"Jag var riktigt förbannad på Roar"


Han har gått den långa vägen. Högerbacken Stefan Karlsson är ett utmärkt exempel på hur lokala förmågor ska bygga "bygdens lag" Östers IF. Han är en vinnarskalle som ändå tycker att han kan hantera förluster, och berättar att hans jobb på Posten höll på att kosta honom karriären.

- Det är mycket tillfälligheter att jag nu sitter här och ska spela allsvenskan. Hade inte det där samarbetet mellan Östers IF och Växjö Norra genomförts just då, så hade jag ju inte varit här idag. Jag skulle träna med Östers A-lag två gånger i veckan, men det gjorde jag bara i 14 dagar. Sen blev jag österspelare istället. Det är tillfälligheter som gör det. 

Det var ju ett stort steg att ta, från Växjö Norra till Öster, eller hur? 
- Ja det är det. Jag var med och vann division 1, jag var med när vi vann Superettan. Nu är det bara Allsvenskan kvar… 

Är du rädd för att steget mellan Superettan och Allsvenskan är för stort? 
- Nej, jag var mer orolig inför steget mellan division 1 och Superettan. Och nu har jag blivit lite äldre också, och förhoppningsvis lite lugnare inför den typen av uppgifter. 

Reflekterar du över att du har ”fotbollsspelare” på visitkortet? 
- Nja inte mer än att det är ett skönt yrke. Men jag gillade att jobba också. Jag var ju brevbärare på Posten under tre år samtidigt som jag spelade fotboll, det trivdes jag väldigt bra med. 

Är det därifrån du fått dina starka ben? 
- Nej nej, det var brevbärar-jobbet som nästan tog kol på dem! Trapporna förstörde mina knän. Det finns knep för att ta trapporna på rätt sätt, typ två i taget har jag för mig, men det hjälpte aldrig mig… haha… 

Är du genuint idrottsintresserad? 
- Absolut. Jag ser allt. Fotboll, hockey och bandy. Jag lirade ju bandy till jag var 16 i Åby/Tjureda. Men jag har inget favoritlag. Jag är tråkig på det sättet. Jag håller på de som vinner. 

Men har du någon favoritspelare, som du tittar lite extra på? 
- Jag brukar komma in i perioder då jag tittar på spelare på min position. Utan andra jämförelse är det kul att titta på hur Dani Alves i Barcelona uppträder. Han är ju offensiv, precis som jag. Löper mycket på kanten. 

Komma på utsidan eller insidan med löpningen. Vilket föredrar du? 
- Skitsamma, bara jag får bollen… haha. Nej, men måste jag välja tar jag insidan, det är närmare mål. Då kan jag sätta dit den. 

Det fanns ju en tid när du inte spelade så mycket. Det kom en ung grabb från Lagan som heter Emil Krafth och tog din plats. Hur kändes det? 
- Det är Roars fel… haha. Nej skämt åtsido, jag var förbannad på Roar för att jag inte fick spela. Det är man ju alltid när man inte får spela. Emil var bra, men nu tycker jag ändå att jag har visat att jag duger. Jag bevisade att Roar hade fel. 

Vad är nyckeln till framgång för Östers IF under 2013? 
- Det viktiga är att kunna hantera förluster. För de kommer. Vi kommer ju inte gå genom allsvenskan så som vi gjorde i Superettan. Vi måste hålla ihop det även om det blåser lite motvind, och det tror jag att vi kan. 

Är du en dålig förlorare? 
- Frågar du min flickvän så säger hon ”ja”. Men jag slänger inte grejer och håller på som Alexander Henningsson. Visst har det hänt att det gått någon TV-spels-kontroll där hemma, men när det kommer till fotbollen är jag lugn. Vi har så många andra knäppgökar i laget som är värre än mig. I laget är jag en av de lugnare tycker jag.

Hur var du skolan? 
- Jag klarade mig. Jag gjorde det jag skulle, men inte mer. Det var bara fotboll i huvudet. Vi hade något som hette ”Snö, is och vatten” som ”elevens val”. Det var simning, skidor och skridskor och sådant. Men det lockade inte, så till slut kallade läraren till samtal och sa att jag borde tänka på lite annat än fotboll. Men jag visade att han hade fel också, eller hur… 

Tänker du någon gång på vad du ska göra efter fotbollen?
- Ja det gör jag eftersom hela min familj är på mig och påminner mig om det. Mamma tycker det är bra att jag gör det som jag tycker om just nu, men hon vill att jag ska skaffa mig en utbildning. Fast jag är så fruktansvärt ointresserad av skola och utbildning. Jag har försökt att läsa någon enstaka kurs, men det går bara inte. Jag tänkte jag skulle läsa lite ekonomi, men så kom jag på att jag är kass på matte. Så det blev inget av det.
Men det kommer nog gå bra ändå.

Text: Marcus Sjöholm