Krönika: Hotet från österSå har det då blivit dags för årets första Smålandsderby. Jag är absolut inte ensam som Östersupporter att utnämna Kalmar - Öster som årets bortamatch; dels är det länge sedan sist som de båda lagen möttes i seriesammanhang, dels är det vår närmaste bortamatch - men framförallt så är det ju det där med rivaliteten. Och den tänkte jag skriva lite om idag. 

Om man pratar med äldre Östersupportrar så är faktiskt Malmö FF den så kallade ärkerivalen. Mötena mellan de två olika fotbollsfilosofierna (Östers tyska/sydeuropeiska och Malmös brittiska) och mellan de två ikonerna Stig Svensson och Eric Persson var alltid heta ända fram i 80-talet, och det har vittnats om hur Östersupportrar mer än en gång “hastigt” fått avlägsna sig från Malmö Stadion när man tagit tre poäng av di ljusblå. Kalmar var då mer ett lag man tyckte lite synd om ända fram till slutet av 90-talet då de rödvita började få luft under vingarna samtidigt som vårt Öster var i ett bedrövligt skick. Då som först började man som Östersupporter inse att det faktiskt började komma ett hot - ironiskt nog - från öster. Om Växjö då alltså.

Den moderna historien vet vi. Kalmar har gjort det sportsligt bra efter sina förutsättningar de senaste 10-15 åren och har till och med lyckats vinna ett SM-guld. Och i ärlighetens namn så har vi under samma period rent sportsligt pendlat mellan stundtals hyggliga till tämligen bedrövliga, så de där riktigt heta, jämna derbyna har uteblivit. Om jag nu räknat rätt så har vi sedan år 2000 endast befunnit oss i samma serie fyra gånger; 2000, 2001, 2006 och nu då 2013. 

Jag personligen minns dock definitivt de Östermatcher i Kalmar som jag sett under den här perioden, och det är ju inga speciellt roliga minnen resultatmässigt så den biten lämnar vi därhän. Men jag minns framför allt det fantastiska vädret och den sköna stämningen på Larmtorget 2001 med Öster och Kalmarfans på varsin sida om torget. I år kommer vi inte att få återuppleva detta då ordningsmakten ansett det vara för provocerande och farligt. Vi Östersupportrar får dock fortfarande ladda inför matchen centralt i Kalmar, men på en annan “mer kontrollerbar” plats några stenkast därifrån - nämligen Harrys på Norra Långgatan. 

Provocerande och farligt, ja. Hur är det med det egentligen? Är det farligt att bevittna ett derby mellan Kalmar och Öster på plats? 

Jag skulle svara nej. Det har funnits och finns en del provocerande inslag, men i Östers supporterkultur så har man som regel aldrig sett något behov i att låta rivalitet och stundtals hårda ord övergå i våld utan man har nöjt sig med att konstatera att vår supporterkultur är starkare och bättre än så. Och jag hoppas givetvis att så är fallet även i år. 

En fråga jag också ofta får är om jag hatar Kalmar FF, och då brukar jag svara att jag hatar att förlora mot Kalmar FF. Under matchens gång på torsdag kommer jag definitivt inte att önska de rödvita någon som helst framgång, och jag kommer heller aldrig att tycka att det bara är trevligt om de ligger före oss i tabellen eller ens vinner valfri fotbollsmatch eller titel. Men utöver det, så nej. Framför allt så älskar jag Öster. 

Om vi då tar bort (och hoppas såklart att de håller sig borta) alla negativa aspekter som rivalitet kan leda till så är ändå konkurrensen och supportrarnas häcklande något bra för både Öster och Kalmar. En rival ska man helt enkelt ha i fotboll, det fyller arenorna och det fyller matcherna med mening. Och just nu är det Kalmar FF som är vår huvudrival. Eller K*F som många Östersupportrar brukar skriva. Anledningen? Det finns ingen riktig fotboll i Kalmar så den biten måste ju maskas bort i klubbnamnet... 

Rent sportsligt då, hur går det på torsdag? Kalmar har jag av principskäl ingen koll på men när det gäller Öster så fick vi ju se en klar uppryckning spelmässigt mot AIK. Om derbyt istället varit direkt efter Åtvidabergsmatchen hade jag varit allvarligt oroad, nu är jag bara oroad. Och det hade jag i ärlighetens namn varit alldeles oavsett.

Avslutningsvis: Jag hoppas att du som läser detta har noterat att East Front anordnar en tidig (med uppladdning i Kalmar) och en sen (direkt till arenan) resa med buss om du inte kan eller vill ta dig till matchen själv. Det finns i skrivande stund några platser kvar. Se mer info här. 

För om du har Öster nära hjärtat så vill du inte missa den här matchen. Jag lovar.

Text: Tobias Croby
Foto: Andreas Nilsson, Bilderna.IT

Fotnot: Den här krönikan innehåller författarens egna åsikter/tankar som Östersupporter och ska på inget annat sätt förknippas med föreningen Östers IF.