Jobbig förlust i svängig match

De drygt 4000 i publiken bjöds på en av de underligaste matcher undertecknad beskådat. Öster bjöd på en bländande första halvlek och borde lett med betydligt mer än 2-0. Efter paus tappade vi spelet och med två straffar mot oss såg det tufft ut. När Hoel Andersen sedan kvitterade sent var vi nog många som började hoppas igen men hoppet släcktes när Varberg tog tillbaka ledningen direkt efter avspark.

Petrovic, Rodic, Johansson, Hoel Andersen

68' Mörfelt (Aliev)
77' Petrovic (Bladh Pijaca), Hoel Andersen (Ljung)
83' Rodic (Varmanen)

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay/superettan.se.

Se matchen i efterhand på Max/Discovery+.  Referat kommer under kvällen.

FOYSTON OM MATCHEN:

"De fem-sex senaste matcherna tycker jag vi visat upp fotboll som är det bästa den här serien sett på länge. Med all respekt till Varberg kunde det mycket väl stått 5-0 i paus om vi hade utnyttjat våra lägen, det är vårt eget fel att vi inte dödar matchen där. Vi kontrollerade matchen och skapade mängder av lägen, jag är lite nyfiken på vad vårt xG var där.

I andra halvlek kom de ut och fick matchen dit de ville, mer långbollar och hård kamp om andrabollarna och de lyckades med det. Vi tog inte kampen och du kan bara skada motståndarna när du har bollen och vi tog inte den striden.

Vi märkte av att Kevin (Höög Jansson) saknades i mitten, de är mycket starkare och vinner för mycket där. Sedan ger vi dem två straffar, om jag ska vara ärlig - vi bjuder dem på två mål idag.

Sedan visar vi som vi gjort förut att vi kan komma tillbaka men ändå tappar vi idag.

Jag tycker de förtjänar sin vinst, de tar 45 minuter av ren kamp och ibland landar bollen rätt där din spelare är och det gör den för dem idag.

Tufft, men läget är som det är och inget har förändrats i tabellen såhär långt.

Vi har varit så effektiva några matcher nu att folk har glömt vad vår akilleshäl varit hela säsongen, att placera bollen i nät på våra chanser. Jag vill inte klaga på killarna idag, de bjuder på 45 minuter av anfallsglad Österfotboll precis som vi vill se men idag hade vi inte flytet med oss.

Den första straffen har jag inte sett var den tar så den vill jag inte kommentera, men den andra är onödig. Han söker den men vi är tre mot en och ska inte behöva ge honom det.

Jag tycker dagens match sammanfattar Superettan på ett bra sätt: inget är nånsin klart och du får aldrig något gratis. Jag tror inte vi ska överanalysera dagens resultat medan känslorna svallar. Vi visade upp en fotboll i första halvlek som är både underhållande och framgångsrik och det är bara effektiviteten som saknas."

Den förhållandevis imponerande stora publiken (över 4000 i oktober mot Varberg imponerar) bjöds på en rivstart av sällan skådat slag (någon som har bättre koll får gärna upplysa om snabbare Östermål). Varberg sparkade av och lyfte långt varpå Ivan Kricak vann nickduellen och Öster via Daniel Ljung, Lukas Bergquist och Daniel Seger snabbt flyttade boll uppåt till Adam Bergmark Wiberg som redan efter 22 sekunder kunde rulla in 1-0 i bortre burgaveln.

I fjärde minuten kunde vi sedan fått se nästa bra läge när Öster ställde om snabbt och var på väg mot ett 4 mot 3-läge, men Custovic valde att helt cyniskt springa ner Bergquist och gick plus på det när han bara fick frispark mot sig.

Första halvlek var väldigt svängig och i sjunde minuten var det gästerna som var nära att hota på riktigt när Bjerkebo lyfte in bollen från vänster och hade både Yusuf och Alfonsi i bra lägen framför mål men Kricak safeade och nickskarvade ut bollen till hörna.

Hörnan såg först inte så farlig ut men Jansson vann tillbaka och tog sig fram mot kortlinjen innan han lyfte inåt och Robin Wallinder fick göra en bra räddning innan Varmanen kunde rensa ut bollen över kortlinjen.

I tolfte minuten var det nära igen. Öster hade byggt upp bra spel runt Varbergs straffområde och bollen gick ut till Varmanen som lyfte in framför mål där Ljung jobbade sig framför sin försvarare och styrde en svår volley i vänstra stolpen.

20 minuter in i matchen borde nog tvåan kommit. Seger stod för en mycket fin bollvinst på egen planhalva innan han spelade Söderberg. Då hade Ljung sprungit sig på väg fri och fick en bra boll, tog sig fram men missade att han hade en helt fri Bergquist med sig framför mål och gick på eget avslut istället för att passa och Andersson kunde rädda.

Fem minuter senare kom nästa jätteläge. Seger skickade upp en snabb boll på Bergmark Wiberg, som avancerade och såg att Aliev i mitten hunnit offside, och slog istället bollen strax bakom på Söderberg som fick massor av yta men träffade bollen med skenbenet och skickade skottet över.

Öster hade sedan ett avslut strax över av ABW innan gästerna i 27 minuten ur ingenting jobbade fram en jättechans att kvittera. En chanslyftning framåt studsade till Yusuf som vände runt bra, tråcklade sig fram och avslutade hårt och lågt men i vänstra stolpen.

Halvtimmen in i matchen bjöds vi så på fotbollsgodis. Hannes Bladh Pijaca tog bollen några meter in på egen planhalva, avancerade uppåt ut mot avbytarbåsen och vände bort tre motståndare innan han slog en snabb boll inåt. Denna gick via Bergquist ut till Seger på vänsterkanten som rullade inåt där Ljung styrde in 2-0 i högra burgaveln.

Fyra minuter före paus kunde vi fått se ett av historiens längsta framgångsrika väggspel när Bergmark Wiberg lyfte en boll vid mittplan längs högra sidlinjen 60 meter upp på andra kanten till Ljung som står för en fin nedtagning, bryter inåt längs straffområdeslinjen innan han spelar ABW som avslutar via vänstra stolpen ut till inspark.

Minuten senare var nog större delar av arenan säkra på att trean skulle komma. Seger vände runt och spelade fram på Bergmark Wiberg som precis hållt sig onside, stack och hittade in med en fin boll i mitten där Aliev var helt fri men styrde avslutet på Varbergsmålvakten Andersson.

Vi kunde fått se en drömstart även på andra halvlek, när Ljung skarvade fram bollen till Bladh Pijaca som avancerade till vänster, men när avslutet kom hann Custovic få fram foten och styra undan det ut till hörna.

I 50e minuten fick Öster frispark från 30 meter efter att Bergquist blivit nedsparkad, och lyckades nästan få utdelning. Bergmark Wiberg slog en låg hård variant som Ljung hoppade över och Mattis Adolfsson var nära att styra men bollen strök till sist vänstra stolpens utsida.

Istället small det till åt andra hållet. Custovic sköt en bra bit till vänster men skottet fastnade på Alfonsi och blev en genialisk framspelning och en fri Alfonsi kunde rulla in reduceringen under Wallinder.

I 57e minuten steg ett sus runt Visman när ABW vände bort en försvarare på mittplan, petade fram bollen och rusade på sin högerkant. I mitten fanns Aliev i bra läge men precis när inlägget kom hann Hellman fram och kunde styra bollen ut till hörna.

Fyra minuter senare gjorde Bjerkebo ett bra jobb när han höll kvar bollen på plan efter att Öster släppt till en lite onödig hörna och sedan slog ett inlägg mot första stolpen som blev väldigt lyckat. Bollen nådde inte Alfonsi men tog tydligen - enligt Kricak själv, på reprisen ser det ut att ta i bröstet - på armen på Ivan Kricak och domaren pekade på straffpunkten.

Fram till straffpunkten stegade Kurochkin och dunkade iskallt upp bollen i vänstra krysset.

Där nånstans gick luften ur Öster och i 64e minuten hade istället gästerna dubbla chanser att ta ledningen. Bjerkebo stod för fint förarbete till vänster och skickade in bollen till Alfonsi i jätteläge, som dessbättre tappade den mellan benen och fick jaga ut på kanten efter den. När bollen sedan kom in framför mål hade Montiel bra läge men skickade avslutet en bra bit över.

Trots fortsatt stort bollinnehav kom nu Öster till få farligheter, medan gästerna hotade när de väl fick ha bollen. Kvarten före full tid tog sig straffskytten Kurochkin in från höger och sprang in i Kricaks ben och fick en ny straff. Denna levererades av Bjerkebo så långt till höger att Wallinder inte nådde den fast han gick åt rätt håll.

Sedan kom aldrig riktigt den där frenetiska jakten vi förväntat oss av Öster, men det skulle ändå bli spännande mot slutet. I 89 minuten lyfte Seger n lång boll upp som Aliev nickskarvade vidare in i straffområdet där Martin Hoel Andersen gick in precis lagom tufft för att vinna boll men inte dra på sig avblåsning, för att sedan dunka in kvitteringen.

Nu växte hoppet omedelbart. En poäng skulle garantera en andraplats även efter denna omgången - eller skulle vi kunna vända tillbaka och ta alla tre?

Svaret kom tyvärr tämligen omedelbart - det var inte en sån sagobokskväll. Istället tog det bara knappa halvminuten efter avspark innan Montiel skickade bollen på Bitiqi som såg ut att få den i ansiktet men styrde den ner till Edlund som halvt halkande lyckas peta in ett nytt ledningsmål vid vänstra stolpen.

Sedan följde en intensiv jakt men långa bollar in oroade inte Varbergs starka försvar nämnvärt och vi får räkna in säsongens andra hemmaförlust i rullorna.