Fortsatt måltorka i Göteborg


Öster fortsätter ha svårt att göra mål i Göteborg - sedan segern mot Häcken i augusti 

2013 har det nu gått fem matcher utan Växjömål. Mot Örgryte blev det extra tungt då 

förlusten medför ett gap på sju poäng upp till Oddevold på kvalplatsen.

 

ÖRGRYTE IS - ÖSTERS IF 1-0  (0-0)
72' 1-0 Olsson

 

Publik: 2087

 

Östers startelva:
Nilsson
Björkén - Lindblad - Vasilj - Nurkic
Drott - Velic
Henningsson - Strömberg - Rajalakso
Söderberg

 

Byten:
57' Shaze (Rajalakso)
78' Blomqvist-Zampi (Strömberg), Elvby (Henningsson)

 

Statistik på förbundets matchsida.

 

Alla bilder: Andreas Nilsson/bilderna.it

Första Halvlek

 

På ett för dagen mer än vanligt blåsigt Gamla Ullevi inleddes matchen trevande - det märktes att det var två lag med respekt för varandra som ville känna på motståndet. Fem minuter in i matchen utmanade ändå Öster ordentligt och skulle nog egentligen haft straff. Fritiof Björkén stack på en boll från Freddy Söderberg, hann förbi sin mittback och rullade en boll inåt som fastnade på armen på densamme när denne (för övrigt Hannes Sahlén som den minnesgode känner igen framför allt från kvalmatcherna mot Qviding 2010) försökte täcka inlägget - definitivt långt från kroppen och i en onaturlig vinkel men domare Ladebäck höll inte med utan utdelade bara hörna.

 

I nionde minuten var det så dags för hemmalagets första offensiva avslut när Sebastian Olsson klippte till hårt men ett antal meter till höger om mål. Tre minuter senare hotade Öster igen - först när Strömberg volleyskarvade ett lågt inlägg över och i anfallet efter genom ett bra inlägg från Henningsson mot Rajalakso där ÖIS-målvakten Fredrik Andersson dessvärre var stabil och plockade ner bollen.

 

I 14e minuten fick Örgryte frispark i bra läge tre meter utanför straffområdeslinjen men Östlings skruv runt muren var inget som helst bekymmer för Malkolm Nilsson. Nu hade hemmalaget fått igång spelet och två minuter senare var det Henriksson som hann runt på högerkanten och försökte rulla in ett lågt inlägg som Nurkic kunde styra undan. I 18e minuten var det så dags för dagens dittills bästa chans när Lindström spelade fram en perfekt löpande Anklev som slog ett mycket bra inlägg som sånär nådde en fri Henriksson men där Vasilj dessbättre fanns på plats och nickrensade ut till hörna. Hörnan hamnade till slut hos Atashkadeh som försökte ta avslut mot första stolpen men missade målet med en halvmeter.

 

Med nästan precis en fjärdedel spelad av matchen var Öster mycket nära att ta ledningen efter ett snyggt anfall. Strömberg petade ut bollen till Björkén som hann ikapp den vid kortlinjen. Fritiofs inlägg styrdes på ett försvarande ben och blev istället ett avslut som var mycket nära att ställa Andersson men ÖIS-målvakten kunde precis nå att peta bollen över ribban.

 

Senast Öster var i Göteborg stod fasta situationer oss dyrt och det var nära att upprepas under måndagen. I 26e minuten lyfte Örgryte en inåtskruvad hörna förbi Nilsson där Björkén lyckligen fanns och kunde nicka undan bollen. Två minuter senare upprepades nästan exakt samma scenario - denna gång var bollen definitivt på väg in i mål om inte Björkén nickskarvat den vidare till hörna. halvtimmen in i matchen kom en tredje liknande, och denna gång såg det ut att bli ännu farligare innan domaren hittade en avblåsning för ruff mot Nilsson.

 

Med fyra minuter kvar till paus ville upprörda ÖISare ha straff efter ett vackert anfall. Mourad lyfte in bollen mot Atashkadeh som petade den förbi en försvarare och sedan föll på Kalle Lindblads ben när denne rensade ut bollen till hörna, men domaren var säker på sin sak när han visade mot hörnflaggan.

 

Dryga minuten senare fick Malkolm Nilsson göra en riktigt bra räddning när bollen efter vad som såg ut att vara ett borttappat anfall nådde Sebastian Olsson som försökte rulla in den mellan benen på Nilsson men målvakten knep ihop och fredade sitt mål.

 

 

Andra Halvlek

 

Efter paus dröjde det fem minuter innan det hettade till, men då hotade Örgryte rejält. På ett inlägg från vänster fanns både Atashkadeh och Henriksson på plats i bra läge men den förstnämnde nådde inte bollen och den senare fick ingen bra träff utan skickade nickavslutet högt över.

 

I 56e minuten stod Österförsvaret för två bra insatser. Först gjorde Vasilj en jättebrytning när Atashkadeh passerat honom och avväpnade helt anfallaren. Efter ett stulet uppspel fick hemmalagets Jakob Lindström bollen och avslutade lågt mot högra stolpen men Nilsson gjorde en riktigt bra räddning.

 

Efter stor ÖISpress stod Öster för två bra målchanser knappa kvarten in i andra halvlek. Först lyfte Velic över bollen till Strömberg som var fri på vänsterkanten men Andersson stod för en jätteräddning på skåningens avslut. På hörnan tappade målvakten först bollen och det såg lite farligt ut men domaren valde att blåsa frispark.

 

Hemmalaget tog ändå snabbt tillbaka initiativet och skapade flera bra chanser. I 62a minuten slet sig Atashkadeh genom och avslutade hårt men en bit utanför mål. Fem minuter senare kom ett inlägg från vänster där Österförsvararnas bevakning av just Atashkadeh lämnade Mourad fri på bakre stolpen men Örgrytekaptenen nickade avslutet strax över.

 

Minuten senare kom Öster ändå till ett bra läge. Velic lyfte en boll mot Söderberg i en vältajmad löpning, men anfallaren hamnade långt ut till vänster och när han försökte placera in bollen bakom Andersson hann en försvarare mellan och kunde bryta.

 

Med knappa tjugo minuter kvar skulle hemmalagets bombardemang av hörnor slutligen löna sig. På en vänsterhörna nickskarvades bollen av Mourad vidare till Olsson som kunde dra upp den stenhårt i vänstra krysset. Österspelarna protesterade förgäves och tyckte att Mourad tryckt undan Nilsson vid nicken men lyckades inte övertyga domaren.

 

Tre minuter senare var det farligt igen när Atashkadeh högg på en misslyckad bakåtnick och kom fri med Nilsson men målvakten väntade ut honom och styrde ut anfallaren mot kortlinjen där han avslutade i burgavelns utsida.

 

Mot slutet jagade Öster. I 84e minuten lyfte Björkén upp en boll på inbytte Blomqvist-Zampi som skarvade vidare till Söderberg i bra läge men blev avblåst. Minuten senare tog Shaze en bra femtiometerslöpning med boll innan han spelade fram till Söderberg, som dessvärre blev av med bollen till Sahlin.

 

I sista ordinarie minuten såg det lovande ut. Velic lyfte in en frispark och målvakt Andersson tappade bollen när han skulle plocka ner den, men när Vasilj skulle försöka trycka in returen blåste Ladebäck än en gång av till förmån för försvaret.

 

Öster fortsatte jaga in på stopptid. I 93e minuten rullade Velic ut till Nurkic som la ett lågt inlägg in mot Söderberg och MBZ, men Andersson kunde precis nå ut och ta den bollen innan den nådde sin destination.

 

 

ÖIS Play bjuder på matchen i repris: