Framtiden är ljus för Södracupen

 

 

Historien sträcker sig tillbaka till början av 70-talet, då Julcupen spelades i sitt för tiden toppmoderna bolltält eller "barracudatältet" som det kallades i folkmun. 

 

Redan då var cupen unik eftersom den spelades inomhuspå en fullstor plan. Södracupens vision är att bli Sveriges mest attraktiva inomhuscup i fullstor inomhusarena.

 

I slutet av 80-talet, i samband med att Växjö Tipshall stod färdigbyggd, bytte cupen namn och skepnad till Södracupen.

 

Bortsett från något år pga snötyngt tak, har cupen spelats i nuvarande form 23 gånger. 

 

Då hette cupgeneralen och eldsjälen Erik Fransson, idag heter han Jacob Gustafson. 

 

Inför den 24:e gången möter vi Jacob Gustafson som tog över projektledarrollen för cupen. På tre år har antal lag vuxit från 60 lag till 150. Cupen spelas under perioden 27 december till 18 januari varje år och uppdelad i olika klasser spelas det 5-, 7-, 9- och 11-manna. 

 

- Cupen är hetare än någonsin och vi tar stora steg framåt för varje år nu. Från att bara ha varit en cup som rullar från år till år, vill vi nu ta nya steg. Med ett förnyat koncept och nytt sätt att planera och genomföra cupen är min vision att Södracupen blir den mest attraktiva vintercupen och att det blir en själklarhet att åka till Växjö och lira, säger Jacob.

 

- Sedan tre år har vi fått en rivstart och intresset för att delta är stort. Lag från hela landet anmäler sig och efter att vi öppnat upp för anmälan inför årets upplaga, har vi redan efter en vecka ett 50-tal lag anmälda. Närmaste veckorna räknar vi med att fylla upp de allmänna klasserna, till vilka alla lag är välkomna att anmäla sig. Att vi når taket 150 lag i år, är inget jag oroar mig för, tvärtom känns det smärtsamt att behöva neka lag pga platsbrist. Hellre det än tvärtom och att vår drivkraft i att utöka cupen växer. Intresset bland sponsorer och partners blir större och större. Nästa år, dvs 2015/2016 firar Södracupen 25-årsjubileum och vi stänger inga dörrar för fler lag och nya möjligheter, fortsätter Jacob.

 

- Nytt för i år är bl.a att alla 11-mannalagen spelar i det vi kallar för "Södracupen Invitational", vilket innebär att vi exklusivt bjuder in bra lag för att öka kvaliteten på cupen. Nytt för i år är att vi erbjuder videofilmade matcher, vilket möjliggör för 11-mannalagen att använda materialet i sin spelarutbildning. Just nu arbetar vi för högtryck med att kontakta, informera och bjuda in lagen i "Invitational". Jag ser verkligen fram emot årets upplaga och att vi både lag- och publikmässigt gör årets Södracup till den bästa hittills, avrundar Jacob.

 

Allt om cupen hittar du på www.sodracupen.se 

 

Följ Södracupen på Sociala Medier