Härlig start på försäsongen

Försäsongsmatchandet började på bästa tänkbara vis för A-laget. Mot ett Helsingborg som förvisso bytte runt och luftade hela truppen dominerade man ändå stort i första halvlek, och trots att gästerna jämnade ut spelet i andra var det Öster som stod för båda målen, genom Fritiof Björkén och Denis Velic.

Berglund

45' Rajalakso (Östlind), Söderberg (Berglund)
64' Lindblad (Nurkic), Hafizovic (Donkor)
76' Velic (Strömberg)

Alla bilder och video: Andreas Nilelind/bilderna.it

Helsingborg såg ut att trivas inne i Tipshallens värme i början av årets försäsongspremiär. Redan i första minuten skapade man (med viss tur) en bra farlighet när ett skott från Anton Wede fastnade på vägen och hamnade hos en helt fri Jordan Larsson, men Rasmus Rydén var med på noterna och kunde fotparada undan bollen.

Därefter tippade spelet snabbt över allt mer mot Tipshallens norra mål där Matt Pyzdrowski huserade. Redan i andra minuten var Strömberg på väg att bryta genom men fick se bollen brytas ut till en resultatlös hörna. Två minuter senare jobbade Björkén fint längs kortlinjen och tråcklade in en boll som var mycket nära att nå in till Björn Berglund men rensades precis innan den nådde anfallaren.

I nionde minuten blev det riktigt farligt när Isaac Shaze med en smörpass innanför vänsterbacken hittade fram till sin landsman Richard Donkor, som efter en bra fint tog sig inåt och spelade bollen bakåt till Strömberg, vars skott tyvärr gick lite för rakt på målvakten för att hota. Minuten senare var det Donkor själv som hotade på en lång boll, men Pyzdrowski kunde gå ut och rensa.

Därefter avtog intensiteten en stund, men med tjugo minuter kvar till paus tog spelet fart igen. Först avlossade skåningarnas nyförvärv Christensen ett tungt skott från vänster som Rydén tvingades trycka iväg, och bara minuten senare var det nära åt andra hållet. Strömberg fick bollen i bra läge men kunde dessvärre inte hålla nere avslutet som stack över mål.

Fem minuter senare visade Robin Östlind bra spelförståelse när han hittade en öppning till vänster, fick en bra boll på Donkor och tog ett hårt lågt avslut, men Pyzdrowski täckte bra och kunde utan större bekymmer plocka bollen.

Med åtta minuter kvar till paus sattes Rydén på prov igen, denna gång när Calle Wede tryckte till med bra kraft från straffområdeslinjen men en trygg låg utboxning undanröjde all fara. Samma Wede var minuterna senare ytterst nära att ge gästerna ledningen när han fick en bra boll från Adam Eriksson och var fri strax bakom straffpunkten, men sparkade bredvid bollen som nesligt rullade vidare ut mot kortlinjen.

I halvlekens sista minuter tryckte Öster på för att spräcka nollan. Först bröt Shaze fint och drev upp bollen från egen planhalva innan han spelade ut till Östlind som tyvärr tryckte bollen i burgaveln. Strax därefter var det Björkén som drev upp bollen efter en brytning och passade Drott som snabbt skarvade ut bollen till Donkor, som hittade Berglund med ett välplacerat inlägg men anfallaren lyckade hårt uppvaktad av en försvarare inte få kontroll över bollen.

Christensen fortsatte hota. I 48e minuten var han på väg genom mot ett friläge, men en resolut insats av Nurkic stoppade honom, till gästernas förtret. Två minuter senare lyfte Helsingborg in en frispark från vänsterkanten, som höll på att bli farlig när Rydén tappade balansen och bollen damp ner olyckligt, men med lite tur slank den bara över kortlinjen till inspark.

Efter ett bra, farligt sjunkande skott utifrån av HIF:s akademispelare Bindelöv några minuter senare tog Öster åter tag i spelet. I 55e minuten la Donkor en lysande boll ut till Strömberg som ur snäv vinkel avslutade stenhårt men i burgaveln. Därefter pressade hemmalaget mycket högt och stressade gästerna till flera misstag. Drott vann en boll nere vid vänstra hörnflaggan, ett läge som borde utmynnat i en rejäl farlighet men dessvärre fanns ingen medspelare på plats när passningen inåt i banan kom.

Bara minuten senare blev det farligt till vänster igen. Rajalakso ryckte sig förbi sin försvarare och la en boll mot bortre stolpen, men avslutet (eller mycket möjligt passningen) gick halvmetern utanför.

Efter en bra Österpress stack Helsingborgs ynglingar upp med knappa tjugo minuter kvar. Elias Andersson slet sig runt till vänster och petade in en boll som Rydén kunde stoppa, men på returen kunde Alexander Achinioti Jönsson presenterat sig med buller och bång när han cykelsparkade ett avslut som lyckligen stack en bra bit utanför mål.

Det blev istället Björkén som stod för försäsongens första mål när han i 72a minuten gjorde sin numera närmast patenterade inbrytning från straffområdets yttre hörn, lekte bort sin försvarare och klippte in bollen under Pyzdrowski i bortre burgaveln.

Två minuter senare visade Björkén sin nyttighet i försvaret också, när Jesper Lundborg var på väg genom in i straffområdet men högerbacken satte in en perfekt glidtackling där han fick med sig bollen ut ut rörelsen.

När publiken trodde att Helsingborg skulle storma på för att slippa en snöplig förlust var det istället Öster som ökade såväl tempo som press de sista tio minuterna, och hotade ett flertal gånger. Först klippte Hafizovic till stenhårt från höger men bollen susade en bit utanför Pyzdrowskis kryss. Två minuter senare skickade Rajalakso in en hård boll strax över midjehöjd mot en välplacerad Söderberg men en back kunde precis slänga sig och trycka ut bollen till hörna med pannan. Två minuter senare stod Rajalakso för en balansakt på kortlinjen när han tråcklade sig runt en första försvarare och la in en bra boll som gästerna tvingades rensa ut till hörna.

Även hörnan blev farlig när provspelande Tom Stahre (en av många som skötte sig föredömligt matchen genom) tryckte till stenhårt med huvudet ner i marken men skåningarnas målvakt kunde precis styra undan den till en vänsterhörna. Denna bjöd på ett riktigt tjusigt mål när Kalle Lindblad mötte bollen, skarvade den vidare mot bortre stolpen där Denis Velic mötte upp och tryckte in 2-0 med pannan.

Nu var Helsingborg ett slaget lag och Öster tämligen nöjda, så förutom ett par skott som stack både hit och dit hände inte något direkt anmärkningsvärt under resterande tid.