Hörnmålen räddade en poäng

En spelmässigt bra men trubbigt första halvlek fick ett tungt slut när Örgryte tog ledningen (förvisso snyggt) i 45e minuten. När vi sedan bjöd på en straff tidigt i andra och 2-0 kom såg det tufft ut, men Österspelarna vek sig inte och jobbade sig in, och varsitt hörnmål av Kusu och Aliev (som dessutom hade ett bortdömt mål i nät) gjorde att den stora bortaklacken kunde avsluta med att jubla. Coach Foyston tackar också supportrarna för hjälpen:
- Jag förstår att supportrarna kan bli frustrerade men när vi har sånt här stöd måste vi ge dem något att åka hem med och den pushen vi gjorde på slutet kom djupt inifrån oss i att vi ville bjuda tillbaka. Det kändes inte som någon slump att målen kom framför dem och de ska veta hur viktigt stödet vi får är.

Gabrielsson, Rodic, Johansson, Varmanen

46' Söderberg (Seger), Rodic (Bergmark Wiberg)
70' Gabrielsson (Ljung)
Mer statistik på förbundets matchsida. Se matchen i efterhand HÄR.

FOYSTON OM MATCHEN:

"Vi hade matchen som vi ville från start, vi visade det som fattades mot Sandviken - en vilja att gå in i duellerna och att kämpa om andrabollarna. Vi pressade dem bra, tvingade fram misstag och styrde spelet även när vi inte hade bollen, som planerat.

Vi kontrollerade halvleken helt och gjorde saker vi jobbat på på träning men släppte inte loss i sista tredjedelen, med inspel eller skott och det är något vi måste jobba hårt på att bli bättre på.

När vi sedan släpper in mål precis före halvtid och sedan ett på ett misstag precis efter paus, i ett läge där du haft kontroll på matchen men så ligger under 2-0 - de flesta lag i världen skulle kollapsa efter det, särskilt på bortaplan. Men vi visade något som aldrig får underskattas: kämpaviljan hos de här killarna, att de aldrig ger upp. Vi gör ett mål som blir bortdömt för offside, det kunde knäckt oss men vi fortsätter köra på. Den här poängen och sättet vi gjorde det på är något spelarna kan vara stolta över.

Självklart vill alla runt oss att vi ska vinna varje match, men det finns inga enkla matcher i den här serien. Örgryte kämpar för livet och vi matchar deras kamp idag, och när känslorna har lagt sig tror jag vi ser hur viktigt det var att få med oss poängen idag, att det var mer värt än vi tror nu.

(Apropå bytet) (Bergmark) Wiberg var tvungen att sys i ankeln efter en tackling. Det kommer att fortsätta vara ett problem när domarna lägger nivån de gör, spelare kommer att bli skadade. Det är mitt jobb att se till att spelarna håller sina känslor i styr, men när domaren tappar matchen bortom kontroll så är det inte konstigt att det bubblar över. Nu drabbades vi av det efter att slutsignalen gått och där tycker jag ansvaret ligger på domaren för att han tappade matchen.

Jag förstår att supportrarna kan bli frustrerade men när vi har sånt här stöd måste vi ge dem något att åka hem med och den pushen vi gjorde på slutet kom djupt inifrån oss i att vi ville bjuda tillbaka. Det kändes inte som någon slump att målen kom framför dem och de ska veta hur viktigt stödet vi får är."

Österspelarna såg rejält spelsugna ut på ett soligt Gamla Ullevis fina (nylagd i vintras) gräsmatta - så till den måtta att avsparken fick slås om då två Österspelare redn var långt inne på offensiv planhalva när bollen sparkades av.  Ivern höl dock i sig och fast bollen slogs långt ut till inkast efter avspark vann Daniel Ljung tillbaka den, spelade inåt på Alibek Aliev och fick tillbaka den i riktigt bra läge till höger men blev avvinkad för vad som måst ha varit en väldigt liten offside.

Nu fick vi se ett betydligt större och bättre bollinnehav än senast, och i andra minuten kom matchens första skott mot mål när Manasse Kusu drog till stenhårt från distans men gick en bra bit till vänster.

I sjätte minuten kom sedan vad som kunde blivit ett bra läge när Ljung tog emot en lång boll, vände bort sin försvarare och spelade inåt där tre medspelare fanns men Azulay kunde sträcka sig och bryta ut till hörna. På denna blev det farligt när Örgrytes målvakt Hampus Gustafsson slängde sig för att boxa men en försvarare nickrensade, och bollen gick ut till David Seger som hade bra läge - men med massor av spelare i vägen - men lyfte avslutet över.

I 16e minuten var riktigt fint spel också nära att leda till en riktigt bra hans. Adam Bergmark Wiberg hittade en lurig petning fram på Lukas Bergquist som vinklade bollen snett bakåt mot Seger i jätteläge metern bakom straffpunkten men en försvarare hann precis fram och petade undan bollen.

Sedan gick bollinnehavet över i ett något för lekfullt bollande som inte såg ut att leda någonvart men i 17e minuten kunde det blivit riktigt vackert. Seger chippade bollen förbi Faye på en fint löpande Ljung, som lyfte in den framför mål där en hårt ansatt Aliev inte kunde nå den men bollen istället fortsatte mot Bergquist som fick ett väldigt bra läge men gick på kraft och skickade avslutet över.

I 20e minuten kom så matchens hetaste målchans och den var för hemmalaget. Mujanic tog sig fram bra och hittade in med en fin boll till Sylisufaj i straffområdet, men Siriuslånet var alldeles för het och satte avslutet dryga metern utanför högra stolpen.

Efter tio minuter av ställningskrig var vi nog många som trodde nollan skulle spräckas halvtimmen in i matchen. Bergmark Wiberg spelade fram Bergquist som lyfte en riktigt bra boll in framför mål på Aliev som kom rätt till bollen och fick hyfsad kraft i nicken men placerade den rakt på målvakten.

Nästa möjlighet lät inte vänta på sig. Bara minuten senare rullade Öster runt fint till höger innan Ljung fick bollen nere vid kortlinjen och spelade inåt på Seger som avslutade lågt men i högra stolpens utsida.

I 37e minuten tog sig Albin Mörfelt runt bra till vänster och var nära att ta sig in, men Dahlqvist försvarade bra och tryckte undan Österyttern precis lagom mycket för att störa men inte riskera något, och inspelet blev svårt så en försvarare hann först och kunde rensa till hörna.

Precis innan halvtid tappade Östers försvar sedan i fokus, och det straffades direkt. Gamle Österspelaren Anton Andreasson lyfte in en boll framför mål där Dahlqvist fick smyga sig fram alldeles för fri och hoppsparka in 1-0 vackert på volley.

Precis innan de två stopptidsminuterna före paus hade passerat kunde kvitteringen mycket väl ha kommit. Herdonsson spelade in bollen bakåt från kortlinjen på Ljung, som placerade bollen mot mål men den styrdes på Faye, något Österspelarna tyckte var på armen - omöjligt att se från läktaren eller på TV - men domaren tyckte det var bättre att ta paus.

Inte ens en minut hade sedan gått av andra innan kvitteringen var ytterst nära. Mörfelt lyfte in bollen från högerkanten perfekt bakom backlinjen som inbytte Niklas Söderberg hårt tagen av Azulay inte kunde nå, men precis bakom kom Aliev och var på väg att nå bollen när målvakten precis fick dit näven och styrde den ovanför Aliev som inte hade en chans att sakta ner utan självoffrande brakade in i nätet med full fart.

Öster fortsatte ligga på och jobbade fram flera hörnor, bland annat en som var på väg mot en fri Herdonsson på bortre som Faye precis kunde nickrensa över egen ribba. En annan högerhörna minuterna senare kunde mycket väl resulterat i en straff då en försvarare ryckte en springande Österspelare i kragen så denne inte bara stannade utan trillade baklänges av kraften.

Istället lyckades vi bjuda på en straff åt andra hållet. Först skapade Örgryte ett bra läge nä Paulson nickade in en frispark framför mål och Sylisufaj (dock rejält offside) nickstyrde den tätt utanför högra stolpen. Den resulterande insparken blev dock totalt fel när Adolfsson missade bollen och i sin iver att inte tappa kontroll gav sig in i en glidtackling där han såg ut att ta bollen klart först men Abukar sprang i honom och föll och fick straff. Wallinder gick åt rätt håll men Sylisufaj placerade bollen så nära vänstra stolpen att Östermålvakten ändå inte nådde den.

Nu började Öster jaga än hårdare och i 64e minuten var det nära när Ljungs fina förarbete så småningom landade bollen hos Bergquist vars låga hårda skott precis styrdes av Gustafsson utanför högra stolpen. Bergquist gav dock igen med en fint slagen högerhörna som nickstyrdes av Ljung in framför mål där Kusu hann på den och kunde klippa upp den i nät stenhårt.

Även om Öster dominerade fanns det chanser för de andra rödblå. I 71a minuten fick Svensson iväg ett skott ur dålig vinkel som gick i vänstra stolpen och ut framför mål där Herdonsson stod rätt och kunde rensa.

Tio minuter före full tid såg också kvitteringen ut att komma, när Aliev fick en bra boll från vänster och vinklade in bollen i nät, men assisterande höjde flaggan och reprisbilderna visar också att Aliev var på fel sida när passningen slogs.

Nu gick spelet långsamt när hemmaspelarna ofta hade väldigt ont, men ibland spelad de också och två minuter före full tid kunde de stängt matchen. En slarvig passning i Östers backlinje gav Christoffersson öppen gata mot mål och skåningen sprang sig fri, men Wallinder hann ut och täckte bra och kunde rädda friläget.

Istället kunde kvitteringen mycket väl kommit minuten senare. Rodic jagade upp en svår boll nere vid kortlinjen, fick in den mot mål men missade precis en framrusande Söderberg. På bortre fanns nyss inhoppade Oskar Gabrielsson som fick sträcka bak benet men kunde nå och klacka fram bollen mot Söderberg men när denne skulle klippa till dök en försvarare uppoffrande och kunde nicka undan den.

Minuterna tickade in på de fem tillagde, och det började kännas hopplöst. Dessbättre smittade detta inte av sig på spelarna som fortsatte ösa på och tre minuter in på stopptiden var det ytterst nära att ge utdelning. Herdonsson tog sig in fint från högerkanten, gick förbi ett par spelare innan han serverade Bergquist som fick till en lurigt knorrad boll från 18 meter som sånär ställde målvakten, men han hann upp med en hand och styrde ut den över ribban.

På hörnan skipades ändå rättvisa när Aliev nådde högst och nickstyrde in Bergquists bra boll i bortre burgaveln.

När domaren sedan trots flera avbrott under stopptiden valde att blåsa efter exakt fem minuter blev flera Österspelare upprörda och detta resulterade i att Kricak fick sitt andra gula och därmed är avstängd i nästa veckas hemmamatch mot Gefle.