Kämpaseger i Skövde

En rätt stabil första halvlek ersattes av en svajig andra mot Skövde, men två mål av Westermark fullbordade en helg där vi plockade in poäng på samtliga andra lag i toppen. Firandet framför den välfyllda bortaklacken fortsatte sedan långt efter matchslut.

Lundahl Persson, Thórisson, Kozica, Hauksson, Magnusson, Kričak, Mörfelt

68' Thórisson  (Johansson)
79' Hauksson (Söderberg), Kričak (Herdonsson)
90' Kozica (Rodic)

Mer statistik på förbundets matchsida.

TÚFA OM MATCHEN:

"En väldigt viktig seger för oss på en svårspelad bortaplan. Skövde har fått lite resultat med sig och var på gång, men vi visar idag att vi verkligen vill vinna och fortsätter köra på även efter att de kvitterat.

Jag sa till killarna före matchen att alla kan vinna en-två matcher men ska man bygga sviter måste man vilja mer. Idag, med det stödet vi hade från klacken, kändes det att vi ville göra det här för dem.

Jag är ärligt väldigt tacksam för det stöd vi fått och glad att det bara verkar öka, vi behöver det den sista tredjedelen.

Nu måste vi hålla fokus under landslagsuppehållet och gå fullt på varje träning så vi kommer förberedda till matchen mot Västerås."

Det märktes att mycket stod på spel för båda lag i den varma sensommarsolen på Södermalms IP. Matchen inleddes avvaktande och förutom ett läge i första minuten när Jesper Westermark stötte högt och fick loss bollen men fick den för långt från sig, var det Skövde som stod för matchens första farlighet.

I femte minuten jobbade Bjerkebo fram en vänsterhörna som slogs mot första stolpen och styrdes ner i burgaveln, varpå många på huvudläktaren hann jubla för ett ledningsmål innan det stod klart att bollen styrts i utsidan av nätet.

Östers första riktiga möjlighet kom i sjunde minuten när Adam Herdonsson lyfte bollen in framför mål där tre för dagen vitklädda medspelare sökte sig men en hemmaförsvarare kunde nickskarva bollen förbi alla ut till inkast.

Öster tog sedan ett rejält grepp om spelet, men kom inte till många lägen mot ett disciplinerat Skövdeförsvar. Förutom ett par hörnor var det enda som hotade under första halvan av första halvlek ett inlägg från Adam Bergmark Wiberg som Niklas söderberg tvingades hämta bakom sig och satte nicken på målvakten Lindell.

I 23e minuten kom så en riktigt bra målchans när Daniel Ljung chippade in bollen i straffområdet och Söderberg hann före backlinjen dit men inte riktigt fck kraft i avslutet som annars nog hade ställt Lindell. Halvminuten senare hade Westermark sedan även en nick en bit över ur ett svårt läge.

Halvtimmen in i matchen var vi nära att få anteckna ett ledningsmål för Öster. Ljung väggspelade med Söderberg innan han rullade en väldigt fin boll genom backlinjen på Westermark som sprang sig fri men tvingades lägga över bollen på höger fot varpå Lindell hann ut och kunde göra en jätteräddning.

Sju minuter före paus var det dags för nästa jätteläge. Herdonsson accelererade på sin kant, tog sig in längs kortlinjen och serverade en fin boll snett bakåt till Söderberg, som rullade avslutet centimetrar utanför vänstra stolpen.

I 41a minuten var det sedan nära igen. Söderberg vann boll fint djupt på offensiv planhalva och spelade fram Westermark, som såg ut att vara fri med målvakten men när avslutet gick kom en back flygande och blockerade fint ut till hörna.

På hörnan blev det farligt när målvakten gick ut tufft och boxade och innan han hunnit in igen såg Ljung en öppning och lyfte bollen mot bortre hörnet, men prickade ribban.

Andra halvlek började betydligt mer händelserikt än den första. I 47e minuten hade Adam Bergmark Wiberg ett tungt avslut från distans som styrdes precis utanför vänstra stolpen, och minuten senare hände det som blev matchens snackis. Sebastian Starke Hedlund nickade hem bollen mot Miloje Prekovic utan att se att Yusuf var precis bakom. Skövdestrikern smet förbi och rundade båda Österspelare innan han fick bollen i stolpen, men publiken och hemmaspelarna ville ha straff och det hade varit svårt att säga mot, då det såg ut som minst en av Österspelarna ryckte anfallaren i armen.

Efter en något skärrad minut som slutade med en lyftning rakt i händerna på Prekovic tog Öster sedan tillbaka kommandot. I 53e minuten fick Lindell stå för en ny klassräddning när Theodor Johansson lyfte in bollen från vänster mot första stolpen där Söderberg tryckte till med pannan och placerade bollen hårt nära vänstra stolpen men målvakten hann dit med en hand och kunde till och med hålla bollen kvar i spel.

I 57e minuten kom så till slut ett mål. Manasse Kusu tog med sig bollen bra upp i plan och drog på sig flera spelare innan han petade bollen ut mot kortlinjen där Rodic kom i full fart och när alla väntade sig ett avslut prickade högeryttern ett lågt inlägg mot bortre stolpen där Westermark var helt fri och kunde nicka in 0-1.

Dryga timmen in i matchen kunde mycket väl 0-2 också kommit, när Ljung återigen delikatesschipade fram en perfekt springande Söderberg som blev fri men målvakten men en försvarande fot hann fram och styrde avslutet precis över ribban ut till hörna.

Någon hörna senare var det nära igen när Rodic knoppade en fin hörna från höger mot första stolpen, men Söderbergs nickskarv passerade retfullt precis förbi vänstra stolpen.

Östers måljakt hade gått lite i stå och i 73e minuten skulle det bli värre. Berg tappade boll på mittplan till Bjerkebo som var på väg att springa sig fri, men fint hemjobb av Starke Hedlund tvingade ut Kalmarlånet mot vänsterkanten. Därirån kom sedan ett inlägg över till bortre delen av straffområdet där Mörk distinkt tryckte in kvitteringen.

Sedan hände inte mycket förrän i 78e minuten. Skövdeförsvaret nickade undan ett inlägg till Rodic som spelade bakåt mot Ljung, som återigen sökte det där bortre hörnet han var så nära att pricka precis före paus. Den här gången var bollen nog på väg in i mål men Westermark tog det säkra före det osäkra och hoppforcerade in tvåan i mål så resolut att han var nära att välta hela målet när han själv också for in i nätmaskorna.

I den första av fem stopptidsminuter hotade hemmalaget sedan efter att Kamdem Tibell tagit sig in och spelat nye Tokich men Österförsvaret kunde styra avslutet över ribban. Hörnan placerades farligt mot bortre men prekovic kunde nå upp och peta ner den bakom ribban till ny hörna.

Anfallet efter kunde vi stängt matchen när inhoppade nyförvärvet Kricak rensade långt upp på Hauksson som spelade vidare fram på Westermark, men tvåmålsskytten tappade fart när han fick vänta in bollen och satte avslutet på en blockerande försvarare.

Nu hände det mycket och i 95e minuten var Bergmark Wiberg ytterst nära att ta sig genom och var nästan fri framför mål men Sörman kunde bryta och peta ut bollen till hörna. ABW fick sedan någon minut senare matchens sista bolltouch när han nickade iväg en Skövdefrispark så domaren kunde blåsa av och Öster gå bort och fira med kullerbyttor framför den stora tillresta klacken.