Ineffektivitet bakom förlust mot nykomlingarna

Öster saknade spets och det straffade sig i en match mot det lag som kanske är bäst i Superettan på att utnyttja sina inte alltför många lägen. Som Denis Velic konstaterar efter matchen:
- En sån här match bör vi vinna, helt enkelt.

 

ÖSTERS IF - AKROPOLIS IF 0-1 (0-1)

0-1 33 Sivodedov

Öster startade med:
Mehic
Silverholt - Lundgren - Berg - Nordström
Pavic - Drott - Persson - Johansson
Alexandersson - Mortensen

Byten: 
70' Keene (Mortensen)
74' Petrovic (Persson)
83' Örnblom (Pavic)
Mer statistik på förbundets matchsida

 

Denis Velic om matchen:

"Fruktansvärt besviken att vi förlorar den här matchen, helt enkelt. Kanske den värsta känslan, både som spelare och tränare - när man tycker att man är bra, vi har mycket boll och anfaller hela tiden och de ligger bara på försvar.

Men vi är inte tillräckligt skickliga för att kunna utnyttja vårt spelövertag och inte för att kunna stänga till bakåt. En sån här match ska vi absolut inte förlora på hemmaplan, det är för dåligt rakt igenom.

Vi måste vara bättre än såhär, vi får absolut inte släppa in mål med tanke på hur mycket mer boll vi har. Tyvärr.

Det kommer att bli en mycket tuffare fotbollsmatch på tisdag, och en sån här match bör vi vinna, helt enkelt."

Bildspel från matchen, foto: Andreas Nilelind/bilderna.it:

 

 

FÖRSTA HALVLEK

Matchbilden såg från början ut precis som väntat - Akropolis vet att de är ett av seriens bästa omställningslag och man spelar därefter. Trots en massiv försvarsmur kunde Öster oroa redan i andra minuten när Simon Alexandersson tog emot bollen strax utanför straffområdet och spelade Mattias Pavic som levererade en snabb boll vidare ut på Oliver Silverholt - för dagen med den äran förflyttad till högerbacksposition - som lyfte en bra boll mot bortre stolpen där Nicolas Mortensen mötte men inte riktigt nådde och skickade nicken i båge över ribban.

 

Mortensen stod för en bra insats fyra minuter senare när han hann upp ett högt inlägg på kortlinjen och lyckades lyfta bollen bakåt in i banan där den var nära att hitta en framstormande Calle Johansson, men nicktouchades precis förbi denne av en försvarare.

Knappa kvarten in i matchen jobbade Öster fram två bra lägen. Först ett lågt inlägg från Johansson mot Mortensen som styrdes på en klack och missade sitt mål. Sekunderna senare lyfte Silverholt ett jättefint inlägg mot bortre delen av målområdet där både Alexandersson och Mortensen fanns och den sistnämnde nickade bollen förbi en helt ställd målvakt men även decimetern utanför högra stolpen.

Istället visade gästerna i 20e minuten att man aldrig kan slappna av mot dem, när Vasic utan problem överlistade försvarets offsidefälla och blev galet fri med Damir Mehic, som dock stod för ännu ett ypperligt ingripande och kunde stoppa bollen med benen för att sedan snurra runt och plocka den.

I 32a minuten kom en låg boll genom backlinjen som Calle Johansson hann ikapp men ett par strategiska tröjdragningar bromsade så han inte hann sikta inlägget utan lyfte det på målvakten. Istället skulle gästerna den kommande minuten bygga upp ett av sina längre anfall för matchen och visa att man inte bara gör mål på omställningar. Ett par halvavslut följda av för fjuttiga rensningar gjorde att bollen hamnade hos Sivodedov som väggade sig in i straffområdet och skickade iväg ett skott som styrde på en försvarare och ställde Mehic när det slank in nere vid stolproten.

Målet fick luften att gå ur Öster och man skapade inte mycket mer före paus, medan gästerna kunde utökat sin ledning i sista ordinarie minuten när ett lågt skott överrumplade Mehic, studsade i stolpen och ut till Burman men på returen kunde Mehic täcka undan bra.

 

ANDRA HALVLEK

Öster såg ut att få en bra start på andra halvlek när Calle Johansson i 47e minuten fick stödjebenet undansparkat långt ut i straffområdet och fick straffen med sig. Denna skulle slås av Mortensen, som tog besynnerligt kort ansats och skickade bollen upp mot andra etage.

 

Tre minuter senare var gästerna istället nära att utöka sin ledning när Vasic fick en slumpboll nära straffpunkten, vände runt fint och avslutade lågt vid vänstra stolproten men Mehic inte bara räddade utan hann upp och kunde blockera Burmans avslut på returen I tredjeläget stod Billy Nordström sedan för en avgörande insats när han slängde sig och hockeytäckte Nikopoulos avslut mot tom bur.

I 67e minuten steg hoppet igen när Silverholt lyfte in en bra frispark mot bortre stolpen men Fredrik Lundgrens nick slank strax utanför högra stolpen.

De sista dryga tio minuterna tog matchen rejäl fart. Först fick James Keene en bra boll i 79e minuten och lyfte en boll in som Alexandersson var centimeter från att nå. Två minuter senare kom ett inlägg från höger mot inbytte Petar Petrovic på bortre stolpen, men när denne tog ner bollen hann en försvarare in och kunde täcka avslutet till hörna. I andravågen efter hörnan lyfte Petrovic in en bra boll framför mål där Månz Karlsson höll sig framme och onside men missade bollen varpå Alexandersson kom till avslut och korrekt blåstes av för offside.

Nu trivdes förstås omställningsstarka Akropolis och i 83e minuten fick inbytte Rajamohan en mycket bra boll genom backlinjen men valde osjälviskt att försöka passa istället för att ta avslut och slog bollen ut på vänsterkanten till ingen. Två minuter senare fick Rajamohan ett nytt läge och avslutade denna gång själv, men nu bjöd Mehic på ännu en bra räddning ut till gästernas blott andra hörna.

Fyra minuter före full tid borde kvitteringen kommit när Johan Persson slog en flack boll in framför mål där Alexandersson var på precis rätt plats men inte lyckades styra bollen rätt.

Öster hann med ett par bra försök även på stopptid. I 93e minuten hittade Nordström in med bollen till Keene, som togs duktigt hårt men inte fick något domslut med sig. Istället tog Petrovic bollen och slog en perfekt genomskärare in till Calle Johansson som i stort sett var fri och fick iväg ett bra avslut men fick se mål-Brolin göra en jätteräddning. 

På hörnan som följde hamnade bollen till slut hos Petrovic precis bakom straffpunkten, men yttern ville för mycket och skickade matchens sista avslut hårt men högt över.