strax därefter stod gästerna för ett bra läge när Hamidovic slog en snabb boll på en påpasslig Gustafson men en resolut utrusning av Damir Mehic satte stopp för planerna.

Tre minuter före halvtid jobbade Öster fram en vänsterhörna som sånär gav resultat. En fint slagen boll från Pavic hittade Örnblom, som fick bra träff med pannan och skickade bollen stenhårt tätt över första krysset.

Efter paus var båda lag inledningsvis försiktigare och det dröjde tio minuter innan något lag kom till en rejäl chans. Då kom årets första miss av Mehic när han skulle rensa bollen men slog den rakt i gapet på Hamidovic, men bra försvarsagerande av Lundgren och Drott kunde avstyra.

Istället jobbade Öster halvminuten senare fram en bra chans när Silverholt hittade ett flackt inlägg mot mitten men Keene blev avblåst för väl entusiastiskt spel.

I 57e minuten var Öster nära ett friläge när Rochester Sörensen slog en diagonalboll för Johansson att springa på men en strategisk axelryckning från en förbisprungen försvarare bromsade Blomstermålasonen tillräckligt mycket för att en annan försvarare skulle nå mellan och rensa.

Bara minuten senare kom istället målet bakåt när ett till synes missat inlägg fån Omondi på högerkanten passades bakåt av Marques till Al-Ammari som iskallt prickade in 1-2 lågt vid vänstra stolpen.

Öster var nära att kunna utjämna med dryga timmen spelad när Rochester Sörensen tog en bra löpning in bakom backlinje men väntade lite för länge med inspelet vilket inte lät Pavic komma till avslut utan en försvarare kunde rensa till hörna.

Östers jakt på kvittering skulle kosta efter en fantastisk omställning av Omondi i 64e minuten, där han sprang ifrån sin försvarare, vände bort denne och spelade in till en helt ren Hamidovic som kunde raka in bollen i öppen bur.

Efter 1-3 kom matchen av sig och trots offensiva byten från båda sidor skapades inte mycket och de två lägen som kan räknas låg Östers inbytte Petar Petrovic för. I 73e frispelade han Alexandersson i vad som felaktigt blev avblåst för offside, och två minuter senare kom ett riktigt bra reduceringsläge när han  tog sig runt sin försvarare och spelade in i mitten där både Keene och Alexandersson fanns men ingendera tog avslut utan spelade bakåt på Persson vars hårda skott styrdes ut till hörna.