Gero räddade cuphoppet

Ofarligt Österspel och en storspelande Rynningemålvakt var nära att ställa till en cupskräll i lördagens tävlingspremiär, men ett sent nickmål av Alhaji Gero såg till att vi fortfarande har ödet i egna händer.

RYNNINGE IK - ÖSTERS IF 1-1 (1-0)
1-0 28' Diawara
1-1 87' Självmål

Publik: 184

Fotnot: granskning visade som misstänkts att kvitteringsmålet var ett självmål, men inspirerade av Geros vilda målfirande (komplett med en Freddy Borgsk trekvartsvolt) får artikelns rubrik kvarstå.

Öster ställde upp med:
Kljajic
Nurkic - Lindblad - J Andersson - Konate
Bergholtz - Birgersson - Hellgren
Zlojutro - Söderberg - Henningsson

66 Gero (Birgersson), Wihlborg (Lindblad)
78 Wennerhag (Henningsson)

Trots träning på vattnat konstgräs i Tipshallen såg Öster i första halvlek ut att ha svårt med bedömningarna på den fuktiga kalla mattan på Behrn Arena, och mången boll stack alldeles för brant.
I själva verket var det hemmalaget som hade matchens två absolut bästa målchanser, och om Tidjani Diawara slagit sitt sista avslut innan paus någon centimeter åt höger så hade Öster haft ett 2-0 underläge att jobba mot i andra.

Redan i första matchminuten visade Rynninges anfallare Tidjani Diawara att han var farlig, men var lite för het i sin löpning och blev avvinkad för offside. Minuten senare visade Rynningeförsvaret att man inte tänkte lägga fingrarna mellan, när Elmin Nurkic bjöds på en rejäl tryckare några meter utanför offensivt straffområde. Frisparken slog Zlojutro via muren på Rynninges målvakt Andreas Carlström - som skulle komma att stå för ett par betydligt mer imponerande räddningar (han gjorde sitt livs match enligt Rynninges hemsida).
    Efter dryga tio minuter bytte lagen chanser. Först försökte sig Nurkic på en dribblingsräd men fastnade på den siste försvararen, och i omställningen efter var det Johan Anderssons tur att jobba ikapp och stoppa snabbe Diawara.
    I 17 minuten kom matchens första riktigt bra målchans, när Zlojutro lyfte in en frispark mot bortre stolpen, och Johan Andersson nådde högst men skarvade bollen tätt till höger om mål. Tre minuter senare bjöds Öster på en jättechans på en liknande frispark, då bollen efter lite studsande damp ner hos en helt fri - och rimligen offside - Söderberg, som i sin förvåning över att inte bli avvinkad avvaktade lite, och när avslutet väl kom kunde Carlström göra en eminent reflexparad och trycka ut bollen till en hörna, som slogs bra men blåstes av för ruff.
    De följande minuterna radade Öster upp förarbeten som borde resulterat i riktigt bra lägen, men utan att nå ända fram. Först gjorde Konate ett av sina typiska ryck på vänsterkanten och slog ett hårt lågt inlägg men ingen utmanade utan en försvarare kunde rensa ut till hörna. Minuten senare nickades ett inlägg ner till Zlojutro i bra läge, men dennes volley landade rakt i magen på Rynningemålvakten. Slutligen, ännu några minuter senare, kom en miss som skulle stå Öster än dyrare. Lindblad lyfte in bollen till Söderberg, som trickfintade sig in i straffområdet och spelade fram en väldigt fri Henningsson, som dock rullade avslutet rakt på målvakten. På den följande utsparken utnyttjade Rynninge en miss i Österförsvaret, och Diawara kom helt fri med en Kljajic som hamnat på mellanhand och kunde kallt lyfta in ledningsmålet.
    Efter målet tappade matchen tempo, men med tio minuter kvar till paus var kvitteringen ytterst nära Konate slog ett nytt lågt inlägg, men den här gången fick försvararen som nådde bollen snedträff och fick till ett mycket vackert avslut, som Carlström på något sätt hann kränga sig runt och rädda ut till en hörna - vilken resulterade i ett hårt nickavslut i den vänstra burgaveln - men dessvärre dess utsida. Minuten senare vann Zlojutro bollen på mitten och provade själv avslut från 30 meter - stenhårt men strax till vänster om mål. Öster fortsatte jaga in mot paus, men tappade i sin anfallsiver än en gång Tidjani Diawara, som hade fri lejd mot mål. En stenhård löpning av Karl-Johan Lindblad gjorde att han kunde komma ikapp och störa anfallaren i avslutet som denne rullade förbi Kljajic, i vänsterstolpens insida och tillbaka ut på plan där Östermålvakten kunde snappa upp den och pusta ut till domarens halvtidssignal.

I andra halvlek såg Öster betydligt mer fokuserat ut, men trots en lång rad av inlägg dröjde det tolv minuter innan något avslut riktigt hotade. Då fick Carlström å andra sidan göra en ny fantomräddning. Konate lyfte in en boll mot bortre målgården, där Birgersson väntade och tryckte till bollen bra med pannan, men trots bra träff och kort avstånd hann Rynningemålvakten få upp handen och trycka undan bollen. Tre minuter senare var Zlojutro nära att ställa Rynningemålvakten, när han på en frispark från 35 meter slog en bra placerad boll strax under ribban i bortre hörnet, men Carlström som stått långt ute hann bak och nådde att styra den över ribban. Två hörnor senare drog hemmalagets kapten August Holmberg upp en omställning på högerkanten, och rullade in bollen mot en fri medspelare. Hemmalagets vrede när bollen stannade på en glidtacklande Österspelare och till synes fastnade på armen under kroppen (omöjligt att säga på 90 meters avstånd i diset) var förståelig.
    Med sju minuter kvar tog sig inbytte Gero - trots flera fula smällar mot benen - genom Rynninges försvarsled och avlossade precis den kanon mot krysset vi vill se, men fick trots detta se bollen styras till hörna av Carlström. Minuten senare avslutade Hellgren via ett försvararben, men inte heller detta lurade målvakten och ännu en minut senare var Zlojutro framme med pannan på ett inlägg, men fick avslutet precis på fel sida om stolpen.
    Tre minuter före full tid skulle ändå kvitteringen komma. Zlojutro fick en snällt dömd vänsterhörna med sig och skruvade den hårt inåt mot bortre stolpen. För en gångs skull nådde inte Rynninges målvakt ända upp (mycket tack vare en strategiskt placerad men fullkomligt stationär Johan Andersson som mur) och styrde bollen mot eget mål, där en förvånad försvarare, som stressad av Gero nickade bollen rakt upp i nättaket - om den då redan passerat mållinjen lär vi aldrig få veta. Klart är iallafall att målet var förlösande, och gladast av alla var Alhaji Gero. Han måljublade vilt, och avslutade firandet med en endast trekvarts färdig volt.
    På en minuts stopptid kunde Öster ha vänt matchen hela vägen. Gero bröstade ner bollen till en fri Söderberg, men denne såg ut att halka i skottögonblicket och avslutet hamnade långt ut till vänster om mål.
    När alla trodde att matchen var slut kom ett domslut som kan bli tungt. Elmin Nurkic klev in klumpigt i en duell vid mittcirkeln (bröstkorg mot axel) och förtjänade helt klart ett gult kort, men fick syna det röda direkt. Om det var för vårdslöst spel eller en synnerligen välvillig målchansutvisning är oklart, men att Nurkic missar cuphemmamatchen är därmed klart.