Grattis på 88-årsdagen vår älskade förening!

Det är den tjugonde april 1930. Det är en vacker vårdag. Påskdagen. Prick klockan tio på förmiddagen samlas femton gossar precis som de avtalat vid Påskaftonens biograbesök. De såg "Sista varningen" på Scala inne i staden. De kommer alla från Växjö Östregårds Municipalsamhälle. Inte ännu på ett decennium kommer de tillhöra Växjö Stad. 

De äldsta slår sig ner på den lokala elektricitetsföreningens upplag med telefonstolpar. Kvarnhagens nöjespark är som en fondtapet till gossarna i denna högtidsstund. Några av de yngsta "får inte plats" på stolparna då tolvåringar som bekant ska veta sin plats. De yngsta får snällt kliva in under taket till Byggmästare Ernst Peterssons förråd där virket utgör temporära sittplatser. Dessutom mindre bekväma sådana än de betydligt jämnare telefonstolparna. 

Sågstocken intill dem bär en aura av hårt arbete som skarpt kontrasterar mot nöjesanläggningarna. Scen. Dansbana. Längre bort: skjutbana. I den konstgjorda dammen, som gubben Rosén grävt ut själv med sina bara händer, häckar ett par sjöfåglar med en förgäves förhoppning om en förlupen brödbit. 

Gossarna klubbar dock raskt igenom grundandet av Östers Fotbollsförening där och då. Gossarna planlägger sina första organiserade träningspass under ÖFF-flagg på en gräsplätt ett nordvästligt stenkast därifrån. Två år senare skulle denna plätt komma att bytas mot Lutavallen längre upp på Öster parallellt med det att Föreningen blev Idrottsförening och bytte färg från gulblått till rödblått. Den kommande medlemmen Stig Svensson skulle dessutom komma att bo i ett hus bara trettio meter bort många år senare. Det vet gossarna inget om där och då. 

Blott minuter senare ser sjöfåglarna inte längre dammet bakom gossarnas cyklar. De har redan kämpat sig femhundrafemtio meter västerut. Upp på Staglabacken. Utsikten över sjön, över staden och bort mot den vida världen är helt enkelt oemotståndligt som bakgrundsvy. Gossarna förevigar grundandet av deras egen lilla förening med ett fotografi. Den första lagbilden. Trettioåtta år före det att föreningen skulle komma att vinna sitt första Svenska Mästerskap. 

Skrivet av: Peter Hansen 

 

Stort grattis på 88-årsdagen vår älskade förening! Idag är det ungefär 32 120 dagar sedan vår underbara förening föddes.

#ViärÖster