Inför Östers IF-Hovås Billdal IF
I helgen väntar tufft motstånd i form utav Hovås Billdal IF från Göteborgsområdet. Laget kommer från samma serie som Öster och har en del spelare i laget med rutin från allsvenskan. I fjol så möttes lagen och Öster vann då en match och spelade lika i den andra.

Östers IF kommer med en lite mindre trupp än planerat. Det man visste på förhand var att tre spelare; Matilda Bergstrand, Nellie Ohlsson och Felicia Castro skulle vara iväg med Smålandslaget på turnering uppe i Skellefteå. Men sedan så har man under dagarna fått bakslag vad gäller Mathilda Hasselgren-Larsson som känner av sitt lår och då är det inte värt att chansa. Även Magdalena Nedanovska avstår matchen mot Hovås Billdal på grund av liknande anledning. Julia Arvidsson, Christina Albertsen och Amanda Lindquist hoppas alla kunna vara med i viss grad i den kollektiva träningen nästa vecka. Annie Helge är fortsatt bortrest. Linnea Holmgren som gjort två raka 90-minutersmatcher är inte helt kurrant och är därför ett frågetecken inför lördagens match. Sanna Johansson, som är med i den ordinarie träningen, har ännu inte fått klartecken att delta i spel och det kommer dröja ytterligare en tid innan vi kan välkomna tillbaka henne. På plussidan är givetvis att Malin Winqvist ser ut att göra sin första match i Östertröjan och att matchningen av Anna Hjälmkvist ser ut att ha fallit väl ut. 

När Öster har bra perioder så är nivån hög. Det har vi tidigare kunna sett i träningsmatcherna, nu hoppas vi att det kan hålla i sig under en längre tid och inte bara i enstaka halvlekar. Att laget fortfarande håller på att lära känna varandra efter en stor spelaromsättning är inget man behöver hymla om. Därför krävs det tålamod även fast första seriematchen är på ingång. Som det ser ut så kommer matchningen att tuffas till och miljön skall allt mer likna seriespelet ju närmare man kommer seriestart.

Hovås Billdal har en bra organisation kring laget och är förväntansfulla inför året. Exakt som för Östers del så är man förmodligen lite frågande vart man står någonstans med tanke på att Elitettan är en helt ny serie. Just därför kan matcher som denna ge lite mer förhandsinfo om vilken nivå man bör ligga på. 

Matchen spelas på Värendsvallens C-plan med start klockan 14.00. En tid som kommer att vara gångbar under året vilket även det tyder på att det allt mer börjar likna tävlingssäsong.