Härligt kryss mot storlaget

Ett väldigt alert Öster stod upp bra mot Malmö FF och fick med sig ett kryss efter två nickmål av Jesper Westermark, en match som ger mersmak. Tränare Túfa är i stort sett nöjd efter matchen.
- Vid det här laget vet nog alla att jag går in mot varje match för seger, men samtidigt kanske man inte ska klaga på 2-2 mot Malmö.

Adolfsson, Kozica, Hauksson, Bonnah, Magnusson, Johansson, Gustafson, Varmanen

70' Kozica (Söderberg), Hauksson (Ljung), Bonnah  (Rodic)
80' Magnusson (Bergmark Wiberg)
84' Adolfsson (Stenberg), Johansson (Sigurgeirsson), Gustafson (Westermark), Varmanen (Herdonsson)

TÚFA OM MATCHEN:
"Jag ser många positiva saker vi kan ta med oss in i Superettan, men vi har också stunder där vi kämpar och har lite tur att vi inte släpper in mål. Samtidigt är det ett bra lag vi möter och ett vi ska ha respekt för.

Vi är modiga och försöker spela den fotboll vi vill, mot ett av Sveriges bästa lag på deras hemmaplan. Vi hade ett par chanser att göra mer mål och bra positionering.

Vid det här laget vet nog alla att jag går in mot varje match för seger, men samtidigt kanske man inte ska klaga på 2-2 mot Malmö. Vi har bra stunder och sånt vi kan förbättra, men Allsvenskan är något vi bara kan se på TV i år."

Solen tittade fram precis till avspark på Eleda Arena och vi fick se två lag som båda såg spelsugna ut från start. Öster skickade in ett inkast på Niklas Söderberg i Malmös straffområde redan innan minuten hade gått, men Peña och Cornelius kunde i samarbete täcka och få undan bollen.

För hemmalagets del kom första chansen i 3e minuten när Larsson lyfte en lång boll från vänster som Christiansen klippte till mot vänstra stolpen men Sebastian Starke Hedlund kunde rensa innan den hittade Thelin.

I 8e minuten var det så väldigt nära matchens första mål när Thelin faktiskt petade in bollen efter att Miloje Prekovic räddat ett tungt lågt skott men tvingats släppa avslut, men målet vinkades bort efter en ganska tydlig offside.

Nu hände det mycket. I anfallet efter vann Adam Bergmark Wiberg bollen högt upp och fick den till Runar Sigurgeirsson som spelade in på Jesper Westermark men försvaret kunde bryta. Sedan ställde Malmö om snabbt och vann en hörna som man slog än snabbare i en kort variant där bollen rullades in längs marken och nådde nyförvärvet Vecchia, som nog trodde han placerat in bollen i nät men på mållinjen stod John Stenberg och nickade undan.

Öster ville dock också. I 14e minuten lyfte Sigurgeirsson en fin boll upp på Rodic som var nära att ta sig genom men försvaret kunde precis rensa undan till hörna. Den låga hörnan lyckades inte riktigt men Öster fortsatte ligga kvar högt på offensiv planhalva.

I 18e minuten rev Tinnerholm ner Söderberg en bit in på Malmös planhalva och Sigurgeirsson skickade en lång frispark tvärs över plan på Rodic, som misslyckades i förstapassningen men fick tillbaka bollen och chippade fram den i bra läge på Herdonsson som slog en perfekt boll in framför mål där Westermark dök upp och nickstyrde in ledningsmålet.

Om ledningsmålet kom lite otippat var kvitteringen detsamma. Malmö spelade runt bollen utanför Östers straffområde och såg inte ut att oroa, men så slog Christiansen bollen ut på Vecchia och tog en löpning in mot första stolpen där han fick tillbaka den serverad i en minimal yta mellan Österförsvararna och stack fram tån och styrde retfullt in 1-1.

Knappa halvtimmen in i matchen visade Manasse Kusu sedan sina offensiva kvalitéer när han i samarbete med Sigurgeirsson tog sig upp längs vänsterkanten och jobbade sig ända in till målområdet men när bollen kom in framför mål där Westermark och Rodic fanns hann en försvarare mellan och kunde styra ut bollen till hörna.

Nu hade Malmö mycket boll men svårt att hitta öppningar i Östers täta försvar. Öster kunde sticka upp på kontringar och i 36e minuten såg det lovande ut när Sigurgeirsson lyfte en lång boll upp på Rodic, som sökte sig inåt men fick en smäll i närkamp med Bussanello och blev liggande någon minut innan han tog sig upp.

Fem minuter före paus hettade det sedan till runt Östers mål. Först tog sig Ali in från vänster och spelade Christiansen, vars avslut täcktes undan av ett Österben. I nästa moment spelade Malmö in bollen från höger och hittade sånär Ali framför mål men Herdonsson kunde rensa ut till hörna.

Minuten före paus fick så Malmö frispark från 25 meter efter att Starke Hedlund sprungit ner Christiansen, och när alla väntade sig en lyftning klippte Cornelius till med ett riktigt bra avslut som tvingade Prekovic att sträcka ut ordentlingt för att peta bollen över ribban ut till hörna.

Malmö satte fart direkt efter paus och bara minuten hade gått när Ali tog ett hårt avslut men en välplacerad Prekovic kunde utan bekymmer plocka bollen.

Efter mycket press av hemmalaget inledningsvis i andra kom så en chans i 51a minuten när Kusu överraskade Peña på mittplan och var nära att ta sig loss med bollen men peruanen tog det säkra före det osäkra och rev ner Kusu och den resulterande frisparken lyckades Öster inte utnyttja alls.

Tio minuter in i andra var Öster så ytterst nära att återta ledningen. I ett anfall där man först såg ut att ta för lång tid på sig blev det ändå farligt när Herdonsson knoppade in ett perfekt inlägg på Söderberg som satte pannan till men inbytte Diawara i Malmömålet lyckades precis fladdra upp med armen och få undan bollen.

Fem minuter senare var det minst lika nära åt andra hållet. Busanello lyfte in bollen från vänsterkanten mot bortre och Thelin fick bra kraft i nicken men Prekovic stod för en jätteräddning.

Minuten senare öppnade sig ett bra läge när Söderberg vann bollen och Öster såg ut att kunna kontra fyra man mot tre, men Cornelius tog ett smart gult kort när han vräkte sig över Söderberg och stoppade anfallet effektivt.

Halvvägs in i halvleken hände mycket snabbt. Först tog sig Rodic in i Malmös straffområde och såg definitivt ut att få stödjebenet undansparkat av Cornelius men domaren slog ut med armarna. Direkt efter lyfte Malmö upp bollen och ville i sin tur ha straff när Starke Hedlund tryckte till i ryggen på Zeidan, men även denna gång uteblev domslut.

Rodic kunde sedan fått sin revansch bara något moment senare när Bergmark Wiberg hittade en öppnande boll över till högeryttern, men Rodics avslut gick halvmetern över ribban. Istället fick vi se en individuell insats av hög nivå åt andra hållet halvminuten senare, när Ali vände in från högerkanten, lurade bort sin försvarare och klippte in 2-1 hårt nära vänstra stolpen.

Malmö fick dock inte behålla sin ledning länge. Spelet hann bara igång efter byten när Öster jobbade fram en hörna, som styrdes direkt ut över kortlinjen. På andra försöket hittade Sigurgeirsson in på pannan på Westermark som tryckte till och satte sitt andra för eftermiddagen.

Målet gav Öster ork och man visade upp ett par riktigt fina spelsekvenser i kort följd, men kom inte till några avslutslägen. Knappa kvarten före slutet kunde det dock blivit mer när Herdonsson lyfte in en hög boll framför mål men Westermark tappade höjd i upphoppet mot Cornelius och kunde inte få tillräckligt med kraft i nicken utan Diawara kunde rädda.

Med många (rentav alla?) byten gjorda i båda lag fick ingendera sida till spelet ordentligt i slutet av matchen. Två minuter före slutet kom Malmö ändå till ett avslut när Zeidan klippte till strax utanför straffområdet men knorrade bollen en bit över högra krysset. Efter en minuts stopptid blåste domare Melin av matchen och Öster kan vända hemåt med en fin imaginär pinne i bagaget.