Första poängförlusten hemma

BP smyger allt närmre

Om man vill vara positiv konstaterar man att Öster idag gjorde sin nittonde raka Superettanmatch utan förlust. Och att Darijan Bojanic underhöll när han fick chansen från start. Pessimisten kontrar dock snabbt med att BP plockat in fyra poäng på två omgångar, att Öster gick mållösa av plan för första gången sen förra oktober och att passningsspelet stundtals såg väldigt slarvigt ut.

75 Wihlborg - Henningsson

Inledningen på höst-hemmapremiären kom att bli symptomatisk för hela matchen - det hände inte mycket alls i den tryckande värmen. När det ändå i tredje minuten kom en chans var det mindre typiskt gästerna från väst som stod för den. Bruno Santos fick ett perfekt inlägg från Mikaelsson, och tvingade Nadj till en reflexräddning rakt upp i luften, men när den väl kom ner rensade Vasilj tryggt.
Minuten efter var det dags för Östers första chans på en vänsterhörna efter att Bojanic och Velic samarbetat till vänster. Nye vänsterhörnläggare Bojanic slog den bra, men en LSK-försvarare kunde rensa ut till en högerhörna som Bojent slog halvvägs upp till Handelsrondellen.
Bojent lät sig inte nedslås av det, och fem minuter senare var han ytterst nära att få utdelning. På en lång frispark efter att Henningsson rivits ner försökte Bojent lyfta bollen över Sandberg i bortre krysset, men bollen lyfte någon decimeter i medvinden och prickade nesligt nättakets ovansida.
Ytterligare fem minuter senare var vi knappa kvarten in i matchen, och var nära att få se Darijan Bojanic presentera sig. Öster utnyttjade ett snabbt inkast som Söderberg nickade fram till den unge yttern, men Bojanic fick inte träff på bollen utan den drev iväg långt till höger.
Strax därefter var det än en gång nära. En låg hård hörna från Bojent nådde Vasilj vid bortre stolpen, men en försvararfot lyckades få undan bollen. Inte heller Velic snygga klackförsök på returen gav någon utdelning. Vänsterhörna som resulterade kunde blivit riktigt farlig, men nickstyrdes ut till ännu en hörna (verkligen dags att återinföra "tre hörnor straff"), som den gröna utan problem kunde rensa undan. Bojanic skulle visa upp sig även minuten senare, när han snappade upp en katastrofalt slagen LSK-frispark och gjorde två spelare i en vrickning, men sedan sparkades ner av Genalvo som inte ens fick ett gult kort som tack.
Darijan verkar för övrigt definitivt (för att låna tränare Hansens liknelse) lärt sig hitta i verktygslådan. Ännu någon minut senare hittade han ingen att spela, utan klev istället själv förbi tre försvarare, men kunde tyvärr inte få iväg något särskilt skott.
Efter en period med mycket bollbyte på mittplan stack hemmalaget med tio minuter kvar till paus upp igen. Söderberg kunde trots att han togs hårt få iväg en hög boll in i straffområdet. När Ljungskiles Ljunggren-Eriksson sedan skulle ta ner denna backade han in i Bojanic och föll, men istället för ett friläge för Öster fick vi en frispark för försvararen.
Stefan Karlsson har fått mycket beröm för sina offensiva insatser i år, men även defensiven har blivit vassare. Tre minuter före paus bjöd han på en klockren glidtackling på straffområdeslinjen när Robin Iglicar var på väg genom.
Öster hann med en chans till före halvtid. Bojent slog en lite högre hörna, som nådde Henningsson vid bortre stolpen, men nicken gick halvmetern utanför Sandbergs högra stolpe.

I halvtid fick vi se Östers tidigaste byte i år, när Matteo Blomqvist-Zampi ersatte Jonas Hellgren. Matteo testade omedelbart Sandberg med en rapp volley som LSK-målvakten dock inte hade något bekymmer med.
Fem minuter senare underhöll Freddy Söderberg. Efter att ha gjorts ner (för?) hårt av Björlund i straffområdet fortsatte han spela liggande och kunde sånär spela fram Blomqvist-Zampi med en fotsuls-volley.
Iglicar hade ingen tur med Stefan Karlsson. Sju minuter in i andra halvlek var han åter på väg genom, denna gång framskarvad av Santos, men än en gång var Östers högerback på plats och knep bollen med ett Fredde Bild-ben - denna gång toppat med en sittande nick för att inleda omställningen.
Blomqvist-Zampi och Söderberg fick inte det offensiva samarbetet att klicka riktigt, vilket illustrerades alltför väl timmen in i matchen. Först kom MBZ på högerkanten men fick ingen höjd alls på sitt inlägg, och minuten senare när ett nytt omställningsläge dök upp så hamnade passningen på Söderbergs häl.
Fem minuter senare kunde en försvarsmiss stått Öster dyrt. Ljunggren-Eriksson fick springa helt själv på en boll medan hemmaförsvaret verkade förvirrade, och kunde nå Iglicar med ett lågt inlägg, men Vasilj kunde hålla undan anfallaren så bollen bara rann ut till inspark.
Båda lagen fortsatte försöka. Med tjugo minuter kvar stack gästerna upp i tre mot tre, och Ljunggren-Erikssons avslut stack inte högt över. Minuterna senare var det Östers tur att ha oflyt, när Nurkic drog upp ett anfall från sin vänsterkant och via en Söderbergnick spelade fram MBZ, som av oklar anledning blåstes av i bra läge.
Öster pressade på mot slutet, och med två minuter kvar av ordinarie speltid kunde det kostat. Runnemo var på väg genom och blev till synes fälld i bra läge, men domaren vinkade avvärjande.
Minuten efter kom ännu en hårt dömd frispark för försvaret (varje duell i matchen mellan en försvarare och en anfallare slutade med frispark för försvararen), när Blomqvist-Zampi och Sandberg stötte ihop långt ute i Ljungskiles straffområde i vad som såg ut som en helt normal kamp om bollen.

Att ha 16-4 i skott och 10-0 i hörnor utan att åstadkomma någon riktigt het chans är oroväckande, särskilt med tanke på hur effektiva Öster varit på fasta situationer tidigare i år. Med hela åtta dagar till nästa match har dock tränarna alla möjligheter att få spelarna att hitta tillbaka till vårens spel.

Text:Support1930