Kryss mot Kiken

Trots bra spel med många fina låga inspel ville det sig inte framför mål, och när Utsikten påpassligt utbyttjade en chans såg det ut att bli en ny förlust på Bravida Arena. Sju minuter in på den långa stopptiden kom så ändå en rättvis kvittering när Theodor Johansson stötte in ett inlägg och vi fick med oss en pinne hem från Hisingen.

Aliev, Johansson, Lundahl Persson

32' Thorisson (Varmanen)
63' Aliev (Söderberg), Johansson (Mörfelt)

Mer statistik på förbundets matchsida och fotbollplay. Se matchen i efterhand på Discovery+.

FOYSTON OM MATCHEN:

"Jag är framför allt väldigt stolt över hur killarna tog sig an matchen direkt från start. De tog kampen, jagade andrabollar och såg till att vi kunde få spela vår fotboll.

Vi slumrade till lite vid målet vi släpper in, men sedan skapar vi så mycket chanser. Hade vi bara fått in kvitteringen lite tidigare tror jag vi hade fått med oss alla tre poäng idag.

Men det är en poäng borta, mot ett bra lag som slåss för varje millimeter så jag tycker våra spelare ska ha beröm för hur de tog sig an matchen idag."

Öster hade tydligt gått ut med vikten av att få en bra start i den tuffa (på många sätt) bortamatchen mot Utsikten och det såg lovande ut direkt. De första två minuterna var Adam Bergmark Wiberg nära att komma till bra lägen två gånger.

Först på en löpning in bakom backlinjen mot en kort boll från Manasse Kusu som fastnade på en försvarares tåspets, och minuten senare var han nära att springa sig loss på en 50-metersboll från samme spelare, men då gick Lagerlund in precis lagom hårt för att störa ABW så målvakten Hadaya hann före på bollen.

Därefter tappade de rödblå lite fart och efter att spelet jämnat ut sig kunde hemmalaget jobba fram vad som kunde blivit ett riktigt bra läge i nionde minuten. Skoglund drog upp ett anfall till vänster och spelade in i mitten till Mohideen som hade mycket yta, men Lukas Bergquist läste hans skottfint rätt och hann mellan och täckte avslutet.

Senare samma minut kunde ledningsmålet mycket väl kommit för Öster. Vladimir Rodic snodde bollen efter ett slarvigt pass på Kikens mittfält, väggspelade med Bergmark Wiberg och stack uppåt lite till vänster om mitten. Efter att ha kommit ur skottvinkel vände han bakåt och knorrade en fin boll från straffområdeslinjen precis utanför högra krysset.

Två minuter senare var hemmalaget nära igen när Book efter ett blockerat avslut tog ett nytt skott tätt utanför vänstra stolpen.

Efter mycket Utsikten kom sedan en period där Öster tog över igen. I 16e minuten bollade man runt fint utanför hemmalagets straffområde, men tappade kylan och lyfte ett inlägg i stort sett rakt på Hadaya. Tre minuter senare skapade man dock två riktigt heta chanser på en minut.

Först sprang sig Bergmark Wiberg fri på en fin lyftning från Ivan Kricak och lyckades sånär med det svåra momentet att snurra runt och klippa till i en rörelse men satte avslutet decimetern utanför högra stolpen. Strax därefter fick Adam Herdonsson bollen inne i straffområdet och spelade inåt på Rodic, som hade bra läge men satte avslutet högt.

Efter cooling breaket tog det lite tid för matchen att ta fart igen, men i 30e minuten var vi nära när Rodic tog sig fram till vänster och slog en halvhög boll in framför mål där Albin Mörfelt hoppade och försökte skarva den mot en fri ABW på bortre men en försvarare precis kunde bryta.

Halvminuten senare kom Skoglund till skott i bra läge strax utanför Östers straffområde och satte det hårt men ganska rakt på en välplacerad Wallinder som kunde styra ut bollen till hörna.

I 33e minuten blev det farligt åt fel håll, när Öster hade bra läge men slarvade i offensivt straffområde och Utsikten kunde rensa på Lima, som var på väg att bli fri men Mattis Adolfsson visade att mittbackar kan vara både stora och snabba när han älgade ikapp och störde nog för att anfallaren skulle skicka avslutet över (vilket i ärlighetens namn kan ha styrt via Mattis ben ut).

Två minuter före ordinarie pausvila kom sedan matchens bästa läge när Bergmark Wiberg väggade sig fram med Mörfelt till att bli helt fri med målvakten, men när han placerade avslutet förbi kom Westermark uppoffrande dykande och kunde styra bollen i en båge över mål.

När Hadaya sedan på hörnan fokuserade mer på att knuffa på spelare än att täcka bortre var Bergquists långa hörna ytterst nära att skruva sig in i bortre men målvakten kunde få dit näven och styra den över ribban.

Öster hade mycket boll i inledningen av andra, men det dröjde till 54e minuten innan vi fick se någon riktig chans. Då var det dock riktigt nära ett ledningsmål när Bergmark Wiberg tog sig fram innan han spelade Mörfelt i mitten som vände bort sin försvarare innan han avslutade lågt förbi en chanslös Hadaya - men prickade högra stolproten.

I jakten på ett ledningsmål blev Öster lite övermodiga och i 57e minuten utnyttjade Utsikten effektivt det. Martinsson skickade in ett fint inlägg framför mål där samtliga Österspelare missade Skoglund som kunde nicka in 1-0 stenhårt via ribban.

Efter målet tappade Öster lite fart men efter ett dubbelbyte fick man lite nya krafter. Inhoppade Theodor Johansson vände in från högerkanten och avslutade hårt men strax över vänstra krysset i 66e minuten, och minuten senare samarbetade Johansson med Thorisson som skickade ett lågt hårt inlägg mot boxen där flera rödblå fanns men en försvarare kunde styra ut till hörna.

Med knappa kvarten kvar hettade matchen sedan till på all sätt. I 77e minuten skickade Bergquist ett inlägg som Bergmark Wiberg fick till en hård nick på, men Hadaya kunde trycka bollen över ribban ut till hörna. På hörnan hade målvakten svårt att nå bollen och petade ner den på spelarna framför så den styrdes precis utanför stolpen till inspark.

Tio minuter före full tid kom så ett par jättechanser. Bergquists skott utifrån styrdes till Alibek Aliev som tvingades vända runt och inte fick kraft i avslutet som Hadaya kunde stoppa. Returen gick tillbaka till Aliev som nu drog till på volley men än en gång hann målvakten i vägen, för att sedan hinna ut och boxa undan bollen efter den lufttur den fått av hans senaste räddning.

Efter att ABW hämtat bollen ute vid högra hörnflaggan tog sig Thorisson sedan fint förbi två spelare och var på väg mot mål när Lima hann ikapp och satte både en arm i rygg och ett krokben på islänningen men domaren lät spelet gå, vilket sedan skulle resultera i vad som lär bli en av vårens största snackisar.

Lima försökte kontra och rev på vägen ner Herdonsson, varpå domaren blåste frispark för Öster. En uppgiven Lima sprang ändå vidare mot bollen, och för att förhindra honom från att spela undan den steg tränare Foyston fram för att stoppa bollen, omedveten om att han klivit in på själva plan. Lima fortsatte och fick en touch av Adolfsson, varpå han gick omkull mot Foyston och total kalabalik utbröt när hela Utsiktens bänk angrep Östertränaren, och spelarna strömmade till från båda lag.

Efter flera minuters palaver fattade domaren det tämligen unika beslutet att visa upp inte bara Foyston utan inte mindre än tre av Utsiktens ledare, inklusive tränare Orovic på läktaren. När spelet sedan återupptogs dryga fem minuter senare fick så Utsikten på något sätt frisparken.

Öster låg sedan på som om man fått numerärt överläge även på plan, och i 90e minuten var det ytterst nära att kvitteringen kom. Bergquists inlägg nickades ner till Bergmark Wiberg framför mål, vars hårda avslut styrdes via två försvarare (den andra gången misstänkt på armen) på målvakten Hadaya, som fick bollen i bröstet eller huvudet men returen gick rakt upp i luften och landade i hans famn.

Sju minuter in på den tio minuter långa stopptiden kom så den rättvisa kvitteringen. Bergquist lyfte ett fint inlägg mot bortre stolpen där Johansson smugit sig fri från bevakning och iskallt kunde vinkla in 1-1 innan han sprang förbi den runt hundra personer stora klacken och vevade igång dem inför slutforceringen.

Det kunde sedan mycket väl blivit den första trepoängaren borta mot utsikten när Bergmark Wiberg två minuter tog en duell och ryggade ner bollen framför fötterna på Rodic som klippte till stenhårt men satte avslutet centimeter utanför vänstra stolpen.